Yazıişlerinde başlığı tartışırken
Metin Sever arkadaşımız
"Türkiye'de bir ilk" başlığını önerdi.
Gerekçesini de
"Doğru ya da yanlış. Türkiye'de bir darbe girişimi olduğu iddia ediliyor ve bu kapsamda emekli bir kuvvet komutanı ile emekli bir orgeneral gözaltına alınıyor. Bu demokrasi tarihimiz açısından bir ilk" diyerek seslendirdi.
Komuta kademesiyle darbe eylemini bir araya getirmenin çok zor olmadığı bir ülke Türkiye.
Bu gerçeği 1960'ta, 1971'de, 1980'de ve hatta 1996'da gördü.
Nokta Dergisi'nde yayımlanan
"darbe günlükleri", 2003 ve 2004 yıllarında da darbenin kıyısından dönmüş olduğumuzu gösterdi.
O dönem Jandarma Genel Komutanı olarak görev yapan
Şener Eruygur'un darbeci ekibin başını çektiği iddia edildi.
Eruygur, şimdi Ümraniye'de bulunan el bombalarından başlayarak dalga dalga genişleyen Ergenekon Operasyonu kapsamında gözaltında.
Geniş ve çok önemli bir gözaltı listesi var.
Kimilerinin özenle görmezden geldiği, gayri ciddileştirmeye çalıştığı Ergenekon bugün emekli komutanların gözaltına alındığı bir boyuta gelmişse, işin ciddiyeti anlaşılır herhalde. Sonuçta Türkiye'nin sivil yargı sistemi belki de ilk kez bir darbe girişimini araştırıp soruşturuyor, sorumlu olduğuna inandığı insanların peşinden gidiyor.
Bu demokratik olgunluk açısından önemli bir gelişmedir.
Demokrasinin sürekli tehdit altında olduğu bir ülke ne gelişebilir, ne huzur bulabilir. Bu nedenle yargı sisteminin demokratik düzene sahip çıkması önemli bir gelişmedir.
Bu demokratik bir cesaret işidir ve yargı sistemi bunu yapmıştır.
Yarı demokrasiden demokrasiye geçen tüm ülkelerde benzer bir gelişmenin yaşandığını, darbecilerle mücadele etmeden demokrasinin yerli yerine oturtulamadığını akıldan çıkarmamak gerekir. Burada göz önünde tutulması gereken bir tavır da Genelkurmay Başkanlığı'nınkidir.
Böylesi bir operasyonun komuta kademesinin bilgisi dışında yapılması düşünülemez.
İki üst düzey komutandan birinin askeri lojmanlardan, birinin orduevinden alınıyor olması, yukarının bilgisi ve izni olduğu fikrini güçlendiriyor.
Son olarak da artık bu soruşturmanın iddianamesinin bir an önce hazırlanması gerektiği gerçeğidir. Ergenekon soruşturması kapsamında çok sayıda tutuklu sanık var.
İddianamenin hazır olmayışı hem sanıkların tam ne olarak suçlandıklarını öğrenme hakkını elinden alıyor, hem de kamuoyunda rahatsızlık yaratıyor.
Böylesi kapsamlı bir soruşturmada iddianamenin çok kısa sürede hazırlanması beklenemez ama bu sefer de çok uzun zaman geçtiği inkar edilemez.
Sonuç itibariyle, Türkiye yakın tarihinde ilk kez, seçimle işbaşına gelmiş bir iktidarı darbe yoluyla uzaklaştırmaya çalıştığı iddia edilen ve aralarında üst düzey emekli subayların da bulunduğu bir oluşuma yargı yolunu açmıştır. Bu Türkiye'de bir ilktir.
Bundan sonra darbe yapmaya kalkışanların kulağına küpe olacak bir girişimdir.
Sonuçta Türkiye demokrasi yolunda ilerliyor ve darbe tipi girişimlerini tarihin karanlığına gömüyor.
Yayın tarihi: 2 Temmuz 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/07/02//babahan.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.