"Türk hastaların Amerika'da çok parası gitti"
İLİŞKİLİ HABERLER
"Türk hastaların Amerika'da çok parası gitti"
* Türkiye'de 'Artık yapacak bir şey yok' denen kanser hastalarının Amerika'ya gelip bu deneysel tedavilere katılması mümkün mü?
Ülkenize birkaç kez geldim. Oradaki hastaneleri biliyorum. Bir kısmı ile işbirliği yaptık. Florence Nightingale Hastanesi doktorlarıyla görüştük. Şartlarınızı biliyorum. Türkiye'de uygulanması gereken kanser tedavilerinin çoğu uygulanıyor. Hastaların içi rahat etsin. Hastaların yüzde 90'ının buraya kadar gelmesine zaten gerek yok. Ama yüzde 10'luk bir hasta grubu var ki işte onlar için biz gerçekten başka yerlerde denenmemiş yöntemleri, ilaç tedavilerini deneyip başarılı olabiliyoruz. Bu ilaç tedavileri dünyanın başka ülkelerinde ancak birkaç yıl içinde standart tedavi içinde yer alabilecek. Buradaki her deneme için de gelmeleri doğru değil. Soya çalışması yapıyoruz, tedavinin etkinliğine yönelik. Şimdi tedavi daha etkin olsun diye Türkiye'den kalkıp bu çalışma için gelmek anlamsız.
* Ülke değiştirmek hastalar için önemli bir sorun. Amerika'ya gelip burada hayatları 6 ay uzatılacaksa ve o tedaviyle geçecekse değer mi?
Bizim yurtdışından çok hastamız var. Ama onları önce değerlendiriyoruz. Amerika'ya gelip uzattığımız yaşam sürelerini burada geçirmelerini istemiyoruz. Tedavi sırasında yaşam kaliteleri de çok önemli. Geri kalan yaşamları hastanede geçecekse buna değmeyebilir. Tedavi başlamadan değerlendirmesini yapıp, hastaya bildiriyoruz.
* Türk hastaların gereksiz yere Amerika'ya giderek büyük harcamalar yapmaması için ne önerirsiniz?
Amerika'da bu durumda çok Türk hasta oluyor. Parası olan hastalar için gene bir şey değil. Ama zar zor borç harç para bulup tedavi umuduysa gelen Türk hastalar 30-40 bin dolar yatırıp Amerika'da yapılacak pek bir şey olmadığını görüyorlar. Sonra ülkelerine dönüyorlar. Çünkü söylediğim gibi Amerika'da rutin olarak yapılan tedavilerin çoğu zaten Türkiye'de yapılıyor. Buraya biz yüzde 10'luk hiçbir şey yapılamayacak durumda olan ama bizim tedavilerimizi uygulayabileceğimiz hastaları çağırmalıyız. Hasta tedaviye başlamadan 20 doktordan oluşan bir kurul topluyoruz. Onkolog, cerrah, radyolog, pek çok kanser uzmanı toplanıp hastanın raporlarını inceliyor. Hasta tedaviye başlamadan en doğrusunun ne olacağını, tedavisinin ne kadar süreceğini, sonuçta ne kadar yaşam süresi olacağını kendisine açıklıyoruz. Türkiye'den hastaların hemen toplanıp Amerika'ya gelmemesi için de Türkiye'deki hastanelerle ortaklık yaptık. Onlar raporlarını gönderiyorlar burada inceleniyor. Hastaya 'Siz gelin ya da gelmenizi önermiyoruz' deniyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
"Türk hastaların Amerika'da çok parası gitti"
Yayın tarihi: 3 Haziran 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/03//haber,0AC992BEDD8C4FB08D362517FA6295F2.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.