Piyasalardaki durgunluk,
Türkiye'nin en pahalı caddesini de etkiledi. Bağdat Caddesi tarihinde ilk kez dükkanlara "kiralık" tabelaları asıldı. Suadiye-Erenköy arasındaki en işlek bölümde bile kiralık dükkan sayısı 20'yi buldu...
İstanbul'un en işlek caddesi neresi diye sorsanız herkes "Bağdat Caddesi" diyecektir. Hatta bu "en"leri uzatıp en pahalı, en çok rağbet gören, en prestijli, en iyi iş yapan diye sıraladığınızda bile cevap değişmeyecektir. Firmalar bu cadde üzerinde mağaza açarken öncelikli hedef olarak para kazanmayı düşünmez. Prestij ve markanın öne çıkması çok daha önce gelir. Bu yüzden de İstanbul'da dükkan kiralarının en yüksek olduğu yerdir Bağdat Caddesi...
Ancak bir süredir piyasalarda yaşanan durgunluk bu önemli alışveriş merkezini de etkilemeye başladı. Hem de ne etkileme!
Cadde tarihinde ilk kez dükkanlara "kiralık" tabelaları asılmaya başladı. Geçmişte hep el altından pazarlanan, insanların adeta kuyruğa girdiği bu çok yüksek fiyatlara kiralanan dükkanlar şimdi bomboş.
TARİHİNİN EN KÖTÜ DÖNEMİ
Bağdat Caddesi, Bostancı'dan başlayıp Kızıltoprak'a kadar uzanıyor. Toplam 7 km'lik caddenin en işlek yeri ise Suadiye ile Erenköy arasında kalan bölümdür. Bu bölümde Zara, Burberry, Braccialini, Marks&Spencer, Vakko, Mango, Vakkorama, Infinity, Mudo ve Yargıcı gibi onlarca ünlü markanın mağazaları yer alıyor.
Gayrimenkul uzmanları, bu markaların çoğunun caddede prestij amaçlı bulunduğu görüşünde. Uzmanlara göre, bu yüzden yakını zamana kadar ünlü markalar cadde üzerinde mağaza açmak için adeta birbiriyle yarışıyordu. Bağdat Caddesi'nde, boş işyeri bulmak neredeyse imkansızdı. Alışveriş sezonu dışında bir, bilemediniz iki tane el değiştiren ya da kiralık yazan işyeri olurdu. O da caddenin en zayıf noktalarında...
İşte bu yüzden, Bağdat Caddesi üzerinde bir bina yapılırken müteahhit firmalar mağazaya öncelik verir. Bina sahipleri ile müteahhit firmalar arasında adeta dükkan kavgası yaşanır. Kat karşılığı bina yapan müteahhit firmalar pazarlıkta dükkanları almak ister. Çünkü Bağdat Caddesi'nde dükkan sahibi olmak en karlı yatırım olarak görülür. Kiralar, en küçük dükkanlarda bile 5-6 bin dolardan başlayıp yerine ve büyüklüğüne göre 40 bin dolara kadar çıkar.
Satılık olarak da yine küçük bir dükkan için bile kapı milyon dolarlardan açılır.
Ancak ekonomik durgunluk bu ünlü caddeyi de etkiledi. Son aylarda caddede bugüne kadar hiç olmadığı kadar kiralık dükkan olması dikkatimizi çekti. Yaptığımız küçük bir araştırmayla Bağdat Caddesi'ndeki durumun görünenden de vahim olduğunu öğrendik.
HAVA PARASI DA SORUN
Bağdat Caddesi'nde dolaşırken Suadiye ile Erenköy arasında 6-7 tane kiralık işyeri tabelasıyla karşılaştık. Ancak bu caddenin görünen yüzüydü. Görüştüğümüz gayrimenkul danışmanları, caddede en az 20'ye yakın işyerinin de el altından sahip değiştirdiğini söylüyorlar. Bağdat Caddesi'ndeki işyerlerinin bazılarına 10-12 emlakçı birden müşteri aramasına rağmen kiracı bulunamıyormuş. Kiralayanlar da birkaç ay içinde çıkıyor ya da çıkmak için fırsat kolluyormuş.
Gayrimenkul danışmanları, "Caddedeki en büyük sorun kira ve hava paralarının yüksekliği" diyor. Bağdat Caddesi'nde kiralar 8 bin ile 40 bin YTL arasında değişiyor. Sadece kira bedelini kabul etmek de yetmiyor tabii. Bir o kadar da hava parası isteniyor. Gayrimenkul danışmanlarına göre, kiraydı, hava parasıydı, stopajdı, çalışanlara ödenen maaştı derken işletmeciler iyice bunaldı ve çareyi caddeyi terk etmekte buldular.
"KİRALAR YARI YARIYA İNMELİ"
Bağdat Caddesi'nin tanınmış emlakçılarından Aksoy Danışmanlık'tan Metin Aksoy, son 2 yıl içinde mal sahiplerinin kira bedellerini çok yükselttiğini vurguluyor. Bu yüksek bedellerle yer kiralayan işletmecilerin 3-4 ay içinde çıkmak zorunda kaldıklarına ifade eden Aksoy, "Geçen yıla göre kiralar ve hava parası yüzde 30 düştü. Ancak hala kiralar çok yüksek. Bağdat Caddesi'nin yeniden cazip olması için bugünkü kira bedellerinin yarı yarıya düşmesi gerekir" diyor.
Aksoy, caddede 6-7 kiralık tabelası olmasına rağmen 20'ye yakın dükkanın el altından devredileceğini açıklıyor.
Bağdat Caddesi'nde Kiralık Fiyatları:
DEVRETMEK İSTEYEN ÇOK VAR
Metin Aksoy'u, Bağdat Caddesi'nin bir diğer ünlü emlakçısı İzak Hasol da doğruluyor. Caddebostan'da kiralık astıkları 150 metrekarelik işyeri için mal sahibinin 30 bin YTL kira istediğini söyleyen Hasol, artık işletmecilerin 25-30 bin YTL'lik kira bedellerinin altına girmek istemediğini ifade ediyor.
Hasol, Caddebostan-Çatalçeşme arasında kiralık 5-7 işyeri olduğunu, caddede 13-14 civarında da devredilmeyi bekleyen işyeri bulunduğunu belirtiyor.
Bağdat Caddesi'nde 8 bin YTL'den başlayan kiraların 40 bin YTL'ye kadar çıktığını vurgulayan Hasol, "Kiraya çıkan bir işyerinin neredeyse 10-12 emlakçıyla ilişkisi var. Bu kadar emlakçı bir araya gelmesine rağmen bu işyerleri kiralanamıyor. Garip bir durum var" diyor.