Şimşek faiz dışı fazladan sağlanacak 7 milyar YTL'lik kaynağın bir kısmının belediyelere aktarılması eleştirilerine "Biz 'belediyelere çok sorumluluk verip kaynak aktaralım' dedik. İstihdam paketi ve GAP'ın bütçeye tam yıl etkisi 4'er milyar dolar civarında" yanıtını verdi.
"IMF ile ilişki 1-2 ayda netleşir mali kurallar için biraz izin verin"
Kamuoyunda merakla beklenen çıpa için biraz sabırlı olunması gerektiğini belirten Devlet Bakanı Şimşek, "Mahalli idarelere çok sorumluluk verip kaynak aktaralım" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
"IMF ile ilişki 1-2 ayda netleşir mali kurallar için biraz izin verin"
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ekonominin yeni çıpa ya da çıpalarının ne olacağı konusunda biraz zaman istedi. Enflasyonla mücadeleden ödün verilmeyeceğine işaret eden Şimşek, IMF ile program sonrası değerlendirmelerin 1-2 ay zaman aldığını ve teknik olarak bu süreyi beklemek zorunda olduklarına işaret etti. Bakan Şimşek, CNN Türk'de katıldığı programda, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Eczacıbaşı Topluluğu CEO'su Erdal Karamercan, Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur ve Referans Gazetesi genel yayın yönetmeni Eyüp Can'ın ekonomik gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.
PEKİ ÇIPA NE OLACAK?
Yöneltilen soruların ağırlığı IMF ile yapılan 19. stand by'ın sona ermesinin ardından ekonominin yeni çıpalarının ne olacağıydı. Garanti Bankası Genel Müdürü Özen'in "Kafalar karışık. Orta Vadeli Plan (OVP) 10 gün içinde açıklanacak deniyor. Peki yeni çıpa ne olacak" sorusunun ardından söz alan Şimşek, uzun dönemde tek çıpayı Avrupa Birliği olarak açıkladı. Şimşek orta vadeli plan ve çıpa konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: "IMF program bitmeden önce ön koşul olarak orta vadeli planın hazırlanması gerekiyordu. Biz de IMF ile hazırladık. OVP 3 yıllık bütçelemeye geçmenin bir sonucu. Orta vadeli mali çerçevede, biz kendimize bir çıpa olarak brüt borç stokunu aldık ve 2012 yılı sonunda Türkiye'nin brüt borç stokunun yüzde 30'a çekileceğini açıkladık. Yüzde 30'u seçmemizin nedeni; şu anda yatırım yapılabilir ülke notuna sahip ülkelerde oranın bu düzeylerde bulunması. Bu oranda olan ülkelerin kredi notu 3B ve 3B artı düzeyinde. Bu yatırım yapılabilir ülke kategorisi anlamına geliyor. Biz bunu mali kuralla destekleme konusunda çalışıyoruz. Biz ne tür bir mali kural getirirsek kredibiliteyi artırırızın peşindeyiz. Bunun için bize bir süre müsaade edin." 19. Stand-by'ın başarıyla tamamlandığını söyleyen Şimşek, "IMF 'genelde bizden uzun süreli yüksek kaynak kullanan ülkeleri program sonrası değerlendirmeye alıyoruz' diyor. Türkiye'de bu süreçten geçmek zorunda. Bu süre 1-2 ay alabilir. IMF bize 'ihtiyari stand-by istiyorsanız bunu da inceleyelim' diyor. Özetle IMF ile anlaşmak için beklemek zorundayız" diye konuştu.
İLİŞKİLİ HABERLER
"IMF ile ilişki 1-2 ayda netleşir mali kurallar için biraz izin verin"
Yayın tarihi: 31 Mayıs 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/31//haber,AFB9B8D81C5648F4AA6FF5E9E376DFB6.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.