7 ildeki su sıkıntısına gelecekte yenileri eklenecek. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, üç yıl içinde 34 kentin daha su sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağını söyledi. Bakan Eroğlu, "Tasarruf yapılması halinde sorun yaşanmaz" diyor..
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ankara, Aydın, Çorum, Erzurum, Nevşehir, Sinop, Şırnak'ta su sıkıntısı çekildiğini belirterek, 2010 yılında bu kentlere 34 kent daha ekleneceğini söyledi. Bakanlığının su sıkıntısına ilişkin projelerini SABAH'a anlatan Eroğlu, Ankara haricinde büyükşehirlerde tasarruf yapılması halinde sorun yaşanmayacağını söylüyor.
*
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki su sıkıntısının boyutu nedir?
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Fırat-Dicle, Aras ve Van Kapalı Havzası bulunuyor. Temmuz ayı başı itibariyle barajların doluluk oranı Fırat Havzası'nda yüzde 36.6'dır. Bu oran geçen yıl yüzde 61.2 idi. Dicle Havzası'nda doluluk oranı yüzde 28.2'dir. Bu oran geçen yıl yüzde 60.3 düzeyinde bulunuyordu. Aras Havzası'nda doluluk oranı ise yüzde 98.6'dır. Yeterli suyu olmayan ve su sıkıntısı bulunan Dicle havzasındaki Devegeçidi Barajı'ndan yapılan sulama için Kralkızı Barajı'ndan takviye alınmaktadır.
*
Konya Ovası'nın kuraklık nedeniyle çölleştiği konusunda bazı kaygılar ortaya çıkıyor. Konya Ovası'nın çölleşmesini engellemek için alınan önlemler neler?
Konya Ovası Projesi, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından planlanan ve çalışmaları büyük bir hızla uygulamada olan dev bir projedir. KOP, esas itibariyle Konya ve Karaman illerinin tamamını içine alıyor ve 12 projeden oluşuyor. Bünyesinde dokuz adet büyük su projesi, içme suyu projeleri, Göksu Havzası enerji projeleri ve çok sayıda bağımsız küçük yerüstü ve yeraltı sulamaları yer alıyor. Bugüne kadar 347 bin 515 hektar alan, suya kavuşturuldu. Bu miktarın toplam 648 bin 987 hektara çıkarılması için çalışmalar sürüyor. KOP'un en önemli ayağı ve en büyüğü Konya-Çumra projesidir. Projeyle Konya şehrinin uzun vadeli içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacı karşılanırken toplam 50.6 megavat kurulu güçte 3 hidroelektrik santralle de yıllık 147 milyon kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleşecek.
*
Türkiye gelişmiş ülkelere göre suyunu iyi değerlendirebiliyor mu?
Ülkemizin ekonomik olarak sulanabilir tarım arazisi 8.5 milyon hektardır. 2007 yılı sonu itibariyle bu alanın yaklaşık yüzde 60'ı (5.17 milyon) sulamaya açılmıştır. 2023 yılı itibariyle bu alanın tamamının sulu tarıma açılması hedeflenmektedir. Ülkemizin ekonomik hidroelektrik potansiyeli 130 milyar kilovatsaattir. 2007 yılı sonu itibariyle toplam potansiyelin yüzde 37'sine karşılık gelen yaklaşık 48 milyar kilovatsaatlik yıllık ortalama üretim kapasitesine ulaşılmıştır. 2023 yılına kadar ekonomik potansiyelin tamamından faydalanılması hedeflenmektedir. 2007 yılı sonu itibariyle içme suyu standartlarına uygun kalitede, yılda toplam 2.7 milyar metreküp içme, kullanma ve sanayi suyu sağlanmıştır.
*
81 ilde yaşanan su sıkıntısının çözümü, kaynak ihtiyacı, çözüm yolları nelerdir?
İl merkezlerinde halihazırda ihtiyaç duyulan toplam su miktarı yıllık 3.4 milyar metreküptür. İl merkezlerine temin edilen toplam içme, kullanma ve sanayi suyu miktarının ise yıllık 4.9 milyar metreküp olduğu tespit edilmiştir. Yedi il merkezinde şu anda su açığı olduğu ve su teminine ihtiyaç duyulduğu, 34 adedinde yaklaşık olarak 2010 yılından itibaren su açığının ortaya çıkacağı, 40 adedinde ise temin edilen su miktarının yaklaşık olarak 2023 yılına kadar yeterli olacağı belirlenmiştir. 81 il merkezinde 2008 - 2012 yılları arasında içme suyu temini için yaklaşık 2.9 milyar YTL yatırım yapılması gerektiği belirlendi. İl merkezlerimize su temini için geliştirilen projelerin civar yerleşimlerin de ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde havza bazında tasarlanması, su kaynaklarının ve mali kaynakların verimli kullanılması açısından elzem görülmektedir. Su açığı olan yedi ilimiz de (Ankara, Aydın, Çorum, Erzurum, Nevşehir, Sinop, Şırnak) sıkıntı yaşanmaması için çalışmalarını sürdürüyor.
Yayın tarihi: 18 Temmuz 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/18//haber,687C7ED6E6FB422B9666BF4F76C8B665.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.