kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İstanbul'da patlayan bombalar TNT çıktı...

Uğur BECERİKLİ - Ferit ZENGİN / SABAH
Güngören'de 17 kişinin ölümü 154 kişinin de yaralanmasına neden olan bombaların, içine çivi ve metal parça konularak tahrip gücü artırılan TNT dinamit lokumları olduğu belirlendi..
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Güngören'deki saldırıda kullanılan bombanın TNT olduğunu ve ölenlerin yakınlarına 20'şer bin YTL tazminat ödeneceğini, konut, işyeri ve araçların da zararının karşılanacağını açıkladı. Bombalı terör saldırısı, Meclis'e de damgasını vurdu. Genel kurulda, teröre karşı birlik ve beraberlik çağrısı yapan CHP'li Çetin Soysal, Emniyet'in ikinci patlama olmadan önce önlem alamadığını savunarak "Güvenlik zaafiyetlerine karşı önlem almak zorundayız" dedi. AK Parti milletvekili Mehmet Müezzinoğlu ise "Gördüğümüz tablonun vehametini ancak birlik ve beraberlikle aşabiliriz" dedi. DSP'li Hasan Erçelebi, suçluların bir an önce yakalanıp adalete teslim edilmesini istedi. MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır ise terörün amacının panik yaratmak olduğunu ve "terörle uzlaşma aranmaması" gerektiğini vurguladı. DTP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan da "Olayın aydınlatılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

PATLAMADA KULLANILAN CEP TELEFONU PARÇALARI
Konuşmalara yanıt veren İçişleri Bakanı Beşir Atalay, patlamada yaralanan 104 kişinin taburcu edildiğini, 35'inin tedavisinin ise sürdüğünü açıkladı. Olay yerinde tüm delillerin toplandığını ve MOBESE ve kamera görüntülerinin bulunduğunu belirten Atalay, patlamalarda kullanılan cep telefonunun parçalarının bulunduğunu söyledi. Patlayıcının cinsinin TNT olduğunun kesinleştiğini aktaran Atalay, "Miktarı ile ilgili tahminler mevcut. Elde edilen veriler, bugüne kadarki tecrübelerimiz, güvenlik güçlerinin elindeki daha önceki bilgiler ışığında olayı aydınlatacağız" diye konuştu.

ÖLENLERİN YAKINLARINA 20 BİN YTL
Atalay, patlamada yakınlarını kaybedenlere 20'şer bin YTL tazminat ödeneceğini, konut, araç ve işyerleri zararları ile tedavi masraflarının da devlet tarafından karşılanacağını açıkladı.

TNT KALIPLARINA ÇİVİ KONULMUŞ
Bombaların türünün belirlenmesi için Kiriminal Daire Başkanlığı'na bağlı özel bir ekip görevlendiren Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri de, bombanın plastik patlayıcı olan 'RDX' değil, dinamit lokumları olan TNT olduğunu belirtti. Yetkililer, bombalara çivi ve metalik parçalar sarıldığını, böylece patlama anında bunların küçük parçalar halinde etrafa savrularak daha ağır tahrip etkisi yarattığını kaydetti.

BASINA YANSIYAN EŞKAL TANIMLARI DOĞRU DEĞİL
İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileri de, MOBESE ve diğer kameralara yansıyan görüntülerde iki kişinin bombayı koyduğunu doğrularken, basına yansıyan eşkal tariflerini yalanladı. Bu kişilerin eşkalinin belirlendiğini ve robot resim çizim çalışmalarının tamamlandığını kaydeden yetkililer, saldırıyı "Zamanı ve hazırlanışıyla oldukça profesyonel bir eylem" olarak yorumladı.

TNT'LER SADDAM'IN CEPHANELİĞİNDEN ÇALINTI
Öte yandan Güngören'de kullanılan TNT'nin Türkiye'de daha önce de PKK ve sol terör örgütlerinin yanısıra El Kaide tarafından da kullanıldığı belirtiliyor. Kuzey Irak'tan Saddam sonrası yağmalanan cephaneliklerden çalındığı bilinen TNT'lerin aynı zamanda PKK tarafından ticaretinin de yapıldığı istihbarat kaynaklarınca biliniyor.