kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

AK Parti'ye Brezilya modeli

Amerikalıların saygın gazetesi New York Times ünlü yazarı Thomas L. Friedman'ın 'Dünya Düzdür' kitabını okuyanlar bilir.
Friedman, internetin çok büyük hızla yayılmasıyla birlikte dünyada işlerin daha da kolaylaşacağını ve ekonomi ile çevre konusunda da yapılacak çok önemli işler olduğunu anlatmıştı.
İnsanların son zamanlarda özellikle çevreye ve küresel ısınmaya karşı genel duyarlılığı artık devlet politikalarını da ister istemez etkiliyor.
IMF ile aynı yolculuğa çıktığımız Brezilya, biz siyasi çalkantılarla boğuşup, demokrasi sınavı verirken, daha kararlı davranıp 2002'den sonra küresel yolculuk haritasını doğru çizerek sınıf atladı.
Şimdi aynı Brezilya, dünyanın akciğerlerinden sayılan Amazon ormanlarını korumak için olmazsa olmaz kurallar koydu.
Çoğu ülkede ormanların yüzde 90'ı yok olurken, Brezilya hâlâ ormanların yüzde 60'ını koruyor.
Bunun en önemli nedeni şu: Hükümet, ormanlar içinde yol açılmasına asla izin vermiyor. Turizmden para kazanmak adına da olsa ormanların yağmalanması yasak!
Dünya Bankası ile ortak projeler yürüten Brezilya hükümeti, sadece ormanları değil, vahşi doğal hayatı, denizi ve sahilleri de aynı yaklaşımla koruyor.
Bunları bize Turkcell'in Katma Değerli Servisler Genel Müdür Yardımcısı Cenk Serdar anlattı. Serdar, 17-19 Mayıs günlerinde Google'ın İngiltere'de düzenlediği Zeitgeist yani 'Geleceği Görmek' konulu toplantısında konuşulanları aktarırken, tabii ki bu programda üçüncü nesil yani mobil genişbantlı cep telefonlarına dayalı koruma sisteminin ayrıntılarını da verdi.
Brezilya'nın önceki gün sanata daha çok vakit ayırmak için istifa eden Kültür Bakanı Gilberto Gill'den dinlemiş.
Baylar, bayanlar!
Türkiye'nin ormanları cayır cayır yanıyor. Nihayet, parti kapatma tartışmalarını geride bıraktık.
Öyleyse gelin, Brezilya'nın yarattığı son derece çağdaş ekonomik ve ekolojik modellerden dersler çıkaralım!
Güzelim ormanlarımızı yok edip, sonra da ağaç dikme kampanyalarına sarılmak yerine yanmadan koruyucu önlemlere odaklanalım.