kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Anadolu'nun Kudüs'ü Mardin olacak

24.06.2008
Farklı kültür ve inançları bir araya getiren Mardin'de adeta bir turizm patlaması yaşanıyor. 2009'da 1 milyon turist hedefleyen şehirde yatırım yapacak büyükler arasında Hilton, The Green Park ve Dedeman da var...

BERİVAN, Aşka Sürgün, ardından da Sıla'yla yerli dizilerin dev platosu haline gelen Mardin'de son yıllarda turizm patlaması yaşanıyor. Basında "yerli Hollywood" olarak adlandırılan kenti, son 5 yıl içinde ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı 2 milyonu aşmış durumda.



* MARDİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

Yeni yayın döneminde de birçok diziye ve iddialı bir sinema filmine ev sahipliği yapacak kentin turizmden aldığı payın büyümesi otel yatırımcılarının da iştahını kabartıyor.

Şüphesiz Mardin'i ziyaret eden turist sayısındaki artışın tek nedeni dizi ve film endüstrisi değil. Tarihi, kültürel zenginliği ve farklı mimarisiyle yabancı turistlerin ilgisini çeken Mardin'in, ilerleyen dönemde özellikle inanç ve kültür turizminin gözde merkezi olacağı konuşuluyor. Hatta kentteki yeni yatırımlar tamamlandığı takdirde Mardin'in de Venedik ve Kudüs kadar turist çekebileceği düşünülüyor. Halen Kudüs'e yılda 2-2.5 milyon turist gittiği düşünülürse, Mardin'in en azından bu şehri yakalayabileceği ortaya çıkıyor...

TURİST SAYISI YÜZDE 100 ARTTI

2007 yılında tarihi kenti 500 binin üzerinde turist ziyaret etmiş. Aynı yıl Mardin'de konaklayan turist sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde yüz artışla 85 bini geçmiş. Bunların yaklaşık 7 binini yabancılar oluşturuyor. Mardin'e en çok rağbet gösteren ülkelerin başında ise Suriye, Irak, İran ve Almanya geliyor. ABD, Fransa, Almanya, Danimarka, İngiltere, Japonya ve Çin gibi ülkelerden gelen turistlerin sayısı da her geçen yıl artıyor. Öyle ki önümüzdeki dönemde kente gelen turist sayısının 1 milyonu aşacağı düşünülüyor.

THY'nin yanı sıra Anadolu Jet'in Ankara'dan, Pegasus'un da İzmir'den Mardin'e direkt seferler düzenlemesi, Anadolu'dan gelen konukların işini oldukça kolaylaştırmış. Hey Travel Kültür Turizmi Yetkilisi Ferda Aydar, uçak seferlerinin bölge turizmine katkısının oldukça yüksek olduğunu vurguluyor. Aydar, her hafta sonu düzenledikleri "Müze Kent Mardin" turuna da büyük ilgi olduğunu belirtiyor. Uçakla düzenlen bu tura her seferde 20-40 kişi katıldığını belirten Aydar, "Böylece kış ve ilkbahar aylarında ortalama 2 bin kişinin Mardin seyahatini organize ediyoruz" diyor.

Mardin'i ziyaret etmenin bedeli 500-600 YTL arasında değişiyor. Mardin'in dokusunu yansıtan butik otellerde konaklamanın gecelik fiyatı ise 40 YTL'den başlayıp 120 YTL'ye kadar yükseliyor.

Mardin turizmini etkileyen diğer önemli bir gelişme de sınır kapısında yaşanıyor. Her yıl bayramlaşma amacıyla Müslüman vatandaşlara açılan sınır kapılarının artık Hıristiyan vatandaşlar için de açılacak olması, kentteki konaklama sayısını artıracağa benziyor. Noel ve paskalya gibi dönemlerde açılacak kapılardan gelen konukların kentte ortalama 2 gün kalacağı düşünülüyor.

YATIRIMCILAR SIRAYA GİRDİ

Ancak artan talebin aksine, Mardin'in yatak kapasitesi oldukça sınırlı. Son olarak 250 yataklı Yay Grand Otel'le birlikte kentteki yatak kapasitesi bin 500'e yaklaşmış. Ancak bu sayı yeterli değil. Bu yüzden de konukların çoğu bölgedeki diğer kentlerde konaklamayı tercih ediyor. Konukların Mardin'de geçirdiği süre 1 günü geçmiyor.

Kentte 3 butik otel var. Turizm işletmesi belgeli tesislerin sayısı da 8. Ancak Mardin'deki turizm patlaması yerli yatırımcıları da atağa geçirmiş durumda. Birçok yerli ve yabancı zincirin Mardin'de otel açmak istediği biliniyor. Bunların başında Hilton var. Hilton'un 4 yıldızlı Garden Inn otelinin inşaatını üstlenen Kosifler Grubu'na yer tahsisi yapılmış bile. Temmuz ayında inşaatına başlanacak otelin 405 odalı olması planlanıyor.

KONAKLAR OTEL OLUYOR

Mardin Vali Yardımcısı Niyazi Ulugölge, Hilton'un yanı sıra Mardin'de yatırım yapmak için kolları sıvayan isimler arasında The Green Park ve Dedeman otel zincirlerinin de bulunduğunu belirtiyor. Ulugölge, Yay Grand Otel bünyesinde projesi tamamlanan kongre merkeziyle Mardin'in kongre turizminde de iddialı olacağına inanıyor. Ardından planlanan yatırımların tamamlanmasıyla birlikte yatak kapasitesinin 5 bine çıkacağını belirtiyor. The Green Park otellerinin sahibi Adil Üstündağ, eski valilik konağını butik otele dönüştürmek için görüşme yaptıklarını açıklıyor. Gerekli izinler alındığı takdirde burası 180 odalı bir butik otel olarak 1 yıl içinde faaliyete girecek. Üstündağ, basında yer aldığı gibi, aynı konağa Sabancıların da talip olduğu haberinin doğru olmadığını belirtiyor. Söz konusu konağın hemen yanında Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Kent Galerisi bulunduğunu hatırlatan Üstündağ, bu kültür merkezlerinin yanına açılacak bir butik otelin çok şık duracağı görüşünde.

Yapmadan dönmeyin...


*Ulu Cami, Mardin Müzesi, Deyrulzafaran Manastırı ve Meryem Ana Kilisesi'ni mutlaka gezin.
*Sembusek (kapalı lahmacun), ikbebet (köfte), irok (işli köfte), kibe (işkembe dolması) keşkek, zerde ve cevizli sucuk yiyin. Üstüne da bir mırra için.
*Kendinize ve sevdiklerinize telkari işi gümüş işleme alın.
*İmkanınız olursa Mardin'e 1.5 saat uzaklıktaki Midyat ve Nusaybin'i de ziyaret edin...

MELİS TOSYALI