kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çaresiz deri kanserinde ömür 2 yıl uzatıldı

Esra Tüzün
Amerika'da kansere karşı yeni ilaçlar deneniyor. Dr. Ruckdeschel, bu tedavilerle bazı kanser türlerinde hastaları iki yıl daha fazla yaşatmayı başardıklarını açıkladı..
Artık yapacak bir şey yok, denen deri kanseri vakalarını, kullandıkları deneysel ilaç tedavisi ile iki yıl daha yaşatmayı başardıklarını vurgulayan Dr. Ruckdeschel, "Bazı kanser türlerinde yeni tedaviler uyguluyoruz. Ama bizim merkezde yapılanların yüzde 90'ı Türkiye'de de mevcut. Çaresiz yüzde 10 hasta için de özel tekniklerimiz var" dedi. Amerikalı doktorlar onu Amerika'nın en iyi doktorları arasında gösteriyor. Karmonos Kanser Merkezi'nin Başkanı Dr. John Ruckdeschel, uzun yıllar uzay mekiklerinde mühendislik çalışmaları yaptıktan sonra tıp okumuş. Şimdi merkezde kanserle ilgili yapılan 300 klinik araştırmayı yönetiyor. Bu merkeze her yıl Türkiye'den de pek çok hasta geldiği için Dr. Ruckdeschel defalarca Türkiye'ye gelmiş. Türk hastanelerini iyi tanıyor. Amerika'da kanserle ilgili yapılan tedavilerin yüzde 90'ının Türkiye'de de yapıldığını söylüyor. Ancak onları yüzde 10'luk hasta grubu ilgilendiriyor. 'Artık yapacak bir şey yok' denen hastalar için deneysel nitelikte tedavi metotları var. Amerika'da da bu gruptaki hastalar genel hasta portrelerini oluşturuyor. Laboratuvarlardan çıkan başarılı tedavi yöntemlerini bu merkezde hastalar üzerine uyguluyorlar. Onlara bu hakkı Amerikan devleti veriyor. Devlet yılda 40 milyon dolarlık araştırma bütçesi ayırıyor. Bu bütçe içinde, yeni tedavilerden yararlanan hastaların masrafları da yer alıyor. Henüz standart olarak kabul edilmemiş tedavilerden yararlanan hastalar nereden gelirse gelsin tek kuruş para ödemiyor.

YENİ TEDAVİ UMUTLU
Amerika'nın en ünlü kanser uzmanlarından Dr. John Ruckdeschel merkezde uyguladıkları ve kanserle ilgili hastaların ömrünü uzattıkları iddiasında bulundukları son yenilikleri anlattı:

* Hastanenizde uygulanan tedavi yöntemleri ile hangi kanser hastalarının yaşamlarını uzatmayı başarabildiniz?
Dünyada standart tedaviler ortaktır. Çoğu, benzer kanser türleri için benzer tedavileri uyguluyor. Ancak biz araştırma hastanesiyiz. Araştırmaları sadece fareler üzerinde denemiyoruz. Başka şansı olmayan hastalara yeni tedavi yöntemleri de deneyebiliyoruz. Devlet bunun için bize izin veriyor, bütçe ayırıyor. Hastalar da talepkâr olunca o zaman yeni tedaviler uygulayabiliyoruz. Pek çok kanser türü için hastaların ömürlerini bir iki yıl uzatmayı başardık. Aldığımız en etkileyici sonuçlardan biri melanoma'ya ilişkindir. 'Artık yapacak bir şey yok' denen melanoma yani deri kanseri hastasının ömrünü iki yıl uzatmayı başardık. Bütün bunlar tedavi için küçük küçük adımlar anlamına geliyor. Ama iki yıl insanlar için önemli bir süredir, bu tedaviden yararlanan hasta torununun doğumunu görebiliyor, çocuğunun büyüdüğüne tanıklık edebiliyor. Üstelik belki bu süre içinde yeni bir tedavi çıkıp hayatını daha da uzatmak mümkün olabiliyor. Mylom, lösemi, lenfoma gibi kanser türlerinde ise daha büyük başarılar elde ettik. Kötü durumda gelip tamamen iyileştirdiğimiz hastalarımız oldu.

'ÖMRÜM YETMEZ'
* Sizce tıp, kanseri tamamen iyileştirmeyi bir gün başarabilecek mi?
Kanserin tüm türlerinin tedaviyle iyileştirilebileceğini görmeye benim yaşam süremin yeteceğini zannetmiyorum. Ancak kızım 28 yaşında, o da doktor ve araştırma yapıyor, belki o kanserin kronik bir hastalık haline dönüştüğünü, insanların ilaçlarını aldıkları sürece bu hastalıktan ölmeden yaşayabileceğini görebilir.

* Siz kanser hastalarına 'Artık yapacak bir şey yok' der misiniz, yoksa sonuna kadar yeni tedavileri mi denersiniz?
Yapacak bir şey yoksa söylerim. Zaten bunu demek zorundayım. Hastalar tedavi kararlarını kendileri verirler. Boş umut vermek doğru değil. O hasta için yapacak bir şeyimiz yoksa, o dönemi rahat geçirmesi için elimizden geleni yapmaya çalışırız. Bunu da hastayla paylaşırız, bilmek hakkıdır.
Haberin fotoğrafları