Her ağrı, kendini farklı şekilde gösterir. Stresten kaynaklanan ağrılar; başın arkasından, görme kusurlarından kaynaklananlar ise şakaklardan vurur.
İLİŞKİLİ HABERLER
Astigmat, sinüzit ve migren ağrılarını tanıma formülleri
Astigmat, sinüzit ve migren ağrılarını tanıma formülleri
* Baş ağrısı; astigmat, miyop ya da hipermetrop gibi gözdeki kırma kusurlarından kaynaklanabilir.
* Sinüzit ya da yüzdeki sinüslerin havalanmasının bozulması da, baş ağrısına yol açar. Bunlar, gribal enfeksiyondan sonra oluşabilir. Sinüslerin ağzında delikler vardır. Oradaki ödemi çözecek damlalar kullanılmalıdır. Ciddi bir tıkanıklık varsa, doktorun o delikleri açması gerekir. Tuzlu sular, günlük bakım için önemlidir. İlaçlar da yeterli olmazsa, cerrahi havalandırma gerekebilir.
* Çene eklemi hastalığı da baş ağrılarına neden olur. Özellikle geceleri dişlerini sıkarak uyuyan insanların şakaklarında, korkunç ağrılar olur. Böyle kişiler, gece uyurken özel dişlik kullanmalı ve üç ay ilaç tedavisi görmelidir. Hastaya, stresini azaltmak amacıyla antidepresan da verilmelidir.
FITIĞA DİKKAT!
* Boyun fıtıkları da ense kaslarının kasılmasına neden olacağı için baş ağrısı yapar. Bir kişi boynu ağrıdığında mutlaka boyun MR'ı çektirip, bunun altında bir fıtığın yatıp yatmadığını inceletmelidir. Genetik yatkınlığı olan ya da mesleki travmaya maruz kalanların boyun fıtığına yakalanma riskleri daha fazladır. Kasları gevşetmek için kas gevşeticilerden ve sıcak uygulamadan yararlanırız. Eğer kolda felç yoksa, 20 gün boyunca boyunluk kullanımı ile boyun fıtığı yüzde 70-80 oranında düzelir. Ama kolda kısmi felç ve yerleşmiş duyu kusuru varsa ya da ağrılar yüzünden kişinin yaşam kalitesi düştüyse, ameliyat gerekebilir.
* Migren, genetik bir rahatsızlıktır. Her insanda olmaz. Migrendeki ağrı, beyin damarlarının büzülmesi ve genişlemesi sonucu damarların duvarındaki ağrı liflerinin uyarılmasıyla oluşur. Ağrı, saatlerce hatta günlerce sürebilir. Genellikle, yarım baş ağrısı şeklindedir. Israrla aynı tarafta olur. Çeşitli migren tipleri vardır. Migren kaynaklı baş ağrısından hemen sonra bacakları felç olanlar ya da geçici körlük yaşayanlar vardır. Ancak baş ağrısına yol açmayan migrenler de bulunmaktadır. Migrenin hâlâ köklü bir tedavisi yoktur. Sadece ilaçla bir miktar kontrol altına alınmaktadır.
* Kansızlık da baş ağrısı yapan nedenlerden biridir. Sebebi, mutlaka araştırılmalıdır. Hastaya vücudundaki B12 vitamini, folik asit ve demir oranı yeterli mi diye tahlil yapılması gerekir.
BAŞARIYI ETKİLER!
* Enfeksiyonlar da baş ağrısı yapar. Karnının içinde apsesi olan kişinin de, başı ağrıyabilir. O apseden kaynaklanan zehirli maddeler, baş ağrısını uyarır. Okul başarısı düşen bir çocuk sürekli baş ağrısından yakınıyorsa, bir enfeksiyona yakalanıp yakalanmadığına bakılmalıdır.
* Hipertansiyon ve kan yağlarının aşırı yüksekliği de, baş ağrısına yol açabilir. Bunları da düzenli olarak kontrol ettirmekte yarar vardır.
İLİŞKİLİ HABERLER
Astigmat, sinüzit ve migren ağrılarını tanıma formülleri
Yayın tarihi: 13 Kasım 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/13/gny/haber,5B76A19F74D8411FA7ABA591F0174E57.html
Tüm hakları saklıdır.