İLİŞKİLİ HABERLER
20 yaş ve sütdişleri 40 hastalığa ilaç olarak saklanıyor
20 yaş ve sütdişleri 40 hastalığa ilaç olarak saklanıyor
Dişlerden alınan kök hücreler Alzheimer, Parkinson ve felç gibi birçok hastalığın tedavisini kolaylaştırıyor. Aileler, çocuklarının sütdişlerini Amerika'daki diş bankasına gönderip, ilaç niyetine saklatıyor.....
Diş Hekimi Dr. Erkan Onurlu ve Diş Hekimi Dr. Burcu Nur Doğan diş saklatma yöntemi ile ilgili sorularımızı cevaplandırdı:
* Dişten kök hücre üretilip, hastalıkların tedavisinde kullanılabiliyor mu?
Yapılan çalışmalar, kök hücre nakli ile tedavi edilebilen hastalıkların gün geçtikçe arttığını gösteriyor. Kök hücre, vücudumuzdaki hücrelerin ana prototipi olarak düşünülebilir. Bütün hücrelerimizi meydana getiren bu kök hücreler, kordon kanından elde edilebildiği gibi günümüzde artık dişlerden de elde edilebiliyor. Dişten sağlanmasının avantajı; doğumdan sonra da bu hücrelerin saklanmasına veya bilim ilerlediğinde hastalık durumlarında bir dişimizden feragat ederek, hastalanan dokularımız için sağlıklı hücreler elde edilip bunların hastalıklılarla yer değiştirmesine olanak sağlayabilmesi.
ENFEKTE OLMAMALI!
* Dişten kök hücre alma işlemi nasıl gerçekleşiyor?
Çekilen veya eksfoliye olan yani zamanı geldiği için soketinden ayrılan diş, mekanik yöntemlerle parçalanıyor. Bu işlem sırasında bir motora bağlı ya da herhangi bir şekilde dönen aletlerin kullanılmaması gerekiyor. Çünkü oluşan ısı, elde etmek istediğimiz diş dokularında hasara yol açabilir. Bu nedenle diş sıkıştırılarak sert dokuları parçalanıp, içindeki yumuşak dokular ele geçiriliyor. Bu prosedürler sırasında herhangi bir şekilde dokular enfekte olmamalı. Bundan sonraki aşama, gerekli laboratuvar koşullarında dişin pulpasındaki kök hücrelerin canlı olup olmadığının tespit edilme aşamasıdır. Çeşitli göstergelerle elde edilen hücrelerin kök hücre olduğu ve hücrelerin enfekte olmadığı kesinleşince, dişten istenen hücreler alınmış olur.
TÜM DİŞLERİ KAPSAYACAK
* Yetişkinlerin dişlerinden de kök hücre alınabiliyor mu?
Yetişkinlerin dişlerinden de kök hücre alınabiliyor. Hücreleri sizin için saklama işini gerçekleştiren kurumlar, bunun için 20 yaş dişlerinden faydalanabileceğimizi söylüyor. Ama literatürdeki yeni gelişmelere bakacak olursak, bu yelpaze çok yakında genişleyebilir. Belki de tüm dişlerden alınabilir.
* Dişlerden ne kadar kök hücre elde ediliyor? Bu açıdan en değerli dişler hangileri?
Dişlerden ne kadar kök hücre elde edildiği aslında çok önemli değildir. Çünkü eğer istersek, bu hücreleri sayıca çoğaltmak mümkün. Şu sıralar rutin olarak 20 yaş dişlerinden ve sütdişlerinden kök hücreler elde ediliyor ve bunlar saklanıyor. Fakat aslında yapılan çalışmalar, ileride tüm dişlerden kök hücre elde edebileceğimizi gösteriyor. Bunların hangilerinin en zengin kaynak olduğu ise henüz kesinleşmiş değil.
İLİŞKİLİ HABERLER
20 yaş ve sütdişleri 40 hastalığa ilaç olarak saklanıyor
Yayın tarihi: 6 Kasım 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/06/gny/haber,F43EFAB3FA1242238C23F9D2394049BE.html
Tüm hakları saklıdır.