Giriş Saati : 22.09.2008 10:24 Güncelleme : 22.09.2008 21:35
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni kurulan üniversiteler arasından ihtiyacı olan 12 üniversiteyi belirleyerek rektörlük ve fakülte binaları yapacak.
Projeye ilişkin açıklama yapan MEB Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Abdussamet Arslan, bakanlığın okul öncesi eğitimden üniversite eğitiminin sonuna kadar Anayasal olarak sorumlu olduğunu ifade etti.
Türkiye genelinde tüm illerde en az birer üniversite bulunduğunu anımsatan Arslan, ''Bu devlet üniversiteleri durduk yere açılmadı. Geçmiş dönemde, komşu üniversitelerin gözetiminde ve onlara bağlı olarak açılmış olan fakülteler vardı'' dedi.
Yeni açılan üniversitelere duyulan ihtiyacı anlatan Arslan, üniversite açılmasına bir yerden başlanılması gerektiğini, eksiklerin zamanla giderileceğini belirtti. Arslan, üniversitelerin bulundukları bölgeye, kültür ve ilim adına, vatandaşına, sosyal hayatına bir şeyler katacağına inandıklarını anlattı.
Yeni kurulan bazı üniversitelere hayırseverlerden de destek geldiğini belirten Arslan, ''Örneğin, Bitlis Üniversitesini Eren Holding üstlendi, Ağrı'daki üniversiteyi İbrahim Çeçen grubu üstlendi. Üniversitelerin tamamını yapmanın ötesinde, birer fakülte yapmak isteyen hayırseverlerden tutun da yardım etmek isteyen bir sürü vatandaşımız var. Böyle olunca da yeni üniversitelerin bir kısmı epeyce destek aldı'' diye konuştu.
Bunun dışında hiç destek alamayan, çok ihtiyacı olan üniversitelerin olduğunu vurgulayan Arslan, ''İmkanları yetersiz olan, yeterli hayırsever bulamadığımız ve devlet yatırımından tam yararlanamayan üniversitelere biz de Bakanlık olarak bir rektörlük binası veya fakülte binası, ihtiyaçları neyse onu yapalım dedik. Genellikle talep, rektörlük binası şeklinde oldu'' dedi.
''7 REKTÖRLÜK, 5 FAKÜLTE BİNASI''
Bu projenin, MEB'in İMKB ile imzaladığı protokol çerçevesinde yapılacağını belirten Arslan, ''Biz Türkiye genelinde bu okulları yapalım derken, Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın böyle bir talimatı oldu. İmkanı olmayan yeni üniversitelere Bakanlık bünyesinde bir şey yapın dedi. Biz de İMKB protokolünü uygun gördük'' diye konuştu.
Yeni kurulan üniversiteler arasında ihtiyacı bulunan 12 üniversite tespit ettiklerini belirten Arslan, projelerin 5'inin fakülte binası, 7'sinin rektörlük binası olduğunu söyledi. Bakanlık olarak bu binaları yapmak ve üniversitelerin hizmetine sunmak için bu projeye başladıklarını anlatan Arslan, şöyle devam etti:
''Burada hareket noktamız şu oldu. Biz bu işte uzman olan arkadaşlarımızı, müşavirlerimizi gönderdik. İlde inceleme yaptırdık. İlin tarihi ve kültürel dokusuna uygun bir mimari tespit etmelerini istedik. Bu doğrultuda mimari projelerini hazırlattık. İhale dosyaları hazırlandı, ihaleye çıkıyoruz.
Kış mevsiminde çalışmanın mümkün olduğu yerlerde binalar 2009 yılında, kışın uzun sürdüğü yerlerde ise 2010 yılında teslim edilebilecek. Biz bunların dışında üniversitelerimize şu şekilde de destek oluyoruz. Mevcut üniversitelerimiz eğer yeni fakülte açacaklarında bina bulamadıklarında ve bizim de kullanmadığımız bina var ise o binaları onlara geçici olarak tahsis ediyoruz. Denizli Üniversitesinden, Bursa Uludağ Üniversitesinden bugünlerde gelen talepler var.'' PROJEDEKİ ÜNİVERSİTELER
Yeni kurulan üniversitelerin henüz bir kimlik kazanmadıklarını ve bu yıldan itibaren bu üniversitelerin bir tüzel kişiliği olacağını belirten Arslan, bu üniversitelerin ayrı bütçelerinin olacağını, bundan sonra kendi binalarını kendilerinin yapacağını söyledi. Projenin uygulanacağı üniversiteler şunlar:
''Adıyaman Üniversitesi, Osmaniye Korkutata Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Karaman Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi.''