* Sağlık giderlerini azaltmak amacıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu hastanelere ve hekimlere birtakım kısıtlamalar getiriyor. Hasta hakları açısından bu uygulama doğru mudur? Doğan S./İstanbul Tüm dünyada sağlığa ayrılan kaynakların giderek yükseldiği ve sağlık hizmetlerinin finansmanında zorluklar yaşandığı bir gerçektir. Sağlık hizmetlerinin arzındaki artış ve sağlığa erişimin kolaylaşıp yaygınlaşması ve bireylerin sağlıkla ilgili beklenti ve taleplerinin artması gibi pek çok faktör, bundan sorumlu tutulmaktadır. Her ne olursa olsun, her ülke sağlık giderlerini azaltmaya dönük arayışlar içerisindedir.
SUİSTİMAL EDİLİYOR
Sağlığın önemli ölçülerde suistimal edilebilir bir alan olduğu bir gerçektir. Sıradan bir ihtiyaç değil, bir hak olarak algılanan sağlık hizmetleri; hemen her ülkede farklı argümanlar kullanılarak sosyal adalet anlayışıyla finanse edilmektedir. Bu durum, tanınan hak ve yetkilerin kötüye kullanımını kolaylaştırmaktadır.
* Sağlıkta suistimalin önlenmesi, sigorta sisteminde ahlaki zaafların kontrol edilebilmesi amacıyla tüm dünyada çeşitli argümanlar denenmektedir.
* Sorunları çözmek amacıyla ortaya atılan her bir uygulamanın, kendisi de bir başka soruna neden olabilmektedir.
* Aslında en iyi çare; sağlıkta denetimin aktif ve sürekli bir biçimde gerçekleştirilmesidir.
* Suistimallerin açığa çıkarılması ve sorumluların cezalandırılması yerine, kurunun yanında yaşı da yakan genel kısıtlamalar getirmemek gerekir.
FATURA HASTAYA ÇIKAR
*
Hastalarına gereksiz ve tıbbi endikasyon dışında ilaç yazarak ilaç faturasını kabartan hekimler varsa; bunları bulup cezalandırmak yerine, tüm hekimlere 'Bir reçeteye sadece 4 kalem ilaç yazabilirsin. Her ilaçtan bir kutu yazabilirsin. Her hekim her ilacı yazamaz' gibi reçeteleme konusunda sınırlamalar getirmek makul değildir.
* Hayali hastalar ve gereksiz tetkiklerle sosyal güvenlik kurumunun bütçesini hortumlayan kurumları tespit edip, bunlar hakkında hukuki işlem yapmaktansa; tüm sağlık kurumlarının faturalarında kesintiler yaparak veya fiyatları tırpanlayarak açığı kapatmaya çalışmak sorunlu bir yaklaşımdır.
* Hekimi veya hastaneyi hizaya getirmek amacıyla da olsa, sağlıkta alınan her kararın faturasının hastaya çıkacağını ve kısıtlamaların hastanın güvenliğini riske edeceğini kesinlikle unutmayalım.
Bugünkü Tüm Yazıları
SGK kısıtlamaları hasta haklarını tehlikeye atar mı?
Yayın tarihi: 15 Ekim 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/15/gny/tozlu.html
Tüm hakları saklıdır.