Giriş Saati : 10.11.2008 09:38 Güncelleme : 10.11.2008 19:53
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün ebediyete intikalinin 70. yılı dolayısıyla TBMM'de de törenle anıldı.
TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, saat 09.05'de Meclis'teki Atatürk Anıtı'na, kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan ve üzerinde ''TBMM Başkanlığı'' yazan çelengi koydu.
Daha sonra, saygı duruşunda bulunulan ve İstiklal Marşı okunan törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, milletvekilleri, TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca, Meclis bürokratları ve çalışanları katıldı.
DOLMABAHÇE SARAYI
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 70. yılında saygıyla anılıyor. Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu odada saygı duruşunda bulunuldu.
Dolmabahçe Sarayı'nda düzünlenen programda, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu odada saygı duruşunda bulunuldu. Buradaki anma törenine; TBMM Başkanvekillerinden Nevzat Pakdil ve Meral Akşener katıldı. Yatağın başında bekleyen askerlerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Atatürk'ün yatağına çiçeklerin bırakılmasının ardından saat 09.05'de saygı duruşunda bulunuldu.
Saygı duruşunun ardından Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu odaya ziyaretçilerin alınması bekleniyor.
SİRENLER ÇALDI KÖPRÜDE HAYAT DURDU
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk, ölümünün 70. yıldönümünde tüm yurtta yapılan törenlerle anılıyor.
Saatler 09.05'i gösterdiği sırada Boğaz Köprüsünde sirenlerin çalmasıyla birlikte araç sürücüleri kontak kapatıp araçlarından inerek saygı duruşuna geçti.
Saygı duruşu sırasında trafik tamamen dururken, bazı sürücülerde korna çalarak törene eşlik etti. Sirenlerin susmasının ardından sürücüler araçlarına binerek yoluna devam etti.
ATATÜRK SELANİK'TEKİ EVİNDE ANILDI
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 70. yılında Selanik'teki evinde anıldı.
Türkiye'den çok sayıda ziyaretçinin katıldığı tören, Atatürk'ün evinin bahçesinde saat 09.05'te yapılan saygı duruşu ve Türk bayrağının yarıya indirilmesiyle başladı.
Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu Hakan Abacı, törende yaptığı konuşmada, bu günün Atatürk'ün hayatını ve yaptıklarını anmak için bir vesile olduğunu vurguladı.
Başkonsolos Abacı'nın ardından, törene katılmak üzere Selanik'e gelen Galatasaray Lisesi Mezunları adına sanatçı Candan Erçetin, Türkiye Yardım Sevenler Derneği adına Necla Sadık ve Fevziye Mektepleri Vakfı Özel Ayazağa Işıl İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Rüya Berköz birer konuşma yaptı.
Törende, Edirne'den gelen ziyaretçi Nurten Atlığı Tükerman, Atatürk Evi Müzesine 100 yıllık bir Şarköy kilimi armağan etti.
Tören, öğrencilerin Atatürk şiirleri okuması ve "Biz Atatürkçü'yüz" adlı sunumlarının ardından sona erdi.
ATATÜRK ÇİN'DE DE ANILDI
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 70'inci yılında Çin'de de anıldı. Başkent Pekin'deki Türk büyükelçiliğinde düzenlenen anma törenine, elçilik çalışanları ile Pekin'deki Türk vatandaşları katıldı. Törende bir konuşma yapan Büyükelçi Oktay Özüye, Türk medyasındaki Atatürk tartışmalarıyla ilgili olarak, "Şu Çılgın Türkler' kitabının yazarı Turgut Özakman diyor ki, 'Atatürk bir dahiydi ama bizim toplumumuz dâhiye alışkın değildir. Dâhiyi anlayacak bir içeriği olmamıştır. Eğer Atatürk tartışılıyorsa bu bizim deha konusundaki bilgi eksikliğimizden geliyordur' diyor'' dedi.
Özüye, okul yılarında öğretilen Atatürk sevgisi ve üstünlüğünü bildiği düşüncesiyle, 30 yıl önce ilk tayin yerlerinden petrol zengini Tahran'da görev yaptığını ifade ederek, "Orada uyandım ki, Atatürk o kitaplarda okuduklarımızdan fazla bir şeydir, elle tutulur bir değerdir. Günlük yaşam olsun, düşünce tarzı olsun, hayata bakış tarzı olsun, içinde bulunduğumuz siyasi çerçeve olsun, orada uyandım ki Türkiye üstünse oradan Atatürk geçtiği içindir'' diye konuştu.
