kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Üniversitelerde istifa depremi

AJANSLAR
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bazı rektör atamaları üniversitelerde tepkilere yol açtı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden 12 öğretim üyesi görevinden istifa ederken, Gazi Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nden istifa haberleri geldi.

İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) bazı senato üyeleri ve öğretim üyelerinin, rektörlüğe yapılan atamayı protesto amacıyla görevlerinden istifa ettiklerini sözlü olarak eski rektör Prof. Dr. Faruk Karadoğan'a ilettikleri kaydedildi.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'ndeki Atatürk Meydanı'nda bir araya gelen eski rektör Prof. Dr. Faruk Karadoğan ile bazı senato ve öğretim üyeleri, rektörlüğe yapılan atamayı protesto ettiler.

Prof. Dr. Karadoğan, burada yaptığı açıklamada, böyle bir devir teslimin İTÜ'de ilk defa yaşandığını belirterek, bu durumun İTÜ'nün edindiği birikimle bağdaşmadığını söyledi.

İTÜ'nün bu karardan iyi ders alması gerektiğini ifade eden ve bu kararı verenlerin İTÜ'yü tanımadıklarını savunan Karadoğan, ''İTÜ, Türkiye'ye çok şey kazandırmış. Tarihimizin 335 yıllık kutsal sayılacak bir kuruluşudur'' dedi.

Karadoğan, gerçek İTÜ'lünün söylemiyle, eylemiyle demokrat ve sözünün eri olduğunu belirterek, demokrat olabilmek için ön koşulun ''laik olmak'' olduğunu, gerçek İTÜ'lülerin ise laik olduğunu vurguladı.
İTÜ'lülerin, bilimin yönetiminde demokrasi olabileceğini gördüklerini ve bunu vurgulayarak yaşadıklarını ifade eden Karadoğan, son 20 rektörü belirleme sürecinin demokratik esaslara dayalı olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Prof. Dr. Faruk Karadoğan, İTÜ yönetim kurulu ve senatosunun farklı görüşlerin bir araya geldiği, farklılıkların akılla birleştiği bir kurum olduğunu, bunun da İTÜ'nün demokrasi düzeyini gösterdiğini dile getirdi.
Karadoğan, rektör atamasının açıklanmasının ardından bazı senato ve öğretim üyelerinin sözlü olarak istifa ettiklerini kendisine ilettiklerini bildirdi.

Prof. Dr. Faruk Karadoğan, istifa edeceklerini belirten öğretim üyeleriyle ilgili bir soru üzerine, ''Bunlar bireysel kararlardır. Saygı ile karşılıyorum, önem veriyorum'' dedi.

Bu arada, Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahir Vardar, görevinden istifa ettiğine ilişkin dilekçeyi, basın açıklamasının ardından Faruk Karadoğan'a verdi.

Sözlü olarak istifalarını ileten senato ve öğretim üyelerinin isimleri şöyle:
''Rektör yardımcıları Prof. Dr. Erkin Nasuf, Prof. Dr. Fuat Anday ve Prof. Dr. Haluk Karadoğan, Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ümit Şenesen, Prof. Dr. Özgür Turhan, Prof. Dr. Remzi Akkök, Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Doç. Dr. Rahmi Nurhan Çelik, Prof. Dr. Melek Tüter, Fen Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sumru Pala.''

GAZİ ÜNİVERSİTESİ:

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanı, dekan yardımcıları, başhekim ve hastane müdürü istifa etti.Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Dursun, dekan yardımcıları Prof. Dr. S. Sabri Uslu, Doç. Dr. Sinan Sözen ile Başhekim Prof. Dr. Mustafa Şare ile Hastane Müdürü Prof. Dr. Ali Kıyaz Koç istifalarını sundu.Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanlığına vekaleten Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Peyami Cinaz getirildi.

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) rektör adaylarından Prof. Dr. Sedef Gidener, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği görevinden istifa etti.

PROF.ŞAHİN: BİLİM ÇITASINI YÜKSELMEK İÇİN YOĞUN GAYRET İÇERİSİNDE OLACAĞIZ

Öte yandan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Muhammed Şahin, çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla bilim çıtasını daha da yükseltmek için yoğun gayret içerisinde olacaklarını bildirdi.

Şahin, 235 yıldır Türkiye'ye ve dünyaya bilim ışığı saçan İTÜ'nün, Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği hedefler doğrultusunda, geçmişten geleceğe uzanan çok önemli bir bilim köprüsü olduğu söyledi.

''Türkiye'nin modernleşmesinde ve ilerlemesinde öncü rol üstlenmiş, çok sayıda bilim adamı, yönetici, sanatçı ve iş adamı yetiştirmiştir'' diyen Şahin, şunları kaydetti:

''Bir dünya üniversitesi olarak, üzerimizdeki sorumluluk her geçen gün artmaktadır. Bu sorumluluğu birlik içinde, el ele üstlenmek bilinciyle üniversitemiz, bilimin özgür, özerk, şeffaf ve vizyon sahibi kurumlarda, özgür insanlar tarafından liyakate dayalı olarak hakkıyla yapılabileceğinin farkındadır. Bu inançla, İTÜ yönetimini devralan şahsım ve çalışma arkadaşlarım, çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla, bilim çıtasını daha da yükseltmek için yoğun gayret içerisinde olacaktır.''

