Vejetaryen mönülü restoranların Kare As'ı
Güncelleme : 11.04.2008 00:50
Kimileri sadece kırmızı et yemiyor, kimileri ise işi süt ve süt ürünleri yememeye kadar vardırıyor. Türü ne olursa olsun artık pek çok restoran vejetaryenleri düşünerek özel mönüler hazırlıyor. İşte vejetaryenlerin keyifle yemek yiyebileceği mekânlar..
Zencefil Restoran
Beyoğlu Kurabiye Sokak'ta 15 yıldır hizmet veren Zencefil, vejetaryen mutfak denilince ilk akla gelen adreslerden. Sebzeleri, kuru bakliyatı, tahılları, baharat ve şifalı otlarla birleştirerek kendi yemeklerini yaratan restoranda yaz ve kış mönüleri mevsim sebzelerine göre belirleniyor. Kışın mantarlı kabak, mantarlı patates, pazılı kiş, sebzeli lazanya; yazın ise ayran aşı, deniz börülcesi ve lorlu patlıcan bu adreste sizi bekliyor. Mekânın sahibi Ferda Erdinç, kırmızı eti hiç kullanmayan bir mutfakları olduğunu söylüyor: "Yemeklerimizin ikisi dışında hepsi vejetaryen mutfak tanımına fazlasıyla girer. Biz sebze yemekleri yapan özgün bir lokantayız." Pazar hariç her gün 10.00-23.30 arası açık olan mekânın, kışın 60, yazın 70 kişilik kapasitesi var. Esra Düzdağ, "İstanbul'daki vejetaryen mutfakları arasında bir numara," dediği mekânla ilgili şunları ekliyor: "Sahiplerinin pozitif enerjisi, yemeklere de lezzet ve yaratıcılık olarak yansıyor." Deniz Gürsoy, Dilara Koçak, Ebru Gökteke, Ebru Şallı ve Ayşe Tolga da Zencefil'in iyi bir vejetaryen mönüsü olduğunu söylüyor. Tel: (0212) 243 82 34 (Aldığı oy: 6)* * * * * *
Parsifal
1996 yılından beri Beyoğlu Kurabiye Sokak'ta hizmet veren Parsifal'de balık, tavuk veya kırmızı etin hiçbir türü bulunmuyor. Hatta et yememekle kalmayıp süt, yumurta, peynir dahi yemeyen veganlara özel yemekler de sunuluyor Parsifal'de. Mekânın sahibi Ayfer Uzunoğulları da bir vejetaryen. Günün yemeğiyle birlikte 23 çeşit ana yemeğin yer aldığı mönüde, mevsim sebzeleri, hellim peyniri ve kestane mantarının bir şişe geçirilerek pişirilmesinden oluşan Parsifal ızgara, kiremitte pazı dolma, yeşil mercimek köftesi, havuç ve kereviz mücverleri gibi çeşitler yer alıyor. 2000 yılında International Leaders' Club (Uluslararası Liderler Kulübü) tarafından Türkiye'nin en iyi restoranı seçilen Parsifal, alanında uluslararası bir üne sahip. Sıkı bir vejetaryen olan Yalçın Ergündoğan, Parsifal'i tek geçiyor: "Parsifal'i kendime yakın hissediyorum. Ekmekleri, tatlısı, reçeli ve turşusu ev yapımı." Esra Düzdağ da Parsifal'in samimi bir mekân olduğunu söylerken, Deniz Gürsoy, Ebru Gökteke ve Dilara Koçak da Parsifal'in başarılı bir vejetaryen restoranı olduğunu söylüyor. Tel: (0212) 245 25 88 (Aldığı oy: 5)* * * *
Saf Restaurant
Dünyada hızla yayılan bir beslenme akımı olan 'raw food' (çiğ yemek) trendinin Türkiye'de de bir temsilcisi var. Saf Restaurant'da organik ürünlerle hazırlanan yemekler, tat, koku ve besin değerlerini korumaları için 48 derecenin altında pişiriliyor. Restoranın dünyaca ünlü şefi Chad Sarno tarafından yaratılan mönülerinde buğday, et ve süt ürünlerine yer yok. Aynı zamanda Avrupa'nın şarap ve martini barına sahip ilk organik restoranı olan Saf, Tünel, Kuruçeşme ve Akatlar'daki şubelerinde hizmet veriyor. Aydan Üstkanat, Saf'ın tamamen doğal, bir mutfağa sahip olduğunu ve vejetaryenler için bol seçenek sunduğunu söylüyor. Sıkı bir vejetaryen olan Ebru Gökteke, Saf'ta doğal beslenmenin yanı sıra farklı lezzetleri keşfetmenin de ayrı bir keyif olduğu görüşünde. Ebru Şallı, Ayşe Tolga ve Dilara Koçak da Saf Restaurant'ın vejetaryenler için ideal bir mekân olduğunu belirtiyor. Tel: (0212) 245 88 08 (Aldığı oy: 5)* * * * *
