Tescilli ''Adana kebabı'' dünyaya açıldı
Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından 2004 yılında coğrafi işaret alınarak tescillenen ''Adana Kebabı'' satışı için Avustralya ve KKTC'deki işletmecilere belge ve mahreç işareti verildiği, Almanya, İtalya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden de işletmecilerin bilgi almak amacıyla başvurularda bulundukları bildirildi.
Adana Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Kebap Denetleme Komisyonu Başkanı Vedat Bayraktar, Türkiye genelinde olduğu gibi yurt dışında da bilinen ve beğeniyle tüketilen ''Adana Kebabı''nın taklit edilerek yozlaşmasını önlemek üzere 2004 yılında yapılan başvuruyla Türk Patent Enstitüsünden ''Coğrafi İşaret'' alındığını anımsattı.
Elde edilen tescille standarda uymayanların ''Adana Kebabı'' olarak sunumunun engellenmesi konusunda önemli adım atıldığını belirten
Bayraktar, bu konuda da ciddi mesafe katedildiğini bildirdi.
Bayraktar, tescil sayesinde, malzemesi bilinmeyen ürünlerin tüketiciye sunulmasının önüne geçildiğini belirterek, ''Tescilli Adana Kebabı'nın
kalitesinin bozulmadan ve aynı lezzette hazırlanarak gelecek kuşaklara aktarımını sağlamak amacıyla başlattığımız denetim çalışmalarını
sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımıza son olarak Türkiye'nin farklı illerinden belge ve mahreç işareti alan işletmelerin ustalarına eğitim
hizmetini ekledik'' dedi.
Bayraktar, Türkiye'de çoğunluğu Adana olmak üzere Ankara, İstanbul, Bolu, Nazilli, İzmir, Mersin, Bodrum ve Antalya gibi illerde 200'e yakın
işletmenin standartlara uygun ''Tescilli Adana Kebabı'' satışı yapmak üzere belge ve mahreç işareti verildiğini belirtti.''Adana Kebabı''nın Türkiye ile sınırlı kalmayarak dünyaya açıldığını da ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:
''Avustralya ve KKTC'den de işletmeler belge ve mahreç işareti aldı. Yoğun bir tanıtım içindeyiz. Sayı her geçen gün daha da artacak. Çünkü
Almanya, İtalya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren büyük bölümü Türk olan çok sayıda işletmeci de bu konuda bilgi
almak üzere ATO'ya başvuruda bulundu. İlgi alanı her geçen gün genişliyor. Tescilli Adana Kebabı satışı yapan Avrupa ülkelerindeki
kebapçı sayısının artacağını sanıyoruz. Böylece Adana kebabının Türkiye'de olduğu gibi yurt dışında da aslına uygun olarak sunumu
sağlanacak.''
ADANA KEBABI EĞİTİMİ VE DENETİMLER
Bayraktar, Adana Kebapçılar ve Lokantacılar Odasının desteğiyle, belge alan işletmelerin kebap ustalarına yönelik eğitimin ilk bölümünün
tamamlandığını ve 20 kişiye sertifika verildiğini söyledi.Katılımcıların konaklama ve yol giderleri Adana Kebapçılar ve Lokantacılar Odası tarafından karşılanan projenin, belge verilen tüm işletmecilerin ustalarını kapsadığını anlatan Bayraktar, eğitim sürecinde etin hazırlanması, kıyılması, şişe takılması, pişirilmesi ve salatalarıyla sunumuna kadar tüm ayrıntıların öğretildiğini söyledi.Adana Kebapçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şefik Aslan da tescilli Adana Kebabı ile ilgili denetimlerin artarak sürdüğünü bildirdi.Tescil belgesiz ''Adana Kebabı'' satışı yapılmasını izin verilmediğini söyleyen Aslan, ayrıca belgesi olmasına karşın standartlara uymayanların ilk etapta uyarıldığını kaydetti.
Eğitim çalışmasını standart dışı sunumu önlemek üzere başlattıklarını söyleyen Aslan, ''buna karşın uymamaya direnenlere para cezası, son aşamada da belgelerinin iptali yoluna gideceğiz. Ancak amacımız yıkıcı değil, yapıcı olmak. Umarız bu durumla karşılaşmak zorunda kalmayız'' diye konuştu.
AA
Yayın tarihi: 14 Haziran 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/14//haber,9D2E66236DC8407388C0B426CC331DCB.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.