kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rusya'dan Suriye'ye füze yok

Giriş Saati : 22.11.2008 13:11
Güncelleme : 22.11.2008 23:17
Yeni Haber
NATO'nun genişlemesi, füze savunma sistemleri ve Gürcistan savaşı nedeni ile soğuk savaş söylemlerinin arttığı ağustos ayında Suriye'ye İskender füzeleri vereceği belirtilen Moskova'nın kararından vazgeçtiği kaydediliyor. Rusya'nın İsrail'in Gürcistan'ın silahlanmasında etkili olduğu iddiası ile kendilerinin de Suriye'nin silahlanmasında yardımcı olacağı senaryoları dile getirilmişti.

Ria Novosti haber ajansı Rusya silah ihracat firması Rosoboronexport'un Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan'ın talep ettiği uzun menzilli İskender füzelerinin satışını gerçekleştiremeyeceğini duyurdu. Rosoboronexport Rus silahlı kuvvetlerinin iç talepleri karşılanana kadar dış satışı durdurduklarını belirtti. Suriye devlet başkanı Beşar Esat da üretim ertelemesi nedeni ile Moskova'nın İskender füzelerini satışını durdurduğunu ifade etti.

Ağustos ayında Suriye Devlet Başkanı Esat Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le bir araya gelerek bu ülkeden füze savunma sistemleri talebinde bulunmuştu. Gelişmelerle yakından ilgilenen İsrail Moskova'dan bölgede dengelerin bozulmasına neden olacak herhangi bir adım atmamasını istemişti. Mayıs ayında da Suriye Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Al-Ratip ve beraberindeki heyet Rusya'dan S-300 füze savunma sistemi alma konusunda görüşmelerde bulunmuştu.
ABD başkanlık seçimlerinin açıklandığı 5 Kasım'da ulusa seslenen Medvedev konuşmasındaABD'nin doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füzelere karşılık Kaliningrad şehrine nükleer başlık taşıyabilen İskender füzeleri yerleştirmekle tehdit etmişti. Rus silah sanayinin Medvedev'in emri doğrultusunda bölgeye yerleştirilmesi planlanan İskender füzelerinin üretimini tamamlamak için dış satışı durdurduğu belirtiliyor.

CİHAN