Gazeteciler leblebi yemeli bankacılar salata tüketmeli!
Diyetisyen Yeşim Çelik, her meslek grubunun farklı beslenmesi gerektiğini söyledi...
Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Yeşim Çelik, farklı meslek grupları için iş yerinde sağlıklı ve doğru beslenmeye yönelik bilgiler verdi: Çelik; düzensiz öğün alışkanlığı, egzersize zaman ayıramama, dengeli beslenme güçlüğü, saat farkı kaynaklı öğün düzensizliği, su tüketiminde eksiklik gibi problemleri çok sık yaşayan gazetecilere ya da uluslararası ticaretle uğraşan kişilere şunları önerdi:
PRATİK OLUN!
"Özellikle medya sektöründe çalışanlar, yanlarında metabolizmayı hızlandırmak ve yeterli beslenebilmek için 2-3 saatte bir tüketebilecekleri besinler taşıyabilirler. Yağsız kraker ile ayran, kuru kayısı, ceviz veya badem, bir meyve, bir avuç leblebi, yarım simit ile peynir, yağsız tost ve ayran her yere taşınabilecek pratik besinlerdir. Sindirim sistemi problemlerinin sık yaşandığı bu grup çalışanlarının su tüketimini artırmaları ve posa içeriği zengin besinlerin tüketimine özen göstermeleri gerekir." Oturarak çalışanların ise, tükettikleri gıdaların kalorilerine çok dikkat etmeleri gerektiğini belirten Çelik, ekledi: "Banka memuru ya da mali müşavir gibi kalori harcaması daha düşük olan grupların çalışanlarının, kalori alımlarının da daha düşük olması gerekir. Az ama sık beslenerek günlük kalori miktarını tamamlamaları uygun olur. Öğle yemeği şirkette servis yapılıyorsa karbonhidratlı, ağır gıdalar yerine hafif ve düşük kalorili yemekler tüketilmelidir. Salata veya protein içeren bir besin; kişiyi uzun süre tok tutar, atıştırmaları engeller ve öğleden sonra daha verimli çalışmayı sağlar. Kabızlık problemi için ise posa ve sıvı alımlarını artırmak gerekmektedir." Çelik; sürekli yürüyerek çalışanlara ise, "yeterli oranda sıvı tüketin. Sürekli dışarıda hazır yemekler yenilmesi bu grupta kilo artışına neden olabilir" dedi.
Yayın tarihi: 25 Eylül 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/25/gny/haber,5AAA17A25E8A4A4C9F8095FD73EFCCB1.html
Tüm hakları saklıdır.