Bakmışsınız Hoca, bir sabah sessizce Türkiye'de
İLİŞKİLİ HABERLER
Bakmışsınız Hoca, bir sabah sessizce Türkiye'de
* Gülen'in dönüşü nasıl olur? Dönerse, öyle kalabalık karşılamayla değil, kimsenin haberi olmadan bir bakmışsınız sabahleyin Türkiye'de.
* ABD, Yeşil Kart talebini reddetti. Terk etmek zorunda kalırsa ne olur? Aynı durum daha önce de yaşandı. Talebi reddedilmişti. Zaten Hocaefendi, 10 senedir orada yaşıyor. Dolayısıyla talebin reddedilmesi önemli bir faktör değil. Bir de Amerika'dan da ayrılacak olsa Türkiye'ye geleceği anlamına gelmez. Bakarsınız, başka bir ülkeye gider. Yeşil Kart verilememesi Türkiye'ye dönüşünü zorunlu kılmaz.
DEVLETTEN DESTEK
* Gülen'in 10 yıldır yurtdışında olması cemaati nasıl etkiledi? Hocaefendi'nin Türkiye'yi terk edip Amerika'ya gitmek zorunda kalması hareketin küreselleşmesine, Amerika'ya, Latin Amerika'ya ve Afrika'ya yayılmasına sebep oldu. İnsanlar onu görmek, ziyaret etmek, onunla konuşmak için Amerika'ya gittiler. Gittikçe orayı tanıdılar, iş kurmaya başladılar, buradaki işlerini tasfiye edip oraya yerleştiler. Ondan sonra okullar açtılar. Hocaefendi'nin gidişi hareketi sekteye uğratmadı, zayıflatmadı tam aksine harekete küresel bir ivme kazandırdı. Türkiye'nin küreselleşme sürecine dahlini sağlayan tek kurum Türk okullarıdır. Türkiye, ilk defa Misak-ı Milli sanırlarının dışına çıkıp Şili'den Yemen'e kadar 148 ülkede örgütlendi.
* Bu okullara yönelik ciddi eleştiriler de var. Okullarla amaçlanan ne? Türkiye'de birikmiş inanılmaz bir enerji var. Bilgi, teknoloji ve sermaye birikimi mevcut. Fakat Türkiye'deki idari merkez bu enerjinin açığa çıkmasını, merkeze akmasını önlüyor. İdare, 20. yüzyılın ilk yarısından bu yana henüz gelmedi. İdari merkezin, altın çağı 1950 öncesidir. Ama toplum gelişiyor. Ya toplumsal merkez idari merkezle çakışacak ya da hayattan kopacak. Ya da birileri ortaya çıkıp, "Çıkıp dünyaya kendimizi anlatalım. İyi insanlar olduğumuzu söyleyelim ve iyi insanlar yetiştirelim. Bu insanlara Müslüman insanın güzelliğini gösterelim. Dinimize, ülkemize hizmetimiz olur" der. Gülen hareketi bunu yaparak bizi anlatıyor. Bunun ne gibi zararı olabilir onu anlamıyorum. Ayrıca Gülen'in yaptıklarını Türkiye'nin uzak mesafede Türkiye'nin politik ve stratejik çıkarlarıyla örtüşüyor.
* Nasıl? Frankofonlar gibi. Adam Meksikalı, Brezilyalı ama Türkçe düşünüyor, Türk yazarlarını okuyor, Türkiye'yi seviyor. Mezun olduktan sonra kendi ülkesinin bürokrasisinde ve politik hayatında görev alıyor. Bu devletin çıkarlarıyla çok da kopuk değil. Şunu da söylemem lazım; Türk okulları, Türk devletinden bağımsız, onaylamamasına rağmen kurulan okullar değil. Devletin içinde de destek görüyorlar. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Anayasa Mahkemesi'ndeki davada suçlanmasının nedeni Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Türk okullarının desteklenmesi için genelge yayınlamasıydı. Fethullah Hoca da sık sık "Türk devletinin izni ve bilgisi dışında bir şey yapmıyorum" diyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Bakmışsınız Hoca, bir sabah sessizce Türkiye'de
Yayın tarihi: 30 Haziran 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/30//haber,1594B6D31C174CDC9C82A8A9275F4F7D.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.