Giriş Saati : 30.10.2008 15:32 Güncelleme : 30.10.2008 17:27
Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan ve dünyanın ilk sivil havaalanı olarak 1923 yılında hizmete açılan tarihi Tempelhof havaalanı yaklaşık 85 yılın ardından gece yarısı hava trafiğine kapatılacak.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ABD'nin eski Batı Berlin'e ikmal yapabilmek amacıyla kurduğu hava köprüsüyle eski Doğu Berlin'deki komünist rejime karşı bir sembol niteliği kazanan Tempelhof havaalanı, işletme masraflarının çok fazla olması nedeniyle Berlin eyalet hükümeti tarafından alınan kararla kapatılıyor. Berlin kent merkezi yakınlarındaki Tempelhof havaalanı, hava köprüsü sırasında kullanılan bir uçağın buradan Berlin-Schönefeld havaalanına doğru havalanmasından sonra gece yarısı hizmetini tamamlayacak. Havaalanının kapatılması dolayısıyla yaklaşık 800 davetlinin katılımıyla kutlama yapılacak. Tarihi havaalanının kapatılmasına karşı çıkan çok sayıda vatandaşın da bu akşam havaalanı önünde protesto eyleminde bulunacağı bildirildi.
Tempelhof havaalanının bulunduğu arazi, 1885 yılında, Alman imparatoru 1. Friedrich Wilhelm'in zamanında Prusya ordusunun talim alanı olarak kullanıldı. Bu alanda, kardeşi Wilbur ile birlikte ilk uçağı icat eden Orville Wright da uçuş yapmıştı. Dünyanın ilk sivil havaalanı olarak 1923 yılında açıldıktan sonra 1930'lı yıllarda hava trafiğinin yoğunluğu konusunda Londra ve Paris havaalanlarını geçen Tempelhof'ta 1934 yılında 59 bin 198 iniş ve kalkış yapılmıştı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Tempelhof havaalanını devralan Amerikalılar, eski SSCB'nin, Batı Berlin'e ikmal yollarını kesmesi üzerine Batılı ülkelerden bu havaalanına hava köprüsü kurmuşlardı.
Berlin'in güney doğusunda bulunan Schönefeld havaalanının Berlin-Brandenburg Uluslararası Havaalanı adı altında genişletilmesi kararından sonra 2003 yılında Berlin eyalet hükümeti, Tempelhof havaalanını çok masraflı olduğu gerekçesiyle kapatma kararı vermişti. Tempelhof'un kapatılmasından sonra bu alanın ne için kullanılacağı konusunda çok sayıda proje sunulması nedeniyle henüz bu konuda kesin bir karar verilmedi.