kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Trichet artık faiz artırmaz' beklentisi piyasayı topladı

Avrupa Merkez Bankası faizleri 13 ay sonra artırarak, yüzde 4.25'e yükseltti. Trichet, "Bankanın faiz artırma eğilimi yok" deyince dünya borsaları artıya döndü..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Trichet artık faiz artırmaz' beklentisi piyasayı topladı
Avrupa Merkez Bankası 13 ay aradan sonra faiz oranlarını çeyrek puan artırarak yüzde 4.25'e yükseltti. Enflasyonla mücadeleye odaklanan banka böylece faiz oranlarını 2001 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkartırken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, enflasyonun beklenenden uzun bir süre yüksek kalacağını söyledi. 0.25 puanlık faiz artışının yılın ikinci yarısında enflasyonla mücadele için önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Trichet, yeni faiz artırımı için ise "Böyle bir eğilim yok" dedi. Trichet, sözlerine şöyle devam etti: "Enflasyon kaygı verici. Ayrıca büyüme üzerinde de aşağı yönlü riskler devam ediyor. Yılın geri kalanında enflasyon muhtemelen yüzde 2'nin üzerinde seyredecek. 2009'da ise daha ılımlı bir seyir bekleniyor."

EURO 1.98 LİRADAN DÖNDÜ
Avrupa Merkez Bankası'nın beklenen faiz kararı ardından uluslararası piyasalar kayıplarını azaltarak artıya dönerken, 1.59 sente kadar yükselen Euro-dolar paritesi Avrupa Merkez Bankası'nın artık faiz artırmayacağı beklentisinin güçlenmesiyle 1.57 sent seviyelerine geriledi. Güne 145.85 dolara çıkan petrol fiyatlarının yarattığı baskı ile düşüşle başlayan dünya borsaları, ABD'de haziran ayında tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin üzerinde olmasına rağmen sürpriz yapmaması ile toparlanmaya başladı, İMKB-100 endeksi de dış piyasalardaki gelişmelere paralel yüzde 2'lik düşüşten yüzde 1 artıya geçmeyi başardı. Borsa dün yüzde 1.05 değer kazanarak, 33 bin 919 puana çıktı. Sabah saatlerinde dolar 1.2550, Euro ise 1.98 liradan işlem görürken, öğleden sonra piyasalara yansıyan olumlu haberler ile dolar 1.24, Euro da 1.95 liraya kadar geriledi. Bono faizleri ise dün yüzde 22.83'e çıktı.

PETROL 146 DOLARA DAYANDI
Dolardaki hızlı değer kaybı ile 145.85 dolara yükselen ABD ham petrol fiyatları faiz kararı ardından doların Euro karşısında değer kazanmasıyla 144 doların da altına geriledi.