Türkiye genelinde 40 HES'te inşaat devam ederken, 526 tane HES için lisans verildi. 716 tane de projelendirmeye hazır baraj var. Ama ne tuhaftır ki ortada 'yapı kontrol yönetmeliği' yok..
Karadeniz bölgesindeki halkın büyük tepkisine yol açan küçük hidroelektrik santrallerde (HES), neredeyse her isteyene lisans verildi ama nedense yönetmelik unutuldu. Yaklaşık 560 tane HES için yatırımcıya lisan veren Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün önünde 716 tane daha başvuru bulunuyor.
Türkiye akarsuları üzerinde yaklaşık bin 300 tane HES'le ilgili çalışmalar yürütülürken edinilen bilgiye göre söz konusu santrallerin halen bir yapı kontrol yönetmeliği bulunmuyor. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri ise kontrol yönetmeliğinin henüz olmadığını kabul ederek şu değerlendirmede bulunuyorlar:
'EVET HUKUKİ BOŞLUK VAR'
"Özel sektörün başladığı santrallerde inşaat devam ediyor. Ama bunların en erkeni 2-3 yıldan önce bitmez. Evet denetim aşamasında hukuki bir boşluk var ama bu santraller bitmeden bu boşluk dolmuş olacak." Akarsuların üzerinde barajların kurulması ile ilgili tepkilerin ve 'batık bankalar gibi kurak HES'ler olacak' yorumları ile ilgili sorumuza ise, "Yıllardır
Türkiye'de sularımız boşa akıyor diye şikâyet ediyorduk. Şimdi bu suların değerlendirilmesi gündemde. Bir şirket kuruyacak suyun olduğu yere baraj yapar mı? Tüm projelerin bulunduğu bölgelerde günlük bazda su debileri açıklanıyor. Yani şirket projesini yaparken buradaki su miktarını, debisini biliyor. Yatırım yapan da hesabını kitabını ona göre yapıyor" yanıtını verdiler.
Yayın tarihi: 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/20//haber,4C864D7988364A59AEB4B2E1C2437AC4.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.