Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, uluslararası yatırımcıların yastık altında bulunan bol miktarda ve atıl durumdaki fonlarının bulunduğunu, sergilediği profille Türkiye'nin küresel kriz koşullarında kendisine yer arayacak bu fonlar için yeni bir adres olacağını savunarak, "Bu fırtınada en iyi liman Türkiye" dedi.
Bakan Tüzmen düzenlendiği basın toplantısında küresel finans gelişmelerinde yaşanan gelişmeler ve Eylül ayı ihracat gerçekleşmelerini değerlendirdi. İhracatçı için "kambur haline gelen" düşük kur-yüksek faiz politikasının bu dönemde Türkiye açısından avantaja dönüşebileceğini savunan Tüzmen, kamu maliyesinin iyi durumda olduğunu, üretimde nispeten yavaşlama yaşansa da ekonomide canlılığın devam ettiğini anlattı.
Tüzmen, krizin finans piyasalarından halen yavaşlama sürecine giren reel ekonomiye tam olarak yansıması ve sistemin geleneksel fonlama kanallarının kapanmasının asıl tehlike olduğunu anlatırken, buna karşı "doğru ve etkin kriz yönetimi"nin Türkiye'nin risk sigortası olduğunu kaydetti.
Tüzmen, Türkiye'nin tehdit unsurlarını fırsat unsurları haline getirebileceğine işaret etti. Uluslar arası yatırımcıların yastık altında çok fazla miktarda parası bulunduğuna dikkati çeken Tüzmen, atıl durumdaki bu fonların mutlaka kendisine yer arayacağını, bu sermayenin yeni yatırımlara yöneleceğini anlattı. Türkiye'nin sergilediği profille serbest kalan bu sermaye için yeni bir çekim merkezi olacağını savunan Tüzmen, "Bu fırtınada en iyi liman Türkiye" diye konuştu.
Bugüne kadar ekonomik karar verici aktörlerin sakin ve makul hareket etmeye çalıştıklarını anlatan Tüzmen, bu anlayış ve proaktif politikalarla bu süreci yönetmeye devam edeceklerini söyledi. Tüzmen, "Krizin derinleşmesini önleyebiliriz. Türkiye'nin 6 yıldır çizdiği rota belli. Gemide delik açmak isteyenleri tasfiye ettik. Esas kaptan böyle havalarda belli olur. Ülkemiz fırtınalı kolayca denizde alabora olacağı günleri geride bıraktı. Teknenin gövdesi sağlam, tayfalarımız tecrübeli, dümen de doğru ellerde" diye konuştu
Reel sektörü dış ticaretin ayakta tuttuğunu belirten Tüzmen 2002 yılında 87 milyar dolar olan dış ticaret hacminin bu yıl sonu itibariyle 250 milyar dolar düzeyine geleceğine işaret etti.
1 Ocak-30 Eylül 2008 döneminde ihracatın geçen yılın eş dönemine göre yüzde 35,5 arttığını ve 102,5 milyar dolar seviyesine geldiğini ifade eden Tüzmen, geçen yılın tamamında 107 milyar dolarlık ihracat yapılırken, bu yıl 9 aylık bir dönemde 102,5 milyar doların yakalandığına dikkati çekti. Eylül ayı ihracatının ise 12,2 milyar dolar olduğunu bildiren Devlet Bakanı Tüzmen, buradaki artışın da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36,5 olduğunu söyledi.
İhracatta en önemli üç sektörün taşıt araçları yan sanayi, demir-çelik ürünleri ve elektrik elektronik sektörü olduğunu kaydeden Tüzmen, otomotiv sektörü ile demir-çelik sektörünün genel ihracat artış oranının üzerinde, elektrik, elektronik sektörünün ise genel ihracat artış oranının biraz altında performans gösterdiğini bildirdi.
Bu yıl ihracatı otomotiv sektörüyle demir-çelik sektörünün sürüklediğini anlatan Tüzmen, ithalatta ise Eylül ayı rakamının 19,8 milyar dolar olduğunu bildirdi. 8 aylık dönem için ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 63,5 olduğunu belirten Tüzmen, bu rakamın geçen yıl yüzde 62,8 olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Türk ihracatçısının artık katma değeri yüksek, bilgi yoğun ürünler ihraç ettiğini ve ihracatın çeşitlendiğini anlatan Tüzmen, şöyle dedi:
"Avrupa Birliği'nin ilk 15 ülkesine yapılan ihracatın toplam ihracat içindeki ağırlığı 2002 yılında yüzde 51 idi. Bu, yüzde 41'e geriledi. Orta Doğu'nun payı ise iki kat artarak yüzde 16 oldu. Komşu ülkelerle ihracat yüzde 41'e geldi. AB'nin tüm ülkeleri yüzde 58 idi, bu yüzde 50'ye indi. Esas pazarlarda ciddi gerileme var. Orta Doğu, Uzak Doğu ve çevre ülke pazarlarıyla bunu dengeledik. Afrika'ya ihracatımız yüzde 86 arttı."
BAYRAM TATİLİ TÜRKİYE'Yİ KURTARDI
Bakan Tüzmen, dokuz günlük bayram tatilinin, dünya borsalarındaki çalkantılı sürecin olumsuz etkilerinin Türkiye'ye yansımasını önlediğini belirtti. Bunun Türkiye için avantaj sağladığını anlatan Tüzmen, ABD Temsilciler Meclisi tarafından reddedilen kurtarma paketinin yeniden gündeme geleceğini söyledi. Tüzmen, ABD'nin mutlaka bir paket açıklayacağını, ancak bu paketin de reddedilmesi durumunda sıkıntıyı kimsenin göğüsleyemeyeceğini vurguladı.