kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Güneşin ilk doğduğu ülkeyle yakınlaşıyoruz

ANKARA
Türkiye, Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesi olan Kiribati ile diplomatik ilişki kurma kararı aldı. Kiribati, dünyadaki en erken saat diliminin bulunduğu ülke olarak biliniyor..
Türkiye, güneşin en erken doğduğu bir ülkeyle yakınlaşmaya hazırlanıyor. Dünyadaki en erken saat diliminin bulunduğu Büyük Okyanus'ta takım adadan oluşan Kiribati ile diplomatik ilişki kurma kararı alındı. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında, "Türkiye Cumhuriyeti ile Kiribati Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişki Kurulması" na ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı.

AMAÇ GÜVENLİK KONSEYİ
BM üyeliğine 1999'da kabul edilen Kiribati'nin nüfusu 105 bin 432. Kişi başına düşen milli gelirin 810 dolar. Kiribati halkının geçim kaynağı el sanatları ve balıkçılık. İşsizlik oranı ise yalnızca yüzde 2. Hindistan cevizi ve yosun ihracatı yapan ülkede bin kişi internet kullanıyor. Başkenti Tarawa (Bairiki) şehri olan ülkenin adı, ana takım adalara verilen İngilizce isim olan "Gilberts Adaları" ndan geliyor. Kiribati, adalara 1837'de gelen İngilizlerden bağımsızlığını 1979'da kazandı. Adalara Japonya'dan direkt olarak ulaşılabiliyor. Bir süre önce İstanbul'da Afrika Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Türkiye, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini kazanmak için diplomatik girişimlerde bulunuyor. Karayipler'in BM'deki 15 daimi temsilcisini önümüzdeki dönemde İstanbul'da ağırlayacak olan Türkiye Afrika ülkelerinin yanı sıra ada devletlerinin de desteğini kazanmak için açılımlarda bulunuyor.