Doğa Balık
1992'den beri Cihangir'de hizmet veren Doğa Balık, balıklarıyla olduğu kadar lezzetli ot yemekleriyle de ünlü bir mekân. Ataşehir'de de bir şubesi açılan mekânın, Girit mutfağından esinlenilerek hazırlanan ot salataları çok beğeniliyor. Kuzu kulakları, semizotları, börülceler, radika, arapsaçı, turp otu, hardal otu, ebegümeci, madımak, gelincik ve daha niceleri... Renklerini kaybetmeden, kıvamında haşlanan otlar, halis zeytinyağı ile birlikte sunuluyor. Doğa Balık'ın sahibi İbrahim Soğukdağ, otlarını Türkiye'nin farklı yörelerinden getirtiyor. 12.30'da öğle yemeği servisiyle açılan mekân, hafta içi 01.00, hafta sonu ise 02.00'e kadar hizmet veriyor. Jüri üyelerimizden Mirey Meseyyah: "Envai çeşit otlar var, her biri birbirinden lezzetli ve sadece zeytinyağında pişiriliyor," derken Deniz Gürsoy da Doğa Balık'ın otlarının lezzetlerini öve öve bitiremiyor. Tel: (0212) 243 36 56 (Aldığı oy: 2)* *
Beğendik Abi/Handan Hanım'ın Mutfağı
1999 yılında İzmir Urla'da açılan Beğendik Abi Lokantası, sebze ve ot ağırlıklı Ege mutfağının en leziz örneklerini sunuyor. Restoranın kurucusu Handan Kaygusuzer, "Anneannelerimizin bize öğrettiği yöresel Ege yemeklerini özüne sadık kalarak yapıyoruz," diyor. Kapalı 65, açık 100 kişi kapasiteli Beğendik Abi, 11.30'da açılıyor, 17.00'de de kapanıyor. Mekân pazar hariç her gün açık. Jüri üyemiz Esra Düzdağ: "Kabak çiçeği dolması ve enginar dolması, mekânın en özel lezzetlerinden. Handan Hanım'ın ev yemekleri o kadar meşhur ki, Türkiye'nin her yerinden müşterileri var," diyor. Tel: (0232) 754 20 71 (Aldığı oy: 1)*
Changa
Changa sekiz yıldan beri Taksim Sıraselviler'de servis veriyor. Changa'da sürekli yenilenen mönüde taze baharatlar ve meyvelerle lezzetlendirilen et, balık ve tavuk seçeneklerinin yanı sıra vejetaryenleri memnun edecek yemekler de var. Üç kata yayılan restoran, 90 kişi ağırlayabiliyor. Pazar hariç her gün 18.00-02.00 saatleri arasında açık. Emirgan Sakıp Sabancı Müzesi içinde hizmet veren Müzedechanga'da da vejetaryen lezzetler sunuluyor. Müzedechanga pazartesi hariç haftanın altı günü saat 10.30-01.00 arası açık. Jüri üyemiz Deniz Gürsoy, Changa'da vejetaryenlere yönelik bol seçenek olduğunu söylüyor. Tel: (0212) 251 70 64 (Aldığı oy: 1)*
Dokuz-Ece Aksoy
Uzun yıllar Kuruçeşme'deki Ece Bar'da müşterilerini ağırlayan Ece Aksoy, geçen yıl mutfağını Asmalımescit'e taşıdı. Dokuz-Ece Aksoy adıyla hizmet vermeye başlayan mekânın mönüsünde vejetaryenlerin ilgisini çekebilecek çok sayıda lezzet bulunuyor. Kereviz çorbası, yeşil salata, erişte çeşitleri gibi farklı lezzetleri tatmak mümkün. Öğle ve akşam servisinin bulunduğu Dokuz-Ece Aksoy, jüri üyelerimizden Ahmet Örs'ün de favori mekânlarından. Örs, burada çok lezzetli sebze ve ot yemekleri bulunduğunu söylüyor. Tel: (0212) 245 76 28 (Aldığı oy: 1)*
