Giriş Saati : 30.09.2008 11:09 Güncelleme : 30.09.2008 15:36
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sabri Ünal, kültür mantarları dışında kesinlikle türü bilinmeyen mantarların yenmemesi gerektiğini söyledi.
Doç. Dr. Sabri Ünal, Türkiye'de özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında doğada kendiliğinden yetişen mantarları yeme alışkanlığının yaygın olduğunu belirtti.
Doğada bilinen yaklaşık 2 bin 500 mantar çeşidinin bulunduğunu kaydeden Ünal, bu mantarlardan bir kısmının yenilebildiğini, bir kısmının ise zehirli olduğunu vurguladı.
Türkiye'deki mantar zehirlenmelerinin ilkbahar ve sonbaharda önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkati çeken Ünal, vatandaşlara bilmedikleri ve zehirli olup olmadığından emin olamadıkları mantarları toplamamaları gerektiği uyarısında bulundu.
Ormanlık alanlarda ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerinden ayırt edebilmenin oldukça zor olduğunu dile getiren Ünal, şöyle konuştu:
''Kültür mantarları dışında kesinlikle türü bilinmeyen mantarlar yenilmemeli. 4-5 çeşit zehirli mantar türü var ki bunlar karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olmakta ve yenildiği zaman bir iki saat içinde öldürmektedir.''
Ünal, halk arasında ''yabani hayvanlar tarafından yenilmeyen, belirli bölgelerde yetişen, pişirilirken gümüş çatal batırılınca kararan mantarların zehirli olduğuna'' inanıldığını aktararak, bunların bilimsel bir gerçekliliğinin olmadığına dikkati çekti.