AB dönem başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner,
Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı yaptırım düşündüğünü bildirdi.
Kouchner, pazartesi günü Gürcistan'la ilgili yapılacak zirve toplantısında Rusya'ya karşı ne gibi tedbir kararı alınabileceği sorusu üzerine, "Yaptırımlar düşünülüyor" dedi, ancak ayrıntı vermedi.
Rusya'nın hafta başında Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıma kararı uluslararası camiada büyük tepki çekmişti.
AB'NİN YAPTIRIM TEHDİDİ KURUNTUDAN İBARETRusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,
Avrupa Birliği'nin (AB) Moskova'ya yaptırım uygulamayı tartıştığı yönündeki açıklamaların kuruntuların ürünü olduğunu söyledi.
Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi için Tackistan'ın başkenti Duşanbe'de bulunan Sergey Lavrov, Fransız muadili Bernard Kouchner'in AB liderlerinin 1 Eylül'de yapacağı toplantıda Kafkasya krizi nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulamayı tartışacakları açıklamasını değerlendirdi. Kouchner'in, 'Rusya; Moldova, Ukrayna ve Kırım'a saldıracak' gibi açıklamalar da yaptığını vurgulayan Lavrov, "Yaptırım açıklamaları da bunlar gibi kuruntu" dedi. Lavrov, Avrupalı liderlerin kafalarının karışık olduğunu öne sürdü.
KOUCHNER: "RUSYA'YA YAPTIRIMI TARTIŞIYORUZ"Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, AB liderlerinin Rusya'ya yaptırımı tartıştıklarını söyledi. 1 Eylül'de yapılacak zirvede Rusya'ya karşı ne tür önlemler alınacağına yönelik soruya Kouchner, "Yaptırımlar tartışılıyor." dedi. Fransız bakan ayrıntı vermedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, daha önceki bir açıklamasında Kafkaslardaki kriz nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulamayı düşünmediklerini söylemişti. France Inter radyosuna konuşan Kouchner, "Problemler devam ediyor ancak Rusya'ya yaptırım uygulamayı düşünmüyoruz." demişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Gürcistan'a yapılacak yardım ve Rusya ile ilişkilerin geleceğini görüşmek için 1 Eylül'de üye ülkeleri toplantıya çağırmıştı.Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin makamından yapılan açıklamada, "AB dönem başkanı sıfatıyla Fransa Cumhurbaşkanı, birçok üye ülkenin talebine olumlu yanıt vermeye ve 1 Eylül 2008'de Brüksel'de olağanüstü bir toplantı yapılmasına karar vermiştir" denilmişti.
Gürcistan, ayrılıkçı Güney Osetya'ya operasyon düzenlemişti. Ancak bu operasyon, Rusya-Gürcistan arasında bir savaşa dönüşmüştü. Batılı ülkeler, savaşın son bulması için arabuluculuk oynamış ve tarafların geçici ateşkes anlaşmasına imza atmasını sağlamıştı. Anlaşmaya rağmen Moskova yönetiminin, Gürcü topraklarındaki askerlerini çekmemişti. Bunun yanı sıra Moskova yönetimi ayrılıkçı bölgeler Abhazya ile Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanıması da batının tepkisini çekmişti.
AJANSLAR