İLİŞKİLİ HABERLER
Kalp hastaları oruçlarını hoşafla açsın!
Kalp hastaları oruçlarını hoşafla açsın!
ESRA TÜZÜN
Giriş Saati : 02.09.2008 18:51
Güncelleme : 02.09.2008 19:18
Kalp hastalarının özellikle iftarda yağlı, sindirimi zor ve ağır yiyeceklerden kaçınmaları gerekir. İftarda çorba gibi sulu yiyeceklerle, süt, sütlaç, muhallebi, komposto ve hoşaf gibi tatlılarla oruç açıldıktan birkaç saat sonra, ana öğün yemeği yenilebilir. Meyve ve sebzeleri ise, çok geç saate kalmadan tüketmekte yarar vardır. Sahurda ise tok tutması için ağır ve sindirimi zor gıdalardan kaçınılmalı, kızartmalardan uzak durulmalı, kahvaltı şeklinde sahur yemeği düzenlenmelidir. Özellikle sıcak yaz günlerinde, bol sıvı alınarak oruca hazırlık yapılmalıdır.
İLAÇLAR BOZUYOR!
Bilindiği gibi anjiyografide, damarların ve kalp boşluklarının görülebilmesi için böbreklerden süzülen birtakım radiyopak kontrast maddeler kullanılmaktadır. Ancak bu tür uygulamalar sırasında vücuda dışarıdan ilaç verilmesi, orucun bozulmasına yol açmaktadır. Ayrıca anjiyografi öncesi oruç nedeniyle susuz kalmak; böbrekten süzülen bu maddenin süzülmesini azaltarak, bazen geri dönüşü olmayan birtakım böbrek hasarlarına neden olabilir. Bu nedenle kendilerine anjiyografi veya benzeri bir tetkik uygulanacak kişilerin, oruç tutmamaları gerekmektedir.
İLİŞKİLİ HABERLER
Kalp hastaları oruçlarını hoşafla açsın!
Yayın tarihi: 6 Eylül 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/06/gny/haber,B2AD79BA883041B0B3F3B8534294788A.html
Tüm hakları saklıdır.