kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
12 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Papa'nın ziyareti laiklik tartışmalarını alevlendirdi

Giriş Saati : 12.09.2008 13:55
Güncelleme : 12.09.2008 23:45
Yeni Haber
Roma Katolik Kilisesinin lideri Papa 16. Benediktus'un bugün başlayan resmi ziyareti, Fransa'da laiklik tartışmalarını alevlendirdi.

Sol eğilimli gazeteler, muhalefet ve işçi sendikaları, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin dikkatini, ''din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması gereğine'' çekti.

Liberal eğilimli Demokrat Hareketi'nin lideri François Bayrou, Sarkozy'nin resmi bir şekilde Papayı Cumhurbaşkanlığı Sarayında ağırlamasını ''çok hevesle karşılamadığını'' belirtti ve ''Din ile devlet işleri birbirinden ayrılmalı'' dedi.

Paris Belediyesi Başkanı Bertrand Delanoe, protokol gereği Papaya Cumhurbaşkanlığı Sarayında verilecek davete gideceğini, dini ayinlere ise ''laiklik ilkesine saygı gereği'' gitmeyeceğini söyledi.

Sosyalist Parti senatörü Jean-Luc Melenchon, Le Monde gazetesine yazdığı makalede, din ve siyasetin birbirine karıştırıldığını, Papa ve Sarkozy'nin Fransız toplumunda dini resmileştirmeye yönelik ortak stratejileri bulunduğunu öne sürdü.

Fransa'daki İşçi Sendikaları Federasyonu (FSU) tarafından yapılan açıklamada, ''Kamu bütçesinden bu tür bir ziyarete ayrılan pay tartışma götürür'' denildi.

Sol eğilimli Liberation, ''Sarkozy'nin Papayı Paris'e getirebilmek için çok çaba gösterdiğini'' yazdı ve ''Sarkozy'nin Fransa'nın Katolik kimliğini öne çıkararak, laiklik anlayışına yeni bir şekil kazandırmak istediği'' yorumunu yaptı.

Gazete, Sarkozy'nin bu yeni yaklaşımına ilişkin yaptığı açıklamaların Fransa'da tepki görürken, Vatikan tarafından memnuniyetle karşılandığını yazdı.

PAPANIN PROGRAMI

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bugün Elysee Sarayında görüşecek olan Papa 16. Benediktus, kilise ve toplum üzerine araştırmalar yapan Bernardins Kolejinde konuşma yapacak ve daha sonra Notre Dame Kilisesi önünde halkı selamlayacak.

Papa, cumartesi günü başkentteki Invalid Meydanı'nda, yaklaşık 250 bin kişinin katılması beklenen açık hava ayinini yönetecek. Papa, daha sonra Fransız Katolikleri için dini öneme sahip, ülkenin güneybatısındaki Lourdes kentine gidecek ve pazartesiye kadar burada kalacak.

16. Benediktus'un ziyareti dolayısıyla başkentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. Ziyaret sırasında 3 bin 500 polis görev yapacak.

Bu arada, Le Parisien gazetesinin yaptığı araştırma, Fransızların yüzde 53'ünün Papanın ziyaretine olumlu baktığını ortaya koydu. Fransızların yüzde 73'ü Papayı fazla muhafazakar buluyor.

AA


d