Abuzittincim Geçenlerde Datça'ya gitmişken "Knidos'a kadar uzanayım" dedim. Bu üçüncü gidişim.. 2500 yıllık kentte, Apollon tapınağının duvarlarına çıkıp sağ tarafında Ege, solunda Akdeniz, gün batımını seyretmek muhteşem bi olay. Duymuşsundur, burada yapılan kazılar durdurulmuş. Gene bi takım yolsuzluklar yapılmış. Kazı gene ne zaman başlar bilemem ama zaten çok ağır gidiyordu, artık 23'üncü yüzyılın sonlarına doğru mu biter yoksa 24 mü Allah bilir.
Halbuki o topraklar altında muhteşem bi tarih yatıyor.. Yeryüzüne çıkartılabilse hem dünyaya "Yeni bi Efes" hediye etmiş oluruz hem de Datça yarımadasında turizm patlar! Tıpkı Knidos'luların 2500 yıl önce oraya çektikleri binlerce turist gibi. Turizm Bakanlığı burada tellerle çevrili kazı alanına yer yer tanıtım levhaları koymuş. Knidos'u anlatıyor.
Üç defa gittim dedim ya, dikkatimi çeken üçünde de bu yazıların değiştirilmiş olması. Şimdiki gri üzerine siyah harflerle yazılmış. Ne var bunda diyeceksin. İlk gidişimde bu girişteki levhada Knidos'un MÖ. 4'üncü yüzyılda Dorlar tarafından kurulduğu, kültür, sanat ve ticaret kenti olduğu, taa o tarihlerdeki nüfusunun 70 ila 80 bini bulduğu, meşhur Afrodit heykelinin tepedeki Apollon tapınağına dikildiği, zamanın ikinci büyük tıp okulunun burada kurulduğu ve daha bi çok ilginç bilgi aktarılıyordu.
Yazıda benim en çok dikkatimi çeken bölümlerden biri de o tarihlerde en kaliteli şarabın Knidos'lular tarafından yapıldığı ve dünyadaki ilk genelevin de burada açıldığı idi.
İkinci gidişimde levhadaki
"genelev" lafının kaldırıldığını bunun yerine "O çağın en önemli eğlence merkezi" şeklinde bi ifade kullanıldığını hayretle gördüm. Nedenini sorduğumda "Bu yazı geçici, daha geniş bilgi vereni hazırlanıyor" dediler.
Bu son gidişimde baktım "Eğlence merkezi" lafı da yok! Halbuki bu bi tarihi gerçek.
Adamlar taa 2500 yıl önce, çıplak kadın heykelleri, şarapları, barları, müzikleri, genelevleri, bi turizm ve ticaret şehri kurmuşlar ve dünyanın her tarafından denizciler akın akın gelmiş. Yalnız eğlence değil, astronom Eudoxus da oralı, İskender Feneri'ni yapan mimar Sasttratos da, ilk tıp doktoru Euryphon da..
O tarihlerde yörenin mermer taşlarından yapılmış iki büyük tiyatro, o kadar sel, zelzeleye rağmen hâlâ ayakta kalabilmiş.. Mermerden yollar, odeonlar, kiliseler ve pek tabii Apollon. Yerin altında duran kim bilir daha neler neler var.
Hayır, Knidos yalnız fahişeler ülkesi olsa bugünkü hükümetin görüşüne paralel bi hassasiyet gösterildiğini düşünecem ama (ki o da abuk bi durum) sanatıyla, kültürüyle
o devirdeki Akdeniz'in en büyük ticari limanlarından birinin tarihiyle oynamaya ne hakkın var bilader! Dünyadaki ilk genelev orda açılmış ne var bunda? Sen gitmediğine göre ne gocunuyorsun?
Bilemiyorum bu tanıtım yazılarındaki kepazelikten Turizm Bakanımızın haberi var mı? Yoksa o mu bizzat emir vererek bu yazıları değiştirtti? Knidosluların namusunu korumak AKP'ye mi kaldı, Abuzittincim?
Münasip yerlerinden öperim.
Kardeşin Güneş.
Tecellister@gmail.com
Bugünkü Tüm Yazıları
Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar
Yayın tarihi: 12 Ekim 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/12//haber,0F66AE1334FE466DAB392AB1C220EAD0.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.