Ramazan ayında tutulan orucun vücuttaki toksinleri temizleyerek bünyenin hayati faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmesini sağladığı belirtildi.
Kayseri Sağlık İl Müdürü Seyit Soykarafakılı, yaptığı açıklamada, toplumsal hayatta önemli bir yer teşkil eden Ramazan ayında dini bir vecibenin yerine getirilmesi için oruç tutulduğunu, orucun insan sağlığına olumlu etkiler yaptığını söyledi.
Ramazan ayında iftar ve sahur olmak üzere iki öğün yiyecek tüketildiğini belirten Soyfakılı, bu çerçevede oruç tutan insanların belirli bir şekilde beslenerek organizmanın bir ay dinlenmesini sağladığını ifade etti. Ramazan ayında bünyenin metabolik faaliyetlerini düzenli bir şekilde sürdürmesi için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Sağlık Müdür Vekili, şunları söyledi:
"İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gereklidir. Ani mide gerginliği hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açar. Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yenilmelidir. Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve sellüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir.
Yetişkin bir insanın günde en az 1,5-2 litre su içmesi gerektiğinden hareketle sıvı alımına çok dikkat edilmelidir ve bu miktar su içilmelidir. Ağır işlerde çalışan işçilerin oruç tutmaları halinde su kaybına bağlı olarak şok geçirdikleri belirlenmiş. Bu nedenle yeterli miktarda su içilmelidir. Kızartmalardan kaçınılmalıdır."
İftar ve sahurda besin tüketiminde dengeli olunması gerektiğini dile getiren Soyfakılı, iftarda ve sahurda fazlaca yemek yenilmemesi gerektiğini kaydederek şöyle dedi:
"Aşırı besin alımı dengesiz beslenme ve yetersiz uyku birtakım sağlık problemlerini de beraberinde getirir. Midenin aniden dolması, hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açar. Bu nedenle; az ve sık aralıklarla yemek en idealidir. Ağır yemekler kalp üzerinde stres gibi etki yapar. Kalp spazmına neden olur ve kalp kaslarını kasar. Beyin kanaması ve kalp krizlerine neden olabilir. Kalp hastaları Ramazan'da hızlı ve fazla yemek yediklerinde hastalıklarında ilerleme olacaktır. Ayrıca, iftarda yenen ağır yiyecekler kan şekerini hızla yükselteceğinden, baş ağrılarına neden olabilmektedir."
(CİHAN)
Yayın tarihi: 28 Ağustos 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/28//haber,66259DCDBBDA414EA38DA4A2A4A186EF.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.