Görev yaptığı Türkmenistan'da da bir devletin kuruluşunun çok zor bir şey olduğunu hissettiğini anlatan Özüye, bunun çilesini çekmenin, yükünü kaldırmanın, liderliğini yapmanın ucuz bir uğraş olmadığını dile getirdi.
Özüye, "Orada da doğrusu Atatürk elle tutulur bir büyüklüktü'' şeklinde konuştu. Büyükelçi Özüye'nin konuşmasının ardından büyükelçilik salonunda saygı duruşu yapıldı. Sonrasında ise askeri ataşe Kurmay Albay İsmail Gürgen ve üçüncü kâtip Gül Özge Kaya, günün anlam ve önemini belirten birer konuşma yaptı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 70. yılında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de törenle anıldı. Türkiye'nin Bakü Büyükelçiğinde düzenlenen törende bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra yapılan sunumda, Atatürk'ün asker ve devlet adamlığının yanı sıra insani yönlerine işaret edildi.
Atatürk'ü anmaktan çok anlamak gerektiği vurgulanan sunumda, Atatürkçü düşünce sisteminin anlaşılması ve anlatılmasının gerekliliği üzerinde duruldu.
Törene Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç ile Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğgeneral Fahri Kır başta olmak üzere Bakü'de görevli askeri ve mülki görevliler ile iş adamları katıldı. TÜRKMENİSTAN
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 70. yıl dönümünde Türkmenistan'da da törenle anıldı.
Başkent Aşkabat'taki Atatürk Parkı'nda düzenlenen törene Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Vepa Hacıyev, Aşkabat şehir hakimi Azat Bilişev, öğretmenler, iş adamları, Türk ve Türkmen vatandaşlar katıldı.
İki ülkenin milli marşlarının çalınmasıyla başlayan, bir dakikalık saygı duruşunun ardından Atatürk anıtına çelenklerin koyulduğu anma töreninde konuşan Büyükelçi Bıçaklı, Türkiye'nin Atatürk sayesinde laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olarak çağdaş dünyada yerini aldığını söyledi.
Bıçaklı, Atatürk'ün bugün hala dünya uluslarına ilham veren büyük devrimleri gerçekleştirdiğini belirtti.
Törene Türkmen basını da büyük ilgi gösterdi.
KIRGIZİSTAN
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 70. yıl dönümünde Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te anıldı.
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nde (KTMÜ) "Atatürk Haftası" etkinlikleri çerçevesinde, "Gençlerin Gözüyle Atatürk" adlı bir panel düzenlendi.
Panelde, bir dakikalık saygı duruşunun ardından iki ülkenin milli marşları okundu.
KTMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Uğur Oral, yaptığı konuşmada, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin uygar dünyada yerini alması için devrimleri hayata geçirdiğini hatırlattı.
Atatürk'ü, insanlığa yaptığı katkılardan dolayı sevgi ve saygıyla andıklarını belirten Oral, Atatürk'ün bıraktığı eseri sonsuza kadar yaşatacaklarını söyledi.
Prof. Dr. Anvarvek Makeyev'in başkanlığında yapılan panelde, Samat Beyişiyev, Aynura Ceentayeva, Adilet İdrisov, Özüm Subaşı adlı öğrenciler, Atatürk'ü farklı yönleriyle anlattı. Panele, çok sayıda öğrenci ve öğretim görevlisi katıldı.
KTMÜ'deki "Atatürk Haftası" etkinlikleri kapsamında, Türkiye Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün katkılarıyla, "Belge ve Fotoğraflarla Atatürk" sergisi açıldı.
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 70. yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de (KKTC) törenlerle anıldı.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ''uzun ve özverilerle dolu varoluş mücadelesinde, Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve menfaatlerini korumak, teminat altına almak için uluslararası platformlarda haklı ve meşru mücadelelerine azim ve kararlılıkla devam ettiklerini'' söyledi.
Lefkoşa Atatürk Anıtı'ndaki törene, KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, diğer üst düzey komutanlar, bazı bakanlar, siyasi parti başkan ve temsilcileri, yerel yöneticiler, kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Protokol sırasına göre çelenklerin sunulmasıyla başlayan törende, Atatürk'ün ölüm saati olan 09.05'te saygı marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı ile bayraklar yarıya indirildi. Tören, Anıt Özel Defteri'nin Cumhurbaşkanı Talat, Büyükelçi Kurttekin ve KTBK Komutanı Korgeneral Zorlu tarafından imzalanmasıyla sona erdi.