Muhammed Şahin, İTÜ'nün küresel yarışta yerini almasının mensupları, mezunları ve toplumla bütünleşmesiyle gerçekleşeceğine dikkati çekerek, ''Teslim aldığım bu onurlu görevde, İTÜ'yü çağdaş ve öncü bir dünya üniversitesi yapmak için özveriyle çalışacağım'' dedi.PROJELER

İTÜ'nün ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi üretimi misyonunu yüklenmiş bir araştırma üniversitesi olduğunu dile getiren Şahin, bilim ve teknolojide büyük bir rekabetin olduğunu, geçmiş birikimleri, deneyimleri, bulundurduğu akademik kadroları ve konumu gereği üniversitenin, Türkiye'nin bu alanda lokomotifi olması beklenen üniversitelerin başında geldiğini vurguladı.

Prof. Dr. Şahin, İTÜ'nün en önemli projesinin, ''uluslararası düzeyde yarışacak güce ve motivasyona kavuşmak, büyük boyutlu ulusal ve uluslararası araştırma projelerini İTÜ'ye kazandırmak ve altyapıyı yeniden güçlendirecek yatırımlarla üniversiteyi kurumsal bir yapıya kavuşturmak olduğunu'' bildirdi.

Türkiye'nin Ar-Ge potansiyelini artırmadaki en önemli dar boğazın kaliteli insan kaynaklarının eksikliği olduğunu ifade eden Şahin, İTÜ'nün bir araştırma üniversitesi olarak azalan lisans üstü öğrenci sayısını artırmayı, programlarını yeniden yapılandırarak genç, yetenekli ve parlak öğrencileri daha fazla çekmeyi başaracağını kaydetti.

İTÜ'nün teknokent yatırımlarına destek vereceğine işaret eden Şahin, disiplinler arası araştırmaları teknokentle bağlantılı olarak araştırma merkezlerinde yapılandıracak yeni bir yapı yaratılacağını dile getirdi.
Rektör Şahin, İTÜ'nün yüksek öğretime ülke çapında katkı yapacak projelerde liderlik yapması gerektiğine dikkat çekerek, ''Ülkemizin sayıları hızla artan üniversitelerine öğretim üyesi yetiştirmede daha etkin bir rol almalı, yeni üniversitelerin kuruluşuna katkı vermeli, yaz okullarını Anadolu'daki üniversitelerin öğrencilerine açmalı, ulusal ve uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi değişim programları ile bu üniversitelerin de kalitesini geliştirmelidir'' dedi.

İTÜ mezunlarının, 1996-2004 döneminde yaptıkları ''80 Milyon dolar bağış'' projesini yeniden başlatmasını isteyen Şahin, ''Ülke yararına, devletin tüm kurum ve kuruluşlarıyla uyumlu bir biçimde çalışacak, aklın ve bilimin önderliğinde, İTÜ'nün ulusal ve uluslararası düzeyde kazanımlarını en üst düzeye taşıyacak, öğretim kadrosu, öğrencileri, idari personeli ve üniversitesine karşılıksız hizmeti ve katkıyı görev bilen mezunlarının umutlarını ve hayallerini gerçekleştirecek bir rektör olmaya kararlıyım'' dedi.

MUHAMMED ŞAHİN

1965 yılında Rize'de dünyaya gelen Şahin, 1987 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Şahin, 1989 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla Lisansüstü eğitim için İngiltere'ye gitti.

1991'de University College London'dan master ve 1994 yılında University of Newcastle upon Tyne'dan doktora derecelerini alan Şahin, 1994 sonunda İTÜ'de yardımcı doçent olarak göreve başladı.
Şahin, 1996'da doçent, 2002 yılında profesör oldu. 1994-2008 arasında 14 adet uluslararası makale ve 64 adet bildiri yayımladı, 16 AR-GE projesi yürüttü. 3 uluslararası sempozyum düzenleyen Şahin, evli ve bir çocuk babası.

REKTÖR ATAMALARI RESMİ GAZETE'DE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 21 üniversiteye rektör atamasına ilişkin kararı Resmi Gazetede yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, YÖK'ün önerdiği adaylar arasından atadığı rektörler şöyle:
- Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe,
- Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cemal Taluğ,
- Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hikmet Koçak
- Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Kadri Özçaldıran,
- Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İlyas Dökmetaş,
- Çukurova Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Alper Akınoğlu,
- Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç,
- Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Füzün,
- Ege Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Candeğer Yılmaz,
- Erciyes Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hasan Fahrettin Keleştemur,
- Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Feyzi Bingöl,
- Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Rıza Ayhan,
- Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun,
- İnönü Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cemil Çelik,
- İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Muhammed Şahin,
- Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İbrahim Özen,
- Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hüseyin Akan,
- ODTÜ Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Acar,
- Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Enver Duran,
- Uludağ Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Medet Mete Cengiz,
- Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsmail Yüksek.