kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Katolik-Müslüman forumu sona erdi

Giriş Saati : 06.11.2008 16:41
Güncelleme : 06.11.2008 22:04
Yeni Haber
Vatikan;da salı günü başlayan Katolik-Müslüman Forumu, bu akşam Papalık Gregorius Üniversitesi;nde düzenlenen kapanış oturumuyla sona erdi.

Nihai bildiride, iki dinin temsilcilerinin, çatışma ya da acil durumlar karşısında görüş alışverişinde bulunmak üzere daimi bir Katolik-Müslüman Komitesi;nin oluşturulmasını kararlaştırdıklarını açıkladılar.

Taraflar, ilk kez bir araya geldikleri bu forum toplantısını, yaklaşık iki yıl sonra tekrarlamayı da kararlaştırdılar. Bir İslam ülkesinde yapılması kararlaştırılan ikinci toplantının, hangi ülkede ve hangi tarihlerde düzenleneceği ise önümüzdeki süreçte netleşecek. Papalık Dinlerarası Diyalog Kurulu Başkanı Kardinal Jean-Louis Tauran başkanlığındaki kapanış oturumunda, ortak bildiri Müslüman heyetindeki tek Türk üye olan Dr. İbrahim Kalın tarafından okundu.

Ortak bildiride, iki dinin arasında farklılar olmakla birlikte, tarafların din özgürlüğünü sağlama, insanlık onuruna sahip çıkma ve dinin şiddete alet edilmesiyle mücadele gibi konularda birlikte çalışma konusunda mutabakat sağladıkları da kaydedildi. Kapanış oturumunda Katolikler Kardinal Tauran ve Prof. Joseph Maila, Müslümanlar ise George Washington Üniversitesi İslam Araştırmaları Profesörü Seyyid Hüseyin Nasr ve Prof. Ingrid Mary Mattson tarafından temsil edildi.

Soru-cevap bölümünde zaman zaman gerilimli dakikalar yaşansa da, forum toplantısı tarafların geleceğe yönelik umutlu mesajlar vermeleriyle son buldu. Türkiye;nin Vatikan Büyükelçisi Doğan Akdur da davetlilere ve basına açık olarak yapılan kapanış oturumun izleyicileri arasındaydı.

AA