Vakıf ve Kıbrıs üniversitelerimiz boş kalacak.
Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde YÖK Genel Kurulu üniversitelerdeki kontenjanları ortalama yüzde 20 arttırdı. Kontenjan artırımına 20 üyenin 11'i evet derken, 9'u hayır dedi. Sonuçta
örgün lisans düzeyinde 2007'de açık olan programlarda yaklaşık 130 bin olan öğrenci kontenjanı, bu yıl aynı programlar esas alındığında yaklaşık 154 bin oldu . Lisans düzeyindeki ikinci öğretim programları kontenjanlarının, birinci öğretim ile eşitlenmesi kararlaştırıldığından 2007 yılında açık olan ikinci öğretim programlarında 33 bin olan öğrenci kontenjanı, 51 bine yükseldi.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na (ÖSS) bu yıl 1 milyon 530 bin kişi girdi.
Liselerin dört yıla çıkarılması nedeniyle, genel liseler mezun vermedi . ÖSS'ye Anadolu, Fen, Anadolu Teknik, Güzel Sanatlar ve Anadolu Öğretmen ve dört yıllık özel liselerin mezunları katıldı. 2007-ÖSS'ye nazaran sınava katılanlarda yaklaşık 85 bin azalma oldu.
Kontenjanların arttırılması vakıf ve Kıbrıs üniversitelerimizde
"kontenjanlarımız boş kalabilir" endişesine neden oldu. Zaten her yıl bu üniversitelerimizin kontenjanları tam dolmuyordu. Bir de bu yıl devlet üniversitelerimizin kontenjanları arttı. Ne yazık ki buna karşılık öğrenci sayısı azaldı.
ÖSS'de SAY-2 puanında 185 barajını geçen aday sayısı 284 bin. Bu adayların 204 bini, liselerin fen alanından mezun. Bu yıl, bu rakam mezunlarla birlikte 190 bin civarında olacak. Toplam kontenjanın da 5 bin civarında artması bekleniyor. EA-2 puanında ise 185 barajını geçen aday sayısı 437 bin. Bu adayların 212 bini liselerin Türkçe-matematik alanından mezun. Bu yıl bu rakam 150 bin civarında olacak. Toplam kontenjan ise 5 bin artabilecek.
SÖZ-2 puanında 185'i geçen aday sayısı 408 bin. Bu adayların 113 bini liselerin sosyal bilimler alanından mezun. Bu yıl bu rakam mezunlarla birlikte 80 bin civarında olacak. Toplam kontenjan ise ortalama 3 bin yükselecek.
YÖK'ü uyarıyorum Ben bu filmi 2006-ÖSS'de de görmüştüm. O günün test ağırlığı şartlarından dolayı üniversite adaylarının 185 puan barajını yeterli sayıda geçemeyeceğini, bu yüzden
vakıf ve Kıbrıs üniversitelerimizin kontenjanlarının boş kalacağını belirtmiştim . Kısacası bu konuda YÖK'ün eski üyelerini köşemden bilgimin yettiğince uyarmıştım. Ne yazık ki gerekli dikkat gösterilmedi. Sonuçta bu üniversitelerimiz boş kaldı. Bir yıl sonra bu konudaki haklılığımız görüldü ve test ağırlığındaki kurallar değiştirildi.
Liselerin dört yıla çıkarılması nedeniyle, genel liseler mezun vermedi.
Kontenjanların boş kalmaması için önlem alınması gerekiyor. Aksi halde kontenjanlar boş kalacak. YÖK Genel Kurulu sınav sonuçlarını yeni bir karar doğrultusunda değerlendirmeli.
Amaç, örgün eğitimdeki kontenjanları mümkün olduğu kadar doldurmak olmalı.
İki haftadır YÖK'ü uyardım. Bu hafta yine uyarıyorum! Devlet üniversitelerimizdeki kontenjan artışı, vakıf ve Kıbrıs üniversitelerimizi olumsuz etkileyecek. Bence, 2008-ÖSYS'de bu üniversitelerimizin kontenjanlarını doldurabilmeleri için
185 puan barajının düşürülmesinde yarar var.
Yapılacak değişiklik sonucunda, bu yıl 185 puan barajını aşan aday sayısı artacak. Geçen yıla nazaran özellikle vakıf ve Kıbrıs üniversitelerimizde kontenjan açığı daha aza inecek. Bir tarafta üniversiteli olmak isteyen gençler, bir tarafta kontenjanı boş kalan üniversitelerimiz. Bu durum, beni son derece rahatsız ediyor.
YÖK'ün değerli yöneticilerinin doğru karar alacaklarına inanıyorum. Ancak kalbimden geçen, puan barajını tümden kaldırmak. Böylece sıralama sınavlarından kim yüksek puan alıyorsa, o üniversiteye yerleşir. Biliyorum bu yalnızca masum bir dilek. Gelin 185 puan barajını biraz düşürelim. O zaman üniversitelerimizde boş kontenjan kalmayacak, gençlerimizde mutlu olacak.
SABAH'ta 22 Haziran Pazar SBS-6, 23 Haziran Pazartesi SBS-7 soru ve cevapları yer alacak. Şimdiden gazetenizi ayırtın.
Yayın tarihi: 18 Haziran 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/18//gursoy.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.