kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Her lokmanızı diyet defterine yazarak incelin

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Dr. Ayça Kaya diyet yapmak isteyenlere son derece pratik önerilerde bulundu: Diyet defteri tutun. Ne zaman, ne yediğinizi not edin. Sonra da zararlı gıdalar yerine, yararlı besinler tüketmeyi öğrenin.....
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, diyetisyene gidecek imkanı ya da zamanı olmayanlara yönelik zayıflama tüyoları verdi. Dr. Kaya, kendi kendine zayıflamaya çalışanlar için sorularımızı yanıtladı:

Diyet yapmak için diyetisyene gitme imkanı olmayan ya da kampa giremeyen insanların, evde yalnız başlarına yapacakları bir diyetle zayıflamaları mümkün mü?
Mümkün ama önce doktora giderek işe başlamalılar. Zayıflama her 2 kişiden birinde görülen bir hastalıktır. Sadece beslenme ile çözümlenemez. Türkiye'de zayıflama dediğimizde insanların aklına önce diyet yapmak geliyor. İnsanlar hemen nasıl bir hap almaları ya da en basitinden nasıl bir bitki çayı içmeleri gerektiğini düşünüyor. Spor merkezine gidip, bir an önce hareket yapmak istiyorlar. Ama şişmanlamaya neden olan 4 büyük grup hastalık var ve önce bunların tedavisi gerekir. Diyet yapmaya karar vermeden bir doktora gidin ve bu hastalıkları araştırın. Sizde insülin direnci yani gizli şeker, tiroit, kansızlık, vitamin eksikliği var mı diye araştırtın. Böbrek üstü bezlerinde bir sorun varsa; kilo almanız kolaylaşır. Bunlar, bir kaç kan testi ile öğrenilebilir. Bunların hiçbiri yoksa, kilolarınızın diyet ve egzersizle gitmesi gerekir. İnsan bu işi, kendisi de bu konuda biraz bilgi edinerek halledebilir.

ÇORBAYLA EKMEK YENMEZ

Kendi kendine diyet yapmak isteyen kişilere, ne gibi önerileriniz var?
Kendi kendine bir şeyler yapmak isteyen insanlar, öncelikle kızartmaları hayatlarından çıkartarak işe başlasınlar. Gizli yağı yüksek olan yiyeceklere karşı, uyanık olsunlar. Mesela kıyma kebaplar yerine parça kebaplar yenilebilir. Pastane simidi yerine sokak simidi tercih edilebilir. Hazır dondurmalar yerine pastane dondurmaları olabilir. Fındık, fıstık yerine leblebi yenilebilir. Yağa dikkat etmeli. Dünya üzerindeki en yüksek kalorili yiyecek yağdır. İkincisi tahıl grubudur. Bunu saymayı öğrenmeleri gerekir. Vücudumuz ana yakıt kaynağı olarak karbonhidratı ve şekeri kullanır. Birçok yiyeceğin temel maddesi karbonhidrattır. Ekmek, mısır, patates, makarna, pilav, çorba, çikolata, helva ve lokum karbonhidrattır. Kişinin 2 yemek kaşığı pilavın bir dilim ekmeğe eşit olduğunu bilip,pilav yediği zaman ekmek yememesi gerektiğini öğrenmesi gerekir. Çorba içtiği ya da makarna yediği zaman da, ekmekten uzak durması gerektiğini bilmelidir. Abur cuburları hayatından çıkartması gerekir. Egzersizle diyeti birlikte götürün. Hafta sonları ya da haftada bir gün, 45 dakikalık yürüyüşler yapmaya başlayın!

İşe bir diyet kitabı alarak mı başlanmalı, yoksa taş devri diyeti gibi özel bir diyet modeli mi belirlenmeli?
Doktorların yazdığı kitapları alabilirler. Tıp doktorlarının internet sayfalarına girebilirler. Bu bilgileri okuyup, bir sentez yapsınlar. Zayıflamaya karar veren kişi, önce günlük hayatını bir yere yazsın. Yerken ne yediğimizin farkında olmuyoruz. Bunları yazarsak, ne kadar çok yemek yediğimizin farkına varabiliriz. Yazmak algıyı geliştirir ve değiştirir. 'Acıkıp yedim', 'ikram edildi, yedim', 'aç değildim ama yedim' diye notlar alsınlar. Bir insan sadece bunu bile yapsa, ayda 300-500 gram kilo verebilir. Tek yönlü diyetler vücudumuz gerekli yakıtı alamadığı için bizi yorgun düşürür ve sersemletir. Bu nedenle, onlardan kaçmak gerekir.

4 GRUBUN HEPSİ OLMALI!
Diyet yaparken çok acıkan insanlara ne önerirsiniz?
Vücudunuzu dinleyin ve bir açlık sinyali geldiğinde ona tostla ya da sandviçle yanıt vermek yerine, meyve ya da yoğurtla cevap vermeyi öğrenin. Karbonhidrat hakkınızı ana öğüne saklarsanız, çok daha kolay ve rahat zayıflayabilirsiniz. Ana öğünde 4 makarna ve unlu besin grubunun birarada olmasına dikkat etmek gerekir. Tahıl, ekmek, pilav ve unlu yiyeceklerden bir porsiyon alınabilir. Bir porsiyon protein yani yumurta, tavuk, balık ve köfte gibi yiyecekler tüketilebilir. Sebzeler ayrı bir gruptur. Süt ve süt ürünlerinden de bir porsiyon alınabilir. Ana öğünde bunların hepsinin tabağımızda olması gerekir. 2 tane etli biber dolma ve bir kase cacık, buna iyi bir örnektir.
Haberin fotoğrafları