Giriş Saati : 30.10.2008 10:18 Güncelleme : 30.10.2008 17:52
Aralarında emekli asker, siyasi parti lideri, eski rektör ve gazete imtiyaz sahibinin de yer aldığı 46'sı tutuklu 86 sanıklı "Ergenekon" davasının 5.duruşması bugün yapıldı.
DURUŞMADA NELER OLDU?
Silivri Cezaevi Kampüsü içerisindeki duruşma salonunda görülmesine devam edilen davanın bugünkü oturumuna başka suçlardan tutuklu bulunan Sedat Peker ilk defa duruşmaya getirildi.
Diğer tutuksuz sanıklardan eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Yalçın Alemdaroğlu'nun yanı sıra Asım Demir, Kemal Şahin, Ferudun Refik Nuhoğlu, İbrahim Benli, Murat Yücel, Murat Özkan, İsmail Eksik, Yaşar Arslanköylü, Mahir Çayan Güngör ve Güler Kömürcü Öztürk de duruşmada hazır bulundu.
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, duruşmaya katılanların kayıt altına alınmasının ardından başka suçtan hükümlü olan ve salonda bulunan Sedat Peker'in kimlik tespitini yaptı.
Bu işlem sırasında 1971 doğumlu olduğunu söyleyen Peker, ikamet adresi olarak Beykoz'da bir adresi verdi. Kandıra 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde bulunduğunu, evli ve 2 çocuk babası olduğunu, reklam ve inşaat şirketleri bulunduğunu belirten Peker, gelirinin 20-25 bin YTL olduğunu ifade etti. Peker, sosyal güvencesi olup olmadığı sorulunca da Bağkur'lu olduğunu söyledi.
Duruşmada daha sonra kimlik tespiti yapılan tutuksuz sanık Mahir Çayan Güngör de lise mezunu, sabıkasız ve Bağkur'lu olduğunu belirterek, ticaretle uğraştığını ve ayda yaklaşık 800 YTL geliri bulunduğunu ifade etti.
Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki 5. duruşmada, Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ile Nihat Taşkın tarafından iddianamenin dönüşümlü olarak okunmasına devam edildi.
Savcı Taşkın, iddianamenin 130'uncu sayfasına geldiğinde, bazı bölümleri, başlıklarını söyleyerek içerik okumadan geçti. Bunun üzerine tutuklu sanıklardan İsmail Yıldız'ın, oturduğu yerden bu konuyla ilgili bazı şeyler söylemesi üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, ''Satır satır okunsun mu? Bir karar verin artık. Avukatlar atlanarak okunmasında bir sakınca olmadığını söyledi'' dedi. Bunun üzerine bazı avukatlar da iddianamenin bazı bölümlerinin atlanarak okunmasına devam edilmesini istediklerini bildirdi. İsmail Yıldız ise okunurken iddianameyi takip ettiğini belirterek, ''130'dan 159'uncu sayfaya geçildi. Ben onu söyledim sadece'' dedi. Savcı Nihat Taşkın, iddianamenin bazı bölümlerini atlayarak okumayı sürdürdü. KÜFÜRLÜ KONUŞMALARIN GEÇTİĞİ BÖLÜMLER
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, okumaya devam ettiği iddianamede yer verilen ve bazı sanıkların telefon görüşmelerini içeren diyaloglardaki küfürleri zaman zaman kısaltarak, zaman zaman da açık olarak okudu. Pekgüzel'in küfürlü bölümleri açık okuması ise salonda gülüşmelere neden oldu. Bu sırada ayağa kalkan tutuklu sanık Nusret Senem, 35 yıllık avukat olduğunu ve içinde küfürlerin bulunduğu iddianameye rastlamadığını ifade ederek, küfürlü bölümlerin açık olarak okunmamasını istedi. Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'ün, bu konudaki itirazları ilettiği Savcı Pekgüzel, ''Kısalttığımız zamanda itiraz geldi'' diye konuştu.
Şengün'ün, küfürlerin kapatılarak okunmasını istemesi üzerine Savcı Pekgüzel, geri kalan kısımlardaki bu tür konuşmaları kapatarak okudu.
''Ergenekon'' davasının 5. duruşmasının öğleden sonraki oturumu başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan duruşmanın öğleden sonraki oturumunda söz alan tutuklu sanık Nusret Senem, geçen celseye ilişkin tutanakta bir düzeltme yapmak istediğini söyledi.
İddianamenin 89. sayfası okunurken 4. paragrafta ''şube müdürlüğümüzce yapılan çalışmada'' diye bir ifade geçtiğini belirten Senem, iddia makamının bunu ''İstanbul Emniyet Müdürlüğünce'' şeklinde okuduğunu bildirdi. Bu beyan üzerine Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, kendilerine gelen bir takım yazıların dijital ortamda bire bir kopyalandığını ifade ederek, ''Bu nedenle böyle geçmiş olabilir. Bu şekilde okunmasında da hiçbir sorun yok'' dedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, Nusret Senem'den ''dediğiniz şekilde düzeltildi'' diyerek oturmasını istedi. Konuşmaya devam etmesi üzerine Şengün, Senem'e bunları savunmasında açıklayabileceğini ifade ederek, ''Bunları not ediniz, hepsini zamanı geldiğinde açıklamakta serbestsiniz'' diye konuştu.
İddianamenin okunması sırasında bazı sanıklar, ellerinde yazılı metni bulunan tutanaklardan iddianamenin okunduğu bölümleri izledi.
Bu arada basın mensupları da duruşmayı mahkeme heyeti, savcılar, sanıklar ve avukatların bulunduğu iç salondan izleyince mahkeme salonundan sayılan dış bölümde çok sayıda yerin boş kaldığı görüldü. 2 SANIK HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI VERİLMESİ İSTENDİ
''Ergenekon'' davası savcılarından Nihat Taşkın, bu dava kapsamında başka suçlamayla tutuklanan 2 sanık hakkında ''Ergenekon terör örgütü üyesi olmak''tan da tutuklama kararı verilmesini istedi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'nde görülen davanın duruşmasında, Cumhuriyet Savcısı Nihat Taşkın'a görüşleri soruldu. Savcı Taşkın da ''Gizli belge ve bilgileri temin etmek'' suçundan tutuklu olan Aydın Yüksek ve Muzaffer Şenoacak'ın, 5-10 yıl arasında hapsi öngören TCK'nın 314/2 maddesi uyarınca ''Ergenekon terör örgütü üyesi olmak'' suçundan da tutuklanmalarını istedi. Bunun üzerine sanıklardan biri ayağa kalkarak, mahkemeye tepki gösterdi. Duruma müdahale eden Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, ayrı bir suçtan tutuklanmalarının istendiğini belirterek, ''Hepsi bu'' dedi.
DURUŞMA YARIN 9.30'DA
''Ergenekon'' davasının duruşması, yarına ertelendi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda bugün görülen davanın 5. duruşması sona erdi. Mahkeme heyeti, duruşmayı yarın saat 09.30'a erteledi.