Giriş Saati : 18.11.2008 14:35 Güncelleme : 18.11.2008 23:43
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işsizliğin tüm dünya ülkelerini ilgilendiren başlıca sorurlardan biri olduğuna dikkat çekerek, 17 Kasım 2008 itibarıyla, Türkiye'de toplam işsiz sayısının 2 milyon 439 bin kişi, işsizlik oranının ise yüzde 9.8 olduğunu söyledi.
Çelik, işsizlik oranın yüzde 10'larda seyredeceğini daha fazla yükselmeyeceğini belirtirken, bu oranlardan daha aşağı da inmeyeceğini bildirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SHÇEK, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Aile ve Sosyal Araştırmalar ile Kadının Statüsü ve Sorunları Genel müdürlüklerinin 2009 yılı bütçeleri görüşülmeye başlandı.
Çalışma Bakanlığı ve bakanlığa bağlı kuruluşların 2009 Mali Yılı bütçesinin sunum konuşmasını yapan Bakan Çelik, bakanlığın faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Konuşmasının önemli bir bölümünü, dünyada ekonomik kriz sonucu yaşanan işsizliğe değinen Çelik, Türkiye'nin de bu krizden etkilendiğine işaret etti.
Sözlerine Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (İLO) Küresel İstihdam Eğilimleri Raporu'ndan örnekler vererek başlayan Çelik, "Rapora göre 2007 yılında dünya genelinde toplam işsiz sayısı 189.9 milyondur. 2008 yılı için, bu rakama en az 5 milyon kişinin daha ekleneceği tahmin edilmektedir" dedi.
İşsizliği azaltmak ve istihdamı artırmak için en etkili politikanın. sürdürülebilir yüksek bir ekonomik büyüme oranını sağlamak olduğuna işaret eden Çelik, "Hükümetimizce uygulanan sıkı ekonomik politikalar, piyasalara verilen güven ve siyasi istikrar sayesinde, ülkemiz yaklaşık 20 yıldan sonra uzun süreli, istikrarlı ve yüksek bir büyüme hızı yakalamıştır" diye konuştu. "İŞSİZLİKTE YÜKSELME OLMAYACAK, AMA DÜŞÜŞTE OLMAYACAK"
Bakan Çelik, işsizliğin bugün, tüm dünya ülkelerini ilgilendiren başlıca sorurlardan biri olduğuna dikkat çekerek, işsizlik oranın yüzde 10'larda seyredeceğini daha fazla yükselmeyeceğini belirtirken, bu oranlardan daha aşağı düşmeyeceğini de belirtti.
Bakan Çelik, Türkiye'de işsizlik oranının düşmeyeceği gerekçelerini, "Yüksek nüfus artışına bağlı olarak çalışma çağındaki nüfusa her yıl yüz binlerce gencin eklenmesi, tarımsal çözülmeye bağlı olarak yüz binlerce kişinin kırdan kente göç etmesi ülkemizde işsizlik oranının düşmemesinin en büyük sebebidir. Çünkü mevcut işsizlerin yanı sıra her yıl bu yüz binlerce kişiye de istihdam sağlamak gerekmektedir" şeklinde gösterdi.
Bakan Çelik, yerel düzeyde istihdam politikasını belirleyen ve işgücü piyasası araştırmaları yapan il istihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarının daha etkin görev yapmaları amacıyla bu kurulların yapısı, görev ve yetkileri yeniden belirlenerek gerekli kaynağın ayrıldığını belirtti. Çelik, "Ayrıca İŞKUR'a kayıtlı tüm işsizlere; mesleki eğitim. Rehberlik ve danışmanlık faaliyetleri sunulabilmesi için İşsizlik Sigortası Fonu'ndan kaynak kullanılmasına imkan sağlanmıştır" dedi. İŞSİZLİK ÖDENEĞİ YÜZDE 11 ARTTI
Çelik, işsizlik sigortası Fonundan sigortalı işsizlere ödenen, "işsizlik Ödeneği " miktarının yüzde 11 arttığını, ayrıca işsizlik ödeneğinin başvurulan ay içinde bağlanabilmesinin sağlandığını söyledi.
Çelik, Ücret Garanti Fonu ile Kısa Çalışma Ödeneği'nden 4857 sayılı İş Kanunu dışındaki diğer Kanunlar kapsamında çalışanların da yararlanmasının sağlandığını ifade etti.
Bakan Çelik, 2008 yılı Ocak-Ekim döneminde İŞKUR'a, 855 bin 356 kişinin iş talebiyle başvurduğunu, özel ve kamu işyerlerinden 156 bin 21 açık iş intikal ettiğini, 80 bin 747 kişinin ise işe yerleştirildiğini açıkladı. Çelik, dönem içinde ise 49 bin 35 kişinin İŞKUR aracılığıyla yurtdışına gönderildiğini bildirdi.
İşsizlik Sigortası ödemelerinin başladığı 2002 yılı Mart ayında 31 Ekim 2008 tarihine kadar; toplam 1 milyon 345 bin 909 kişinin işsizlik ödeneği almak için başvurduğunu belirten Çelik, "Bunlardan 1 milyon 199 bin 248 sigortalı işsiz. İşsizlik ödeneği almaya hak kazanmıştır. Bu kişilere, toplam 1 milyar 707 milyon 221 bin 679 YTL ödeme yapılmıştır" diye konuştu.
Bakan Çelik'in verdiği bilgiye göre, Çalışma Bakanlığı'nın 2009 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'nda yer alan ödenekler şöyle:
"Toplam bütçe; 26 milyar 401 milyon 9 bin YTL, Bakanlığın Merkez Birimlerine (Hazine yardımları hariç); 109 milyon 64 bin YTL,
Bağlı Kuruluşlar;
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezine; 2 milyon 436 bin YTL;
İlgili Kuruluşlar;
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına;
Sosyal Güvenlik Kurumunun finansman açığı için; 21 milyar 378 milyon YTL, işveren pirim indirimi için; 4 milyar 777 milyon YTL,
Türkiye İş Kurumu'na; 73 milyon 150 bin YTL, cari transfer, 61 milyon 359 bin YTL, sermaye transferi öngörülmektedir.
Meslek Yeterlilik Kurumu'nun 2009 yılı; Gider bütçesi 6 milyon 217 bin YTL, Gelir bütçesi ise 6 milyon 217 bin YTL."
Çalışma Bakanlığı ve bakanlığa bağlı kuruluşların bütçe görüşmeleri sürüyor.