Giriş Saati : 10.11.2008 16:44 Güncelleme : 10.11.2008 20:07
Dünyada tüm dikkatler yine ABD'ye çevriliyor. Barack Obama'nın zaferiyle sonuçlanan tarihi başkanlık seçimi nedeniyle ABD'ye odaklanan tüm gözler, bu hafta yeniden Washington'a çevriliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Cumartesi günü düzenlenecek G20 Zirvesinde küresel krize çare aranacak.
Cuma aksamı Başkan George W. Bush'un konuk liderlerin onuruna Beyaz Saray'da vereceği akşam yemeğiyle başlayacak G20 Zirvesi'nin asıl çalışmalar, Cumartesi günü yapılacak.
Aralarında Türkiye'nin, ABD ve AB'nin de bulunduğu G20 grubu üyesi ülkelerin en üst düzeyde temsil edilecek zirvede ABD Dönem Başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah gibi dünyanın en önemli liderleri bulunacak.
Çeşitli ülkelerin Maliye Bakanlarının da yer alacağı zirveye ayrıca IMF ve Dünya Bankası gibi kilit uluslarararası kurumlar da davet edildi.
Zirveden ne gibi önlemler çıkacağı merakla bekleniyor.
Zirveye hazırlık amacıyla Brüksel'de biraraya gelen AB liderlerinin ise, Washington'da ABD'den dünya finansal sistemindeki reformlara destek vermesini isteyeceği belirtiliyor.
Financial Times gazetesine göre, Nicolas Sarkozy, Washington'un "iddialı operasyonel kararlar"a 'evet' demesini istiyor. Sarkozy'nin söz konusu kararların da, 100 gün sonra, Barak Obama'nın başkanlık görevini üstlenmesinden ardından düzenlenecek ikinci bir zirvede gözden geçirilmesini istediği kaydediliyor.
Bu arada, Fransa'nın, Washington'un Lehman Brothers'in çöküşüne izin verme kararının küresel krizin kötüleşmesine neden olduğuna inandığı, bu çerçevede Sarkozy'nin Brüksel'deki AB zirvesine "Bu küresel bir krizdir ve nerede başladığını anımsamalıyız" diyerek ABD'nin krizin yayılmasındaki sorumluluğuna işaret ettiği ifade ediliyor.
ABD basınına göre ise, Beyaz Saray, 1944 yılında düzenlenen Bretton Woods Konferansı'nda yapıldığı gibi "finansal piyasaların kapsamlı bir onarımı öngörüyor.
"OBAMA ZİRVEYE KATILSIN" ÇAĞRILARI
Bu arada, Barack Obama'nın zirveye katılması için çağrılarının arttığı da belirtiliyor. The Daily Telegraph gazetesi, Obama'nın bulunmaması halinde "zirvenin anlamsız olacağı korkuları"nın olduğuna dikkat çekti.
Barack Obama'nın seçim zaferinden sonra düzenlediği ilk basın toplantısında göreve başlayacağı 20 Ocak'a kadar "düşük profil" göstereceği mesajını verdiği anımsatılıyor.
Ancak The Daily Telegraph, krizin ciddiyeti nedeniyle Obama'nın, Bush'dan zirveye katılmak yada zirvede yer alacak liderlerle görüşmeler yapmak için "yeşil ışık" alabileceğini yazdı.
Dünya Bankası eski Başkanı James Wolfensohn da, Obama'nın zirveye katılmamasının "saçma" olacağını savunarak "Yabancı liderler bu zamanda rehberlik yapması için Başkan Bush'a bakacağını sanmam. Onlar, Barak Obama'ya bakacak.
OBAMA İLE GÖRÜŞMEK İÇİN
Nitekim zirveye katılacak olan yabancı liderlerin Obama ile görüşmek için "kuyruğa girdiği" de ifade ediliyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da, Medvedev ile Obama arasında bir temas yapılması beklediklerini ortaya koyarken Çin, Hindistan ve Avustralya liderlerinin Obama ile görüşme planlarının olduğu da açıklandı.
Bu arada, Türkiye'nin de, Erdoğan için Obama'dan bir randevu alınması amacıyla girişimlerde bulunduğu belirtilmişti.
G20 grubu, en sanayileşmiş yedi ülke olan ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ile Kanada'nın yanısıra Türkiye, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Güney Kore'den oluşuyor. Toplantılarına AB Dönem Başkanlığı, IMF ve Dünya Bankası da katılıyor.