*
Alternatif Tarih: Bu hafta gösterime giren
Osmanlı Cumhuriyeti, bir alternatif tarih projesi: Geçmişteki bir tarihi an yaşanmasa tarih nasıl yaşanırdı, onu hayal etmeye çalışıyor. Elbette Gani Müjde'nin bu ilginç filmine gitmeden önce Osmanlı tarihi hakkındaki bilgilerimizi de güncellememiz gerekiyor.
*
Osmanlı Cumhuriyeti: 19. yüzyılda Britanya İmparatorluğu sürekli olarak daha çok toprağa ve daha çok sayıda insana hükmederken, Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan insan sayısı hızla düştü. 1856'da 35 milyon insan vardı, 1906'da 20 milyon. Neredeyse İstanbul'un nüfusu kadar yani! Peki 1600'lerin sonunda imparatorlukta kaç kişi yaşıyordu? 30 milyondan fazla...
*
Gınger Cumhuriyeti: Ata Demirer,
Osmanlı Cumhuriyeti'nde iki tekerlekli, süper havalı bir araca binmiş şekilde karşımıza çıkıyor. Bu cihazın adı Ginger. Dean Kamen'ın icat ettiği Ginger, saatte 20 kilometre hız yapabilen, üzerindeki sürücünün vücut hareketlerine göre ileri-geri gidebilen, hatta merdiven çıkabilen bir araç. 2001 yılında, henüz 11 Eylül saldırıları yaşanmadan herkesin merakla beklediği 'Acaba Ginger denilen ve dünyayı değiştireceği söylenen ürün nedir?' sorusu o yılın aralık ayında cevabını bulmuş, ancak Ginger beklentileri gerçek anlamıyla karşılayamamıştı.
*
7. Osman'ın Favorisi: Dean Kamen'a göre 'otomobilin attan farkı neyse, Ginger'ın da otomobilden farkı o olacak'tı. Lakin Ginger devrimi gerçekleşemedi, sokaklar bu cihazı süren insanlarla, alışveriş merkezleri yürüyen merdivenleri onlarla çıkan çocuklarla dolmadı. Oysa özel tekerlekli paten-spor ayakkabı, çok daha basit ve ucuz bir fikir. Yine de Demirer'in canlandırdığı 7. Osman karakterinin altında Ginger, en azından
Osmanlı Cumhuriyeti'nin resmi aracı olma gururunu yaşıyor.
*
Teşekkürler: Osmanlı Cumhuriyeti'nde filme emeği geçtiği için teşekkür edilen isimlerden bazıları: Sibel Can, Serdar Ortaç, Çırağan Sarayı Genel Müdürü Henry Blin...
*
Destere Meselesi: Bu haftanın bir diğer ilginç filmi
Destere'yi görünce hemen sözlüğe baktık, ancak 'destere' ne anlama geliyor, öğrenemedik. 'Testere' ise TDK sözlüğünde şu şekilde tanımlanıyor: "Ağaç, demir vb. şeyleri kesmeye yarayan, genellikle üçgen biçiminde dişleri olan, dar ve uzunca çelik araç." Sözlükte ayrıca, bununla bağlantılı olarak, testere balığı hakkında bilgiye de yer verilmiş. "Testere balığıgillerden, Atlantik Okyanusu ve Akdeniz'de yaşayan, burnu uzun ve iki yanı testere gibi dişli olan, köpek balığına benzer iri bir balık, marangoz balığı (Pristis pristis)."
*
Testere Balığı: Bunun üzerine hemen bir araştırma yapıp, bizim denizlerimizde testere yahut marangoz balığı olarak geçen (farkın nasıl oluştuğunu da merak ettik) bu hayvan yaşıyor mu, öğrendik. Balık sitelerine göre Kamerun'dan Meksika'ya, Nijerya'dan Panama'ya pek çok ülkenin 'benimdir' diyebileceği 'native' (yerli) testere balıkları var.
Türkiye ve Hindistan ise uzmanlara göre aidiyeti tartışmalı statüde ('questionable') testere balıklarına sahipler. Destere balığı hakkında ise bilgi edinemedik.
Yayın tarihi: 21 Kasım 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/21/cm/genc.html
Tüm hakları saklıdır.