kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'AK Parti kapatılırsa hepimiz kurban oluruz'

DIŞ HABERLER
Ergenekon ve kapatma davasına yoğunlaşan Batı basını "Türkiye'de demokrasi savaşı var" yorumunu yaptı..
Dünya basını, AKP'nin kapatılma davası ve Güngören'deki terör saldırısı dahil Türkiye'deki gelişmelere yönelik yorumlara yer verdi. İngiliz The Independent gazetesi, Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar üzerine yoğunlaştı. Mahkemenin 46 yıllık tarihinde en zor kararlarından birini vereceğini yazan gazete, "AKP aleyhine karşı olabilecek bir karar Türkiye'ye kaos getirebilir" yorumunda bulundu.

'KAOSA NEDEN OLUR'
Yorumda, AKP'nin kapatılması durumunda Türkiye'yi tehlikenin beklediği belirtildi ve şu ifadelere yer verildi: "Çıkacak yasal karar bir yana, birçok analiz partinin kapatılacağını gösteriyor. AKP'nin kalbi ve ruhu Tayyip Erdoğan, kişisel olarak yasaklanıp meclise bağımsız olarak girebilir. Geçmişte de benzer durumlar oldu. Eğer işler bu noktaya gelirse, bu durum yeni bir kaosa neden olabilir ve Türkiye, AB'ye üyelik için bir başka yılı daha israf edebilir."

'DEMOKRASİ SAVAŞI'
The Independent'ın ünlü köşe yazarı Adrian Hamilton ise, "İslam ve Batı ile ilgili tartışmaları bir kenara atın. Bu savaş bir demokrasi savaşıdır. Eğer seçilmiş Türk hükümeti kaybederse, hepimiz sonuçların kurbanları oluruz" ifadesini kullandı. Aynı gazetede yer alan başyazıdaysa, Güngören'de meydana gelen terör saldırısı hatırlatıldı ve "Eğer Türkiye bu krizden istikrarlı ve demokratik bir ulus olarak çıkacaksa, dostlarının yardımına ihtiyacı vardır" dedi. AKP'nin kapatılması halinde "kaos" yaşanacağını yazan Financial Times gazetesi de, ülkede laik elitin "kumar" oynadığını da iddia etti. Gazete başyazısında Türkiye için "Ulusal felaketin eşiğinde" ifadesini kullandı. Saldırıların Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkındaki kapatma davasını görüşmeye başlamasına denk düştüğüne işaret eden gazete, Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan'a siyaset yasağı getirilmesinin "Seçmenlere yönelik yargı darbesi anlamına geleceği"ni savunurken de, "Bunu izleyecek kaos, Türkiye'yi yıllarca geri götürür" yorumunu yaptı. The Guardian gazetesi de terör saldırısına yoğunlaştı ve PKK'nın Güngören'deki saldırıyı üstlenmediğine dikkat çekti. The Daily Telegraph gazetesinde ise "Erdoğan siyasi yaşam mücadelesi veriyor" ifadeleri kullanıldı.
Haberin fotoğrafları