İki peynirin üretim aşaması benzese de, tatları ve görüntüleri çok farklı.
Beyaz peynir denilince akla feta gelir
Deniz Gürsoy, Gurme..
İLİŞKİLİ HABERLER
Beyaz peynir denilince akla feta gelir
"Feta Yunancada 'beyaz' demektir. Dolayısıyla da Yunanistan'da da, tüm Balkan ülkelerinde de bizim bildiğimiz beyaz peynir aynıdır. Beyaz peynir her yerde aynı cins mayayla, aynı sütle ve aynı imalat teknolojisiyle yapılır. Ancak hayvanın nerelerde otladığı, sütün ne sütü olduğu ve yağ oranı, mayanın çeşidi ve miktarı, tuz oranının farkı ve yapılıştaki el değişikliğinden ötürü ortaya çıkan mamuller değişik tekstür ve lezzetlerde olur. Yunanlılar beyaz peyniri kalıpta hidrolik preste sıkarak suyunu süzdüklerinden, onların peynirlerinde aralarda kabarcıklardan oluşan boşluklar olmaz. Biz tülbentte kısmen kendi ağırlığı ile suyunu süzmeye bıraktığımızdan, içinde hava boşlukları oluşur. Bizde de fabrika üretimine doğru gidildikçe peynirimiz hava kabarcıksız olacaktır. Dünyada beyaz peynir, 'feta cheese' olarak bilinir. Bunun sebebi Yunanistan'da çoban salatasının üzerine mutlaka beyaz peynir parçaları serpiştirilmesidir. Gerek turizm yolu ile gerekse de Avrupa ve ABD'de yaşayan Yunanlıların talebiyle dünya marketlerinde beyaz peynir talebi oluştu. Yunanlılar bu talebi mühim miktarlarda ihracat yaparak karşıladı. Bu sayede dünyada beyaz peynir denince akla hemen feta gelir oldu. Yunanistan'da büyük bir peynir kültürü yok. Yedi başlıkta toplayabiliriz Yunan peynirlerini: Feta, halloumi (hellim), vlahotyri, kasseri (kaşar), kefalograviera, kefalotiri ve manouri... Bizde ise 300'ün üzerinde peynir çeşidi tespit edilmiştir."
İLİŞKİLİ HABERLER
Beyaz peynir denilince akla feta gelir
Yayın tarihi: 9 Kasım 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/11/09/pz/haber,C43865705655421798EDFE7B2E824628.html
Tüm hakları saklıdır.