kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Dr. Ananda Prasat’ın özel mönüsünde bol bol çinkolu besinler var.

Balık, süt ve istiridyedeki ÇİNKO kanser savaşçısı

Vücudu koruyan hücrelerin çinko ile beslendiğini bulan Dr. Prasat yiyecekleri ilaç gibi kullanma yollarını araştırıyor...
SOĞUK algınlığından kansere kadar pek çok hastalıktan vücudun kendisini korumasını sağlayan T hücreleri yetersiz çinko ile beslendiğinde zayıf kalıyor. Karmonos Kanser Merkezi Araştırmacısı Prof. Dr. Prasat, balık, istiridye ve süt ürünlerinde bol bol bulunan çinko ile insan vücudunu güçlendirme yöntemlerini araştırıyor.

ÇOK EKMEK YEMEYİN
Bitkilerin çinkosuz büyüyemeyeceği tezinden yola çıkan Hemataloji, Onkoloji Araştırmacısı ve Farmakoloji Uzmanı Prof. Dr. Ananda Prasat, insanların da çinkoya ihtiyacı olduğunu ve eksikliğinin bazı hastalıklara yol açabileceğini öngörmüş. Çinko açısından zengin besin maddeleri; balık, kırmızı et, istridye ve süt ürünleri. 50'li yıllarda, İran'da yapılan bir araştırmada, insanların ekmek ve tahıl ürünleri ile beslendikleri için çinko ile demir emiliminin engellediği saptanmış. Prof. Dr. Prasat, yaptığı araştırmasında "Çinko, havada, yemekte, suda bulunuyor... Bu nedenle eksik olmaması gerekiyor gibi düşünülüyor ama insan vücudunda neden eksilebilir, sorusunu araştırmış.

GÜNDE 15 MİLİGRAM
Dr. Prasat, alyuvarlardaki çinko seviyesinin önemli olduğunu, enfeksiyonlarla baş eden çinkonun T hücrelerinin içinde bulunduğunu kanıtlamış. T hücrelerinin içinde çinko eksik olduğunda, vücut soğuk algınlığından kansere kadar bütün hastalıklarda etkisiz yani zayıf kalıyor. İnsan vücudunun her gün 15 miligram çinko alması gerekiyor.

İLACI BULUNSA
Şimdi Dr. Prasat kansere karşı koruyuculuk sağlamak için besin maddelerinden ilaç gibi yararlanmayı planlıyor. Çinkonun kronik hastalıklardaki iltihaplanma ve kanser riskini düşürme üzerindeki etkisi hâlâ araştırılıyor.