Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone akıllı bir işadamı. Formula 1'i nasıl popüler hale getireceğini çok iyi biliyor. Yeni ülkeleri Formula 1 takvimine ekleyip, Formula 1'e olan ilgiyi artırdığı gibi, bu işten de para kazanıyor.
Geçen hafta İspanya-Valencia'da kaldığım otelde Bernie Ecclestone ile karşılaştım. Çok yoğun olduğu her halinden anlaşılıyordu. 2224 Ağustos tarihlerinde Valencia'da yapılacak Formula 1 Grand Prix'sinin son hazırlıklarını takip ediyordu.
F1 pisti şehir içinde Bu yıl takvime giren Valencia Grand Prix'si, Monaco'dan sonra şehir içinde düzenlenen ikinci yarış olacak. Yani Grand Prix için yeni bir pist inşa edilmedi.
İstanbul Park'ın da mimarı olan Hermann Tikle, Valencia'da şehir içinde bir pist tasarladı. 5.4 kilometre uzunluğunda 25 virajdan oluşan bu pistin maliyetinin 10 milyon doları geçtiğini düşünmüyorum.
Yani maliyeti 230 milyon dolar olan İstanbul Park'ın çok altında.
İstanbul'un 10'da 1'i büyüklüğünde nüfusa sahip Valencia'da Grand Prix'sini çok sayıda yarış severin izlemesi bekleniyor. Yarış severler kilometrelerce yol yapmadan, zahmete girmeden şehir içinde yarışı izleyebilecekler. Bilet fiyatları 195 Euro'dan başlıyor 480 Euro'ya kadar çıkıyor. Yarışın en heyecanlı bölümlerinin görülebildiği balkonlu daireleri 3 günlüğüne 20 bin Euro'ya kadar kiralamak mümkün.
Sadece 12 bin Euro Madem
Formula 1 yarışları şehir içinde yapılabiliyor. Neden İstanbul'da Boğaz'da böyle bir yarış düzenlenmedi? Milyonlarca dolar harcanarak, dünyanın bir ucuna pist yapıldı. Piste ulaşım için bir o kadar para harcanıp köprülü kavşaklar, otoyollar yapıldı.
İstanbul Grand Prix'sinin devam kararı Bernie Ecclestone'nun iki dudağı arasında. Birçok ülke
Formula 1 takvimine girmek için sıra bekliyor. Yani bu işin devamlılığının garantisi yok.
İkincisi İstanbul Park'ın işletmesini de Ecclestone verdik. Fakat,
yüksek fiyatlar nedeniyle, kimse pistten yararlanamıyor .
Barcelona'daki Formula 1 pistinin günlüğü 12 bin Euro.
İstanbul Park'ın günlüğü 70 bin Euro. Bazı özel organizasyonlar için yapılan indirimli fiyat bile 30 bin Euro.
Yılda bir kez yarış düzenlemek için toprağa milyonlarca dolar gömdük. Ama ne yarışı izliyoruz, ne de kendimize ait pisti kullanabiliyoruz. Peki o zaman biz bu işi niye yaptık.
Yayın tarihi: 28 Temmuz 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/28//haber,C634FF39E32C48AA87D644218DEA4800.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.