Giriş Saati : 03.10.2008 15:23 Güncelleme : 03.10.2008 21:27
Hollywood, ünlü Türk mutasavvıf ve şairi Mevlana Celalettin Rumi'nin hayatını konu olan bir film çekmeye hazırlanıyor. İran Press Tv'nin haberine göre filmin çekimine önümüzdeki yıl Türkiye, Hindistan ve bazı Arap ülkelerinde başlanacak.
İran ise Mevlana'nın hayatında Farsça'nın büyük bir yeri olduğunu, dolayısıyla İransız bir Mevlana filminin eksiklik olacağını vurguluyor.
Haberde, konuyla ilgili olarak Dubai'de filmin yapımcı yönetmeni Beşar Atiyat ile bir araya gelen İran'ın Dubai kültür ataşesi Muhammed Rıza Hatemi, filmin Hint sufizminin etkisinde kalmasından endişe ettiklerini söyledi.
13. yüzyılda yaşayan Mevlana'nın hayatını konu alan 'Rumi, Aşkın Alevleri' adlı filmin önümüzdeki yıl çekimine başlanacak.
Günümüzde Afganistan sınırları içindeki Belh kentinde doğan ve İran tarafından da Mevlana Celalettin Belhi olarak adlandırılan Mevlana, İran tarafından sürekli olarak "İranlı mutasavvıf ve şair" olarak adlandırılıyor.
Atiyat filmde, Mevlana'nın, "Hayatı, nasıl Mevlana olduğu ve Şemsi Tebrizi ile ilişkileri"ni konu alan üç ana tema üzerinde yoğunlaşacaklarını belirtti.
Filmin çekimlerinin ağırlıklı olarak Türkiye'de olması bekleniyor. Ayrıca Hindistan ve bazı Arap ülkelerinde de çekimler yapılacak.
Eserleri Batı dillerine tercüme edilen Mevlana, ABD'de de bir dönem best-seller olmuştu.
Filmin yapımcı yönetmeni Atiyat 23 yaşında Ürdün ordusunda teğmenken ABD'ye giderek, Hollywood filmlerinde rol alma hayalini gerçekleştirmeye çalışıyor ve bu hayali de başrollerinde George Clooney ve Matt Damon'ın paylaştığı Syriana filmiyle gerçekleşiyor. Daha sonra pek çok filmde rol alan Atiyat, Mevlana filmiyle de yeni bir sıçrama gerçekleştirmek istiyor.
UNESCO'nun 2007'yi Mevlana Celaleddin Rumi'nin 800. doğum yılı dolayısıyla Mevlana yılı ilan etmesi de İran'da değişik tartışmalara sahne olmuştu. İran Kültür ve İslami İrşad Bakanı Sefer Harandi, Mevlana'nın tüm eserlerini Farsça olarak kaleme aldığını, Türkiye'nin ise ünlü mutasavvuf ve şaire sahip çıkarak kendi rolünü abarttığını öne sürmüştü.
UNESCO, Mevlana'nın doğum yılı organizatörleri olarak Türkiye'nin yanı sıra Mısır ve Afganistan'ı seçmiş, bu konuda İran'a herhangi bir rol vermemişti.