CUMHURBAŞKANI TALAT
Cumhurbaşkanı Talat, Özel Defter'e yazdıklarında, ''Türk Ulusu, seni kalbine gömdükten 70 yıl sonra da ilke ve devrimlerinin ışığında aydınlanmaya devam ediyor'' ifadesini kullanarak, duygularını şöyle aktardı:
''Kıbrıs Türk halkı da bu anlayışla 'yurtta barış dünyada barış' ülküsünü kendine rehber edinmiştir. Çağdaş uygarlık yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.
Uzun ve özverilerle dolu varoluş mücadelesinde, halkımızın meşru hak ve menfaatlerini korumak, teminat altına almak için uluslararası platformlarda haklı ve meşru mücadelemize azim ve kararlılıkla devam ediyoruz. Aziz Atam: İlkelerine olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ederken manevi huzurunda saygı ile eğiliyorum.''
BÜYÜKELÇİ KURTTEKİN
Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin de deftere şunları yazdı:
''Aziz Atam: Ebediyete intikal edişinden 70 yıl sonra, Türk Ulusu'na bıraktığın en yüce eserin olan Türkiye Cumhuriyeti'ni, ilke ve devrimlerinin aydınlattığı yolda sonsuza dek yaşatma azminde olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyoruz.
Türk Ulusu, Atatürkçü düşüncenin rehberliğinde çağdaş uygarlık düzeyini aşma mücadelesini azim, kararlılık ve heyecanla sürdürmektedir.
Fikirlerinin yorulmaz takipçileri olarak, manevi huzurunda saygıyla eğiliyor, Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle güç ve gönül birliği içinde aziz hatıranı bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhun şad olsun.''
KTBK KOMUTANI ZORLU
KTBK Komutanı Orgeneral Hilmi Akın Zorlu ise ''Büyük Devlet Adamı, Eşsiz Komutan, Yüce Atatürk'' diye başladığı yazısında, ''Aramızdan ayrılışının 70. yıl dönümünde, yine büyük bir sevgi, saygı ve özlemle Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde huzurundayız'' ifadesini kullandı.
Atatürk'ün kurduğu cumhuriyetin, ilke ve devrimlerinin, yalnızca Türk milletinin değil, tüm mazlum milletlerin özgürlük ve bağımsızlıklarına, aynı zamanda çağdaşlık ve uygarlık mücadelelerine yol gösterici olmaya devam ettiğini kaydeden Korgeneral Zorlu, yazısına şöyle devam etti:
''Sizin yolunuzda yürüyerek bize kazandırdığınız kendine güven, mücadele ve başarma azmi sayesinde, her türlü zorluğu yeneceğimize inanıyoruz. Bugün her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğunun bilincinde olarak, Yavru Vatanda kahraman Kıbrıs Türk halkı ile gönül birliği içinde, çizdiğiniz yolda, ilke ve devrimlerinize bağlı olarak ilerlemeye devam ediyoruz. Aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.''
Atatürk, KKTC'nin diğer yerleşim birimleri ile okullarda da törenlerle anıldı.
KOSOVA
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 70. yıldönümünde Kosova'da törenlerle anıldı.
İlk tören, Kosova'da Birleşmiş Biletler KFOR barış gücünde bünyesi altında görev yapan Kosova Türk Taburu Görev Kuvvet Komutanlığı'nda oldu. Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Yahya Bacak'ın Atatürk'ün büstüne çelenk koymasıyla başlayan tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve Bacak'ın konuşmasıyla devam etti.
Kosova'da Atatürk'ü Anma Haftası nedeniyle çok sayıda etkinlik düzenlendi. Büyük önder, geçtiğimiz günlerde Kosovalı Türk çocukların okudukları şiirlerle anılmıştı.10 Kasım Atatürk'ü anma törenleri Kosova'da 10 yıldır kutlanıyor.
BUDAPEŞTE
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 70. yıl dönümünde Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen törenle anıldı.
Budapeşte'nin 1. bölgesinde bulunan Naphegy Parkındaki Atatürk büstü önünde toplanan Türk ve Macar vatandaşları Mustafa Kemal Atatürk'ü andı.
Türk-Macar Kadınlar Derneği tarafından düzenlenen törende, katılımcılar İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra saat 09.05'te bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Ardından Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimleri ve hayatıyla ilgili konuşmalar yapıldı, şiirler okundu.
Türk bayrağı ile süslenen Atatürk büstü önünde topluca çekilen hatıra fotoğrafının ardından tören sona erdi.