Gourmet Burger Kitchen
İngiliz hamburgerci Gourmet Burger Kitchen (GBK), Kanyon Alışveriş Merkezi içerisinde de bir şube açtı. GBK'deki sebzeli hamburgerler vejetaryenleri cezbedecek özelliklere sahip. Avokado, domates ve karışık yeşillikle hazırlanan GBK salatasının yanı sıra mekânın sevilen lezzetleri arasında Kiwiburger başı çekiyor. Patlıcan, pane keçi peyniri, kurutulmuş domates ve karışık yeşillikle hazırlanan Aubergine&Goat's Cheese, vejetaryenlerin en çok ısmarladığı hamburgerler arasında. Her gün 11.00-23.00 arası açık olan mekân, jüri üyelerimizden Aydan (Aldığı oy: 1)*
Hünkar
Osmanlı mutfağı denilince akla ilk olarak bol etli yemekler gelse de aslında sebze, meyve ve otların da yoğun olarak kullanıldığı görülüyor. İstanbul'un ünlü lezzet duraklarından ve Osmanlı mutfağı konusunda uzman olan Hünkar'ın vejetaryen mönüsü bunu açıkça ortaya koyuyor. Çorbaları, zeytinyağlıları, et yemekleri ve sebzeli et yemeklerinin yanı sıra vejetaryenler için de bir mönü hazırlayan Hünkar'da her gün 40 çeşit yemek çıkıyor. Kendisi de vejetaryen olan jüri üyelerimizden Ebru Şallı, Hünkar'ın vejetaryen mönüsünü çok başarılı bulduğunu söylüyor. Tel: (0212) 225 46 65 (Aldığı oy: 1)*
Maria'nın Bahçesi
Küçükyalı sahilindeki Adalar manzaralı Maria'nın Bahçesi, Ege lezzetlerini İstanbul'a taşıyor. Yeşillikler içindeki bahçesinde, balık çeşitlerinin ve mezelerin yanı sıra, zeytinyağlıları, binbir çeşit ege otları, kabak çiçeği dolmaları tadabilirsiniz. Mönüsünde bolca yeşillik ve sebze yemeği bulunan Maria'nın Bahçesi bu yönüyle vejetaryenlerin de sık sık gittiği mekânlardan biri. Mekânın sahibi Maria Ekmekçioğlu malzemelerin büyük bir kısmını Ege'den günlük olarak getirtiyor. Ahmet Örs, vejetaryenlerin Maria'nın Bahçesi'nde çok çeşitli lezzetler bulabileceği görüşünde. Tel: (0216) 519 98 19 (Aldığı oy: 1)*
Esra Düzdağ (Sofra dergisi Genel Yayın Yön.)
*Zencefil
*Parsifal
*Zeytinbağı Otel
*Beğendik Abi / Handan Hanım'ın Mutfağı
Yalçın Ergündoğan (Gazeteci, yazar)
*Parsifal
Ebru Gökteke (Gazeteci, rehber)
*Parsifal
*Zencefil
*Saf Restaurant
*Çiya
Deniz Gürsoy (Gurme)
*Zencefil
*Parsifal
*Doğa Balık
*Changa
Dilara Koçak (Diyetisyen)
*Saf Restaurant
*Zencefil
*Parsifal
Mirey Meseyyah (Gezi yazarı, halkla ilişkiler şirketi sahibi)
*Doğa Balık
*Hacı Salih
*Kantin
*Refik
Ahmet Örs (SABAH gazetesi yazarı)
*Armada Giritli
*Dokuz-Ece Aksoy
*Maria'nın Bahçesi
Ebru Şallı (Manken)
*Zencefil
*Hünkar
*Saf Restaurant
Ayşe Tolga (Oyuncu)
*Zencefil
*Saf
*Happily Ever After
*House Cafe
Aydan Üstkanat (Yemek stilisti)
*Saf Restaurant
*Banyan Restaurant
*Gourmet Burger Kitchen
Diğerleri
Armada Giritli Tel: (0212) 458 22 70
Banyan Tel: (0212) 219 60 13
Çiya Tel: (0216) 336 30 13
Giritli Tel: (0212) 458 22 70
Hacı Salih Tel: (0212) 243 45 28
Happily Ever After Tel: (0212) 263 41 38
House Cafe Tel: (0212) 227 26 99
Kantin Tel: (0212) 219 31 14
Refik Tel: (0212) 243 28 34
Zeytinbağı Otel Tel: (0266) 387 37 61
Yayın tarihi: 29 Ağustos 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/29/cm/haber,F556483F152444BAA556B9D5869BB48B.html
Tüm hakları saklıdır.