"Rusya çifte standart uyguluyor"
Giriş Saati : 03.10.2008 12:09
Güncelleme : 03.10.2008 14:56
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rusya'nın Rum tarafına daha yakın politikalar geliştirdiğini ifade etti. Talat, Moskova'nın , Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanırken KKTC'yi tanımayarak çifte standart uyguladığını iddia etti. Rusya'da yayınlanan Kommersant gazetesine özel bir röportaj veren Talat, Kıbrıs'ta çözüm için 2009'u gösterdi.
Gürcistan'daki savaşın Kıbrıs liderlerini çözüm konusunda daha aktif olmaya yönelttiği ile ilgili soruyu yanıtlayan KKTC Cumhurbaşkanı, "Gürcistan savaşının doğrudan etkilediğini söylemek doğru olmaz. Ancak savaşın ne olduğunu bir kez daha hatırladık. Kıbrıslı Rumları ve Kıbrıslı Türkleri bu açıdan etkiledi. Biz uzun zamandır bağımsızız. Ancak biz, barışmak ve birleşmek istiyoruz." dedi.
Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlık kararlarını saygı ile karşıladığını kaydeden Talat, "Baskılar altında yaşamak mümkün değil. Sizin haklarınıza saygı duymayan bir iktidar altında bulunmak zor. Kıbrıslı Türkler de Rum yönetimi altında yaşamayı reddetti. Türkler Rumların saldırısına uğradı. Oset ve Abhazlar da Gürcülerin saldırısına uğradı. Ortak yönlerimiz var. Ancak farklı olan noktalar da çok." dedi. 1960 yılında kurulan ortak devlet ilkeleri 1963 yılında tamamı ile ihlal edildiğini, Kıbrıslı Türklerin tüm yönetim haklarının ellerinden alındığına değinen KKTC lideri şöyle konuştu: "Biz halen çözüm yolunu arıyoruz. BM Güvenlik Konseyi'nden çok kararlar çıktı. Ancak Rusya Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili yaklaşımını hiç bir zaman KKTC'ye karşı göstermedi. Rusya başından bu yana Kıbrıslı Rumlarla dayanışma içinde oldu. Bizim haklarımızı korumaya hiç yanaşmadı."
Gürcistan krizinin ardından Rusya'nın tutumunun değişmediğini ve KKTC'ye yönelik çifte standart uyguladığı eleştirisi getiren Mehmet Ali Talat, Rusya'nın 2004 yılında politikalarında değişiklik beklediklerini, ancak bunun da gerçekleşmediğini söyledi. Talat röportajında: "2004'de Kıbrıs'ın birleşmesini öngören referandum başarısızlığa uğradı. Rusya da Annan planını destekliyordu. İstanbul'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la da bir araya geldim. Rusya'nın daha dengeli politikalar geliştireceğini umuyordum. Ancak bu böyle olmadı. Moskova yine Kıbrıslı Rumların yanında yer aldı." dedi.
2008 sonuna kadar Kıbrıs sorununun çözümü adına önemli mesafe alınacağını kaydeden Talat 2009 başında da ortak mutabakatın sağlanabileceğini belirtti. Bölgede bulunan Türk ordusunun kalıcı olup olmadığı ile ilgili bir soruya cevap veren Talat, Türk ordusunun kalıcı barışın sağlanmasının ardından bölgeden çıkacağını söyledi. KKTC lideri, "Burada nihai karar önemli. Anlaşmada ne kadar Türk askerinin kalacağı ve ne kadarının gideceği de yer alacak. Bizim nihai çözüme kadar Türk ordusunun korumasına ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.
Sorunun temelinde ikiye ayrılmış Kıbrıs'tan Rum kesiminin AB üyeliğinin gerçekleşmiş olmasına değinen Talat şunları söyledi: "AB Kıbrıs Rum kesimini üye yapmasa idi sorun çoktan çözülmüş olacaktı. Bu çözümü çıkmaza soktu. Biz de AB üyeliği istiyoruz. Böylece izolasyondan kurtulmak istiyoruz. Ben doğrudan Brüksel, Londra ya da Moskova'ya gidemiyorum. Bu yasak. Biz Avrupa ile doğrudan ticaret yapamıyoruz. Bunların kaldırılması gerekiyor."
CİHAN
Yayın tarihi: 3 Ekim 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/10/03//haber,2A212900ACD14DEAAFFA28AB56A71DF9.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.