Giriş Saati : 20.10.2008 10:26 Güncelleme : 20.10.2008 20:39
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Yukarı Karabağ sorunu, enerji, ekonomi ve ikili ilişiklileri görüşmek üzere Ermenistan'ın başkenti Erivan'a gidiyor. Kremlin kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, Medvedev'in bugün başlayacak Erivan ziyareti iki gün sürecek.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarksiyan'ın daveti üzerine gerçekleşen ziyaretin ana hedefi ikili stratejik ilişkileri kuvvetlendirmek. Ermenistan'ın birinci ticaret ortağı olan Moskova'nın bölgeye yapacağı yatırımlara önem veren Erivan yönetimi Gürcistan savaşı nedeni ile daralan ticaret hacmini iyileştirmenin yollarını arıyor. İki ülke enerji işbirliğinin yanı sıra Rusya Ermenistan'ın uranyum endüstrisine yatırım yapmak istiyor. Görüşmelerde bu alanda işbirliğini öngören anlaşmaların imzalanması bekleniyor. Nükleer santral inşaatı, Ermenistan demiryollarının yenilenmesi, bankacılık sektörü ve alüminyum sektöründe ortak yatırım projeleri görüşülecek.
2008'de beşinci kez bir araya gelecek iki liderin gündeminde Gürcistan savaşı, yukarı Karabağ sorunu ve uluslararası sorunlar var. Rusya bğımsızlıklarını tanıdığı Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya'nın diğer ülkeler tarafından da tanınmasını istiyor. Ancak Latin Amerika ülkesi Nikaragua'nın dışında Belarus dahil Rusya'ya yakın ülkeler iki özerk cumhuriyetin bağımsızlığını tanımaya yanaşmadı.
Kafkas sorunu ile ilgili Cenevre'de 15 Ekim'de toplanan uluslararası konferans Rusya ve Gürcistan'ın oturum prosedürü ile ilgili uzlaşı sağlayamaması üzerine 18 Kasım'a ertelenmişti. Moskova görüşmelere Abhazya ve Güney Osetya temsilcilerinin eşit şartlarda katılmasını istiyor. Toprak bütünlüğünde ısrar eden Tiflis Moskova'nın iki özerk bölgeden de askerlerini çekmesini istiyor. Bölgede tansiyon hala yüksek.
Azerbaycan seçimlerinin ardından bölgede Yukarı Karabağ sorununun çözümü adına yeni açılımların yapılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyareti ile yumuşayan Ankara-Erivan hattının da bölgede kronikleşen sorunların çözümüne katkı sağlaması bekleniyor. Moskova iki tarafın da kabul edeceği çözüm önerilerine sıcak bakıyor.