Küresel, kahraman gerilla ikonu: Che
Alberto Korda'nın çektiği 'ikonik' Che karesinin dünyanın görsel kültürü ve tüketim anlayışına yansımalarını içeren "Korda'nın Objektifinden Che" sergisi, 9 Ekim'de santralistanbul'da açılıyor..
İki sene önce, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Victoria ve Albert Müzesi'nin yanı sıra, ABD, İtalya, İspanya, Hollanda ve Portekiz'in önde gelen müzelerinde ziyaretçilerle buluşan "Korda'nın Objektifinden Che" sergisi, 9 Ekim 2008-04 Ocak 2009 tarihleri arasında santralistanbul Ana Galeri'de gezilebilecek.
santralistanbul böylece, Küba devriminin önemli aktörlerinden, Arjantin doğumlu Marksist siyasetçi ve doktor Ernesto Che Guevara'nın 1960 yılında Alberto Diaz Korda tarafından çekilen Guerrillero Heroico (Kahraman Gerilla) isimli portre fotoğrafının, devrimsel içeriğinden çıkıp hızla üretilen ve çoğaltılan bir tüketim aracı haline gelmesini anlatan, kapsamlı bir sergiye ev sahipliği yapacak.
Küratörlüğünü Trisha Ziff'in üstlendiği ve Riverside Kaliforniya Üniversitesi'ne bağlı UCR/Kaliforniya Fotoğraf Müzesi tarafından düzenlenen sergi, Alberto Korda'nın 1960 yılına ait Guerrillero Heroico başlıklı Che Guevara portresinden yola çıkıyor. Fotoğraf tarihinin en çok kopyalanmış imgesi olarak kabul edilen bu ikon fotoğraf, on yıllardır düzen karşıtı düşünce ve eylemlerin de simgesi oldu.
Alttan çekilmiş, heykel izlenimi veren bir imge olan Guerrillero Heroico, Che'nin Küba hükümetinde tarım ekonomisinden endüstri ekonomisine geçişten sorumlu olduğu sırada, 5 Mart 1960 günü yapılan bir toplu cenaze töreninde çekilmişti. Küratör Trisha Ziff, eski bir moda fotoğrafçısı olan Alberto Korda'nın çektiği bu portreyi, "Korda, sosyalist gerçekçilik döneminde yaygın görülen, efsaneleştirilmiş kahramanlığın görsel dilini kullanmakla birlikte Che'nin klasik, hatta 'İsavari' duruşunu vurguluyor. Che'nin gizemli bakışında ise hem kararlılık hem de arzu bir arada izleniyor," şeklinde tanımlıyor.
KARARLILIK VE ARZU BİR ARADA
santralistanbul'un ana galerisinin birinci katında izlenecek sergi, 30'un üzerinde ülkede üretilmiş fotoğraf, afiş, film, ses, giysi ve eşyaları bir araya getiriyor. Çok çeşitli öğelerden oluşan bu koleksiyon, fotoğrafın devrim sırasında ortaya çıkışından günümüze uzanan çizgisini izliyor.
Pazartesi hariç her gün 10.00-20.00 saatleri arasında izlenebilecek sergi, devrimsel içeriğinden çıkıp bir tüketim aracı haline gelen Korda'nın Che'sinin, çok çeşitli uyarlamalarla, hem en ince yorumlara bile direnen, hem de her tür değişime açık bir simgeye dönüşmesini ortaya koyuyor. Bilgi: (0212) 444 04 28
Yayın tarihi: 27 Eylül 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/27/ct/haber,A1BB69D0260A4FC0AAD2B32A62ACB14A.html
Tüm hakları saklıdır.