kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Aracınızın kışlık bakımını yaptırdınız mı?

Giriş Saati : 18.10.2008 14:22
Kış mevsiminde, aracın soğuk hava şartlarında karşılaşabileceği problemlere karşı direncini artırmak için bakım yapılması büyük önem taşıyor. Uzmanlar, kışlık bakımın yapılmamasının telafisi güç problemlere ve ekonomik kayıplara yol açtığına dikkat çekiyor.

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sait Söylemez, motorun soğuk havada çalışmasının güçleştiğini belirterek, bunun bazı tedbirlerle aşılabileceğini ifade etti. Söylemez, bakım masrafından kaçan birçok sürücünün cebinden, kış boyunca ortaya çıkan arızalar sebebiyle daha fazla para çıktığı uyarısında bulundu.

Sürücüler tarafından çoğu zaman önemsiz zannedilen kışlık bakımın, araçlarda soğuk havalarda ortaya çıkabilecek birçok problemi ortadan kaldıracağını bildiren Söylemez, bu tedbirlerden bazılarını şöyle sıraladı: "Motorun soğuk havada sağlıklı çalışabilmesi için soğutma suyuna donmayı önleyecek sağlayacak seviyede antifriz eklenmelidir. Motorun ilk hareketi zorlaşacağından akü kontrol edilmeli; su seviyesi düşükse tamamlanmalıdır. Ateşleme ve elektrik sisteminin kontrolü yapılmalıdır. Bu sistemlerdeki aksaklıklar, soğuk havada yakıt tüketimini yüzde 10-20 oranında artırır. Bujiler temizlenmeli; gerekirse değiştirilmeli. Buji tırnaklarının ayarsız ve kirli olması, soğuk havada daha fazla yakıt tüketimine sebep olur. Soğutma sistemi ve termostat ayarı soğuk hava şartlarına göre yeniden ayarlanmalıdır. Motor yağı eskimişse yenilenmelidir, aksi halde sürtünme artarak motorun gücü düşecek; parçalar daha çabuk aşınacak ve sonuçta yakıt tüketimi artacaktır. Hava filtresinin kirli olması da soğuk motora benzin yönünden zengin karışım gitmesini sağlayacak ve egzozdan çiğ gaz atılmasına yol açacaktır. Kirli yakıt filtreleri, karbüratörler ve dizel motorlardaki kirli enjektörler de daha fazla yakıt tüketimine sebep olur."

Kış şartlarında araçların verimli şekilde kullanılabilmesi için fren ve debriyaj balatalarının kontrol edilmesinin ve lastik havalarının mevsime göre ayarlanmasının gerektiğini de hatırlatan Söylemez, motorlu taşıtların kışlık bakımlarının yapılmasının araç sahiplerine çok fazla maddi yükümlülük getirmeyeceğine vurgu yaptı. Kışlık bakımın masrafından kaçınmanın daha büyük problemlere yol açacağını dile getiren Söylemez, şöyle devam etti:
"Araçların kışlık bakımının maliyetinden kaçmak, güvenli sürüşü engeller ve yakıt tüketimini ve kaza riskini artırır. Aracın marka ve modeline göre değişmekle birlikte otomobiller için kış kontrollerinin maliyeti 100-300 YTL arasında değişiyor. Ancak, bu masraftan kaçmak telafisi güç problemlere yol açacaktır. Her şeyden önce sabah araç çalışmayacaktır. Güçlükle çalıştırılsa bile verimli çalışmayacak ve yakıt tüketimi artacaktır. Motor düzensiz çalıştığı için yıpranma fazla olacak ve aracın ömrü kısalacaktır. Bakım yapılmadığı için sağlıklı çalışmayan motor ve aracın diğer ekipmanları görevlerini tam olarak yerine getiremeyeceği için kaza riski de artacaktır. Ayrıca, bakım masrafından kaçan araç sahipleri, 2-3 ayda bu paranın kat be katını fazladan tükettikleri yakıta ödemek zorunda kalır."

KAÇAK AKARYAKIT, ARACIN ÖMRÜNÜ KISALTIYOR


İnsanların araçlarını milli servet gibi görmeleri gerektiğini belirten Söylemez, araçların bu bilinçle kullanılması gerektiğini ifade etti. Araç bakımlarının yetkili servislerde daha kapsamlı yapıldığına ve gerekli istatistiklerin buralarda daha düzenli tutulduğuna dikkat çeken Söylemez, kaçak yakıt kullanımı konusunda da uyarılarda bulundu.
Söylemez, "Türkiye'de özellikle kaçak motorin kullanımı daha yaygın. Ham petrole bir takım maddelerin katılması sonucu hazırlanan kaçak motorin, dizel motorların enjektörlerini tıkıyor. Motorun pistonları zarar görüyor ve zamanla parçalanıyor. Motorda telafisi güç arızalar oluşuyor. Yeni bir motor ise 3-5 bin YTL arasında değişiyor. Sonuçta aracın ömrü kısalıyor." diye konuştu.