kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Arsenikli su paniği

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
İzmir'de arsenikli su skandalı büyürken, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İzmir'in dışında 6 ilin içme suyundaki arsenik oranının belirlenen değerlerin üzerinde olduğunu açıkladı.

VALİLİKTEN GENELGE

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediyesinin arsenik oranları yüksek çıkan Sarıkız ve Göksu kuyularını yeniden devreye alması, bunun da şebeke suyundaki arsenik miktarını artırması üzerine, suyla ilgili genelge yayımladı.

Vali Cahit Kıraç imzasıyla yayımlanan genelge, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kaymakamlıklar (İlçe ve belediye başkanlıklarına da duyurulmak üzere), İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü (Sağlık kuruluşlarına da duyurulmak üzere), Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu Müdürlüğü, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı ile üniversite rektörlüklerine gönderildi. Genelgede, Büyükşehir Belediyesinin su sıkıntısını önlemek amacıyla arsenik oranları yüksek çıkan Sarıkız ve Göksu kuyularını yeniden devreye aldığı hatırlatılarak, şöyle denildi:
''Bu kuyuların yeniden devreye alınması sonucu şehir şebeke suyunda arsenik oranı önceki kritik bölgelerde yeniden yükselmeye başlamıştır. En son alınan tahlil sonuçlarına göre, Karşıyaka, Menemen, Çiğli, Bornova ilçelerinde arsenik oranı 20 mikrogram/litre düzeylerine çıkmıştır.
İlimizde seyreden kuraklığın devamı halinde bu değerlerin daha da yükseleceği beklenmektedir.Bu nedenle öncelikli olarak daha önce arsenik değerleri yüksek olduğu belirlenen bölgeler olmak üzere arsenikli suyun kullanılmasında titiz olunması gerekmektedir.

Özellikle toplu nüfusun bulunduğu okul, hastane, kışla, öğrenci yurtları gibi yerler ile gıda üretimi yapan işletmelerde, yemek fabrikası ve lokantalarda arsenikli su içilmemeli, üretimde kullanılmamalıdır.
Valilik tarafından şehir şebeke suyunun periyodik tetkiklerinin yapılmasına devam edilecektir. Arsenikli suyun içilmemesiyle gıda bileşeni olarak kullanılmaması konusunda gerekli önlemlerin alınmasını rica ederim.''


BAŞKA ŞEHİRLERDE DE VAR

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İzmir'in dışında 6 ilin içme suyundaki arsenik oranının belirlenen değerlerin üzerinde olduğunu açıkladı. Bakanın arsenik değerini yüksek olarak açıkladığı iller arasında Aksaray da var. Aksaray dışında komşu Nevşehir ve Niğde'de de arsenik oranının yüksek olduğu belirtiliyor.

Bir süre önce yaşanan su krizinde suda virüs olup olmadığı konusunda farklı görüşler ortaya koyan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, bu sefer de sudaki arsenik oranı ile alakalı farklı görüşleri savundular.

Hatırlanacağı üzere, Aksaray'da yaşanan krizde Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 'Aksaray'daki suda virüs var' açıklaması yapmış, Belediye Başkanı Nevzat Palta ise suda virüs olmadığını söylemişti. Bakan ve Başkan, şimdi de sudaki arsenik oranına ilişkin açıklamalarda birbirlerine ters düştüler.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İzmir dışında içerisinde Aksaray'ın da bulunduğu 6 ilde sudaki arsenik oranının standartların üzerinde olduğunu belirtti. Dün ise bir açıklama yapan Başkan Nevzat Palta, endişe edilecek bir durum olmadığını, sudaki arsenik oranının standartların altında olduğunu söylemişti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İzmir'in dışında 6 ilin içme suyundaki arsenik oranının belirlenen değerlerin üzerinde olduğunu açıkladı. Bakanın arsenik değerini yüksek olarak açıkladığı iller arasında Aksaray da var. Aksaray dışında komşu Nevşehir ve Niğde'de de arsenik oranının yüksek olduğu belirtiliyor. İncelemelerde bulunmak ve toplantılara katılmak üzere Samsun'a giden Bakan Akdağ, son günlerde tartışma konusu olan bazı illerdeki içme suyundaki arsenik oranını değerlendirdi. İçme sularındaki arsenik miktarının 10 mikrogram/desilitre altında olması gerektiğini ifade eden Akdağ, şunları kaydetti: "2005'te yönetmeliği yayımladık. 2008 Şubat ayına kadar da fırsat tanıdık. 2005 yılında 12 belediyemizde problem vardı. 12 belediyeden altısı meselesini hallet İzmir, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Van ve Kars'ta arsenik oranı çok yüksek çıkıyor." Bakan Akdağ, uzun süreli arsenikli içme suyu kullanılmasının kanser riskini artırdığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Halkın sağlığını bu kadar ilgilendiren konuyu polemiklere, tartışmaya götürmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de topu topu 6 il kalmış. Bu illerimizin belediye başkanları için söylüyorum. Üzerlerine düşen vazife, polemik yapmamak, işi siyaset malzemesi yapmadan sorunu bir an önce çözüp vatandaşa sağlıklı içme suyu sağlamak olmalıdır."
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yaptığı açıklamada, içme suyunda arsenik oranı yüksek olan 6 il arasında Aksaray'ı da göstermesi ve bazı basın organlarında bu haberin yer alması üzerine Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, bir basın toplantısı düzenleyerek Aksaray'ın içme suyunda korkulacak ve endişe edilecek bir durumun olmadığını söyledi. Başkan Nevzat Palta açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Şehrimizin içme suları Mamasun Barajı ve artezyen yeraltı su kaynağı olmak üzere iki kaynaktan sağlanmaktadır. Yeraltı su kaynağımızdaki arsenik miktarı Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan İnsani ve tüketim amaçlı sular hakkındaki yönetmelikte belirtilen standart değerlerin üzerinde çıkmıştır. Bu standart değerler 2005 yılına kadar 50 mikrogram/litre iken 2008 yılından itibaren 10 mikrogram/litreye indirilmiştir. Standart değerler sağlanıncaya kadar yeraltı su kaynağımızdan su teminini durdurduk. Şehrimizin ihtiyacı olan suyun sağlanması amacıyla Mamasun Barajından alınan 300 Lt/s debideki suyu 500 Lt/s yeye çıkarttık. Mamasun Barajından aldığımız suyumuz Kılıçaslan içme ve kullanma suyu Arıtma Tesisimizde fiziksel ve Kimyasal arıtmaya tabii tutulmaktadır. Şu an itibariyle şehrimize verdiğimiz içme suyumuzdaki arsenik miktarı standartların altındadır. Biz yapılması gerekeni yaptık. Sağ olsun Çevre Bakanımızda, Sağlık Bakanımızda bizlere gereken desteği veriyor. Korkulacak, paniğe kapılacak hiçbir durum ve sıkıntımız yok. Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) genel müdürlüğü ile yeraltı su kaynağımıza gerekli arıtma tesisi yapımı için anlaşma yapılmış ve yapım ihalesine çıkılmıştır. 3-4 ay içerisinde yeni arıtma tesisimiz hizmete girecektir. Mamasın Barajından aldığımız suyumuz yeterli olmakla birlikte yağışların az olması ihtimaline karşı vatandaşlarımızdan su tasarrufuna azami dikkat ederek sularını tasarruflu kullanmasını istiyoruz."