İLİŞKİLİ HABERLER
Hava kararınca uyuyup geç yaşlanın
Hava kararınca uyuyup geç yaşlanın
Zaman asla durmuyor, günler büyük bir hızla akıp geçiyor. Herkes, her yıl bir yaş daha yaşlanıyor. Seçtiğiniz yaşam tarzı, bu akışın hızlanmasını ya da yavaşlamasını sağlayabiliyor. Kendine iyi bakanlar, takvimsel yaşının daha altında bir görüntüye sahip olabiliyor. Prof. Dr. Mehmet Öz, ömrünüzü uzatabilmeniz ve daha kaliteli kılabilmeniz için günlük yaşantınızda kolaylıkla uygulayabileceğiniz ipuçları verdi...
GERİYE DÖNÜŞÜ VARDIR
* Neden yaşlanıyoruz? Yaşlanma durdurulamaz mı?
Kromozomlarda 'telemier' denilen bir uç var. Bu uç koptuğu zaman kromozomlar kendilerini yenileyemez ve hücreler açılmaya başlar. Hücreler kendilerini yenilemek için önce kromozomları ve DNA'yı yeniler. Sonra da bölünürler. Bu bağ koptuğu zaman, o hücrenin yaşama süresi azalıyor. Bu bağın kopmasına neden olan etkenler ise stres, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kötü beslenme, kötü yağlar ve şekerli gıdalar.
* Bu durumun önüne geçmek için neler yapabiliriz?
Her gün yarım saat egzersiz yapılmalı. Ayrıca Omega 3'ten zengin gıdalarla beslenmek de önemli. Balık, iyi bir tercih olabilir.
* Yaşlanma geriye döndürülebilir mi?
Yaşlanma kaçınılmazdır ancak yaşlanma hızına müdahale edilebilir. Geçmişte hata yapmış olmanız, bunların geri dönüşü olmadığı anlamına gelmez. Şimdiye dek nasıl yaşamış olursanız olun, yaşlanma geriye döndürülebilir. 3 yıl süreyle iyi alışkanlıklar sergilerseniz, bunlar bedeninizin üzerinde hayatınız boyunca sürdürülmüş gibi bir etki yaratabilir.
GENLERİN ETKİSİ YÜZDE 30
* İnsanlar genelde anne-babaları kadar mı yaşayabiliyor?
Çoğumuz genlerimizin bize müsaade ettiğinden daha az yaşıyoruz. Son bir asırdır yapılan çalışmalara göre; genetiğin yaşlanma üzerinde çok da büyük ve önemli bir etkisi yok. Çoğu insanın davranışları, alışkanlıkları ve seçimleri, sağlık durumunu ve yaşam süresi ile kalitesini; genlerinden daha fazla etkiliyor. Son yıllarda yapılan bazı önemli çalışmalar ve araştırmalar; genlerimizin uzun bir yaşam süresine sahip olmamız konusunda yalnızca yüzde 30 etkisi olduğunu gözler önüne serdi. Yaşamınızdaki olumsuz durumlar ile zararlı alışkanlıklar ve davranışlar; daha sıkıcı, daha yorucu ve olması gerekenden çok daha kısa bir ömür sürmenize neden oluyor. Sadece şanslı bir azınlık, olumsuz tercihlerine rağmen genlerinin yardımıyla uzun yıllar yaşayabiliyor.
BÜYÜME HORMONU ETKİLİ!
* Yaşlanmayı hızlandıran başlıca etkenler nelerdir?
Yaşlanmayı etkileyen pek çok unsur var. Bunlar arasında başı; kardiyovasküler sistemdeki, bağışılık sistemindeki ve genlerdeki bozulmalar çekiyor. Ayrıca sinir hücrelerinin ölmesi ve hücrelerin yetersiz enerji üretmesi ile birlikte kazalara ve çevresel faktörlere bağlı olarak yaşananlar da, yaşlanmayı hızlandırıyor. Arterlerdeki yaşlanma; kalp krizi, felç, kalp hastalıkları ve bunun gibi pek çok duruma zemin hazırlar. Bağışıklık sistemindeki yaşlanma ise; kanser ve arterit gibi hastalıklara sebep olur. Ayrıca kazalara, sakatlıklara ve ölüme bile neden olabilir.
* Yaşlanma hızını düşürmek için neler yapabilir, ne gibi önlemler alabiliriz?
Yaş ilerledikçe, vücuttaki testosteron oranı da yüzde 80 oranında azalıyor. Büyüme hormonu adalelerinizi güçlü tutmaya yarar. Bir insanın 5 yaşındayken sahip olduğu büyüme hormonu miktarı ile, 60-80 yaşındayken sahip olduğu büyüme hormonu miktarı arasında çok büyük fark vardır. Büyüme hormonunu fazlalaştıran başlıca etken ise uykudur. Eğer yeterince uyumazsanız, büyüme hormonu oranınız düşecektir. Tam tersine, düzenli uyku sayesinde ise büyüme hormonu kendiliğinden artacaktır. Böylece yaşlanma hızınız da kendiliğinden azalmış olur.
İLİŞKİLİ HABERLER
Hava kararınca uyuyup geç yaşlanın
Yayın tarihi: 3 Haziran 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/03/gny/haber,B3F3B71C98F34AA0AF1EF6E75F821188.html
Tüm hakları saklıdır.