İLİŞKİLİ HABERLER
G-20'den somut adım çıkmadı durgunluk endişesi arttı
G-20'den somut adım çıkmadı durgunluk endişesi arttı
G-20 Zirvesi'nden küresel krize karşı bir eylem planı çıkmaması ve dünyanın ikinci büyük ekonomisi Japonya'nın da yüzde 0.1 daralması durgunluk endişelerini had safhaya çıkardı. Küresel borsalar haftaya değer kayıplarıyla başladı..
Hafta sonu Washington'da toplanan G-20 zirvesinden küresel krize karşı bir somut bir adım çıkmaması ve dünyanın ikinci büyük ekonomisi Japonya'nın da durgunluğa girdiğinin resmiyet kazanması durgunluk endişelerini had safhaya çıkardı. Finans krizinin ihraç mallarına talebi azaltmasıyla Japonya ekonomisi yedi yıldan bu yana ilk kez resesyona girdi. Temmuz-eylül döneminde GSYH'nın yüzde 0.1 daralması, küresel finans krizinin dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Japonya'da da büyümeye darbe vurduğunun kanıtı oldu. Üstelik bu veri ekimden beri piyasalarda yaşanan sarsıntıları yansıtmıyor. Bu durum da dünyanın ikinci ekonomisi olan Japon ekonomisi için karamsar beklentileri artırıyor. Japonya'da açıklanan resmi verilere göre ülkenin GSYH'si yıllık bazda düşüşü yüzde 0.4 oluyor. Piyasaların ortak beklentisi ise yüzde 0.3 büyümeydi. Japonya'nın ikinci çeyrek daralması dün açıklanan verilerde yüzde 0.9'a revize edildi. Bu, 7 yıldan bu yana ülkede görülen en büyük daralma. Üst üste iki çeyrek dönemde daralmanın resesyon olduğu tanımına uyan euro bölgesi de resesyonda.
* ALMANYA Avrupa'nın en büyük ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 0.5 daralınca 5 yıl sonra yeniden durgunluğa girdi. Ekonomi, ikinci çeyrekte de yüzde 0.4 oranında küçülmüştü.
* İTALYA: Euro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 0.5 daraldı. İtalyan ekonomisi ikinci çeyrekte de yüzde 0.4 oranında küçülmüştü.
* FRANSA: Durgunluktan kıl payı kurtuldu. İkinci çeyrekte yüzde 0.3 daralan Fransa ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 0.14 büyüyerek durgunluktan kurtuldu.
* HOLLANDA: İkinci ve üçüncü çeyrekte yerinde saydı ve büyüme sıfır olarak gerçekleşti.
* İNGİLTERE: GSYH üçüncü çeyrekte 16 yıldır ilk defa yüzde 0.5 ile beklentilerin üzerinde daraldı.
* ABD: Temmuz-eylül döneminde yıllık bazda yüzde 0,3 daraldı. Ülkede ekonomi en son 2001'in 3. çeyreğinde yüzde 1.4 daralmıştı.
* ÇİN: Üçüncü çeyrekteki yüzde 9'uk büyüme son 5 yılın en düşük seviyesi. Çin ekonomisi yılın birinci çeyreğinde yüzde 10.6, ikinci çeyrekte yüzde 10.1 ve yılın ilk yarısında yüzde 10.4 büyüdü.
İLİŞKİLİ HABERLER
G-20'den somut adım çıkmadı durgunluk endişesi arttı
Yayın tarihi: 18 Kasım 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/18//haber,027DA6024A8C47169561646F91406FF